header banner hema
Babykwaaltjes

De 10 meest voorkomende babykwaaltjes!

De kans is heel groot dat jouw baby te maken krijgt met één of meerdere van deze meest voorkomende babykwaaltjes. De meeste kunnen geen kwaad en zullen met de tijd genezen. Toch kan je er van schrikken. Vooral als je een kersverse ouder bent is het altijd even behelpen, wanneer de baby ziek is en last krijgt van een babykwaaltje. Wat vaak al kan helpen, is weten wat het kwaaltje is en wat je eventueel zou kunnen doen.

banner vitamine-D kind

De 10 meest voorkomende babykwaaltjes!

Onze lijst met babykwaaltjes is niet volledig maar we hebben de veel voorkomende aandoeningen van de meeste baby’s met de symptomen voor je verzameld in deze top 10.
Babykwaaltjes zoals verkoudheid, darmkrampjes en luieruitslag komen niet in dit overzicht voor, maar vind je in aparte blogs op onze website.
Welke babykwaaltjes zijn er zoal en welke komen vaak voor?

  1. Acné bij baby’s als babykwaaltje

    Als de baby net is geboren kan hij of zij in de eerste weken last hebben van acné. Dit zijn kleine pukkeltjes die te vergelijken zijn met jeugdpuistjes. Baby acné ontstaat doordat de hormonen van de moeder nog in het bloed van de baby zit. Binnen een paar weken verdwijnt dit vanzelf. Je kleine merkt hier niets van.




  2. Constipatie bij baby’s

    Je baby kan in het begin last hebben van verstoppingen omdat de darmpjes nog moeten wennen aan de voeding. Wanneer je later de voeding verandert kan dit ook verstoppingen veroorzaken omdat je baby van vloeibare voeding overgaat naar vaste voeding. Je kunt dit voorkomen door niet te vaak de voeding te veranderen.

    Geef je flesvoeding? Zorg er dan voor dat de verhouding van poeder en vocht optimaal is. Als er te weinig vocht bij zit, kan dit harde ontlasting veroorzaken.

  3. meest voorkomende babykwaaltjes

    Welke babykwaaltjes zijn er allemaal? De meest voorkomende aandoeningen bij baby’s en de symptomen

  4. Babykwaaltjes: Diarree

    Diarree wordt veroorzaakt door een buikgriepje. Je baby heeft dan meerdere keren op een dag waterige en dunne ontlasting. Bij diarree is het belangrijk dat je baby genoeg drinkt om uitdroging te voorkomen.

    Als de baby alleen diarree heeft, is dat geen reden om ongerust te worden. Maar heeft jouw baby ook koorts, moet hij of zij overgeven of houdt de diarree meerdere dagen aan dan kan je wel contact opnemen met de huisarts.

  5. Huidaandoening berg

    Berg is een huidaandoening dat op het hoofdhuidje van je kindje zit. Bij berg ontstaan er schilfers of korstjes die er geel en vettig uitzien. Het ziet er niet heel mooi uit, maar het is niet schadelijk voor je kindje en gaat vanzelf weer weg.

  6. Spruw een veel voorkomend babykwaaltje

    Spruw komt vaak voor bij pasgeboren baby’s. Het is een gistinfectie van het mondslijmvlies en is te herkennen aan een witte tong die niet schoon te vegen is. Spruw kan ontstaan door een verminderde weerstand. Het kan ook voorkomen dat de moeder een schimmelinfectie had of heeft en deze bij de geboorte of via de borstvoeding overdraagt.

    De meeste baby’s hebben geen last van spruw en het gaat meestal vanzelf over. Merk je dat je baby minder goed drinkt of erg huilerig is, ga dan even naar de huisarts zodat jouw baby en jijzelf behandelt kunnen worden.

  7. Lees ook: Controleer de hardheid van het water bij een droge jeukende huid van de baby!

    is spruw besmettelijk baby behandelen

  8. Een van de bekendste babykwaaltjes is Eczeem

    Bij ongeveer 5 tot 10% van alle baby’s komt eczeem voor. Eczeem kenmerkt zich door rode, opgezwollen plekjes die warm aanvoelen. Deze plekjes kunnen vochtig zijn of juist droog en schilferig. Eczeem is meestal erfelijk en kan verergerd worden door een erg droge huid of door kleding, bepaalde wasmiddelen en bacteriën.

    Zorg ervoor dat je baby zo min mogelijk aan de plekjes zit want krabben zorgt ervoor dat de plekjes zich verder verspreiden. Dit kun je doen door de nagels van de baby kort te knippen en desnoods washandjes om de handjes te doen. Probeer daarnaast wasmiddel en babyverzorging die hypo allergeen zijn en bekijk of dit een positief effect heeft.

  9. de online drogist alles voor moeder en baby banner
  10. Babykwaaltjes: Reflux en spugen

    Veel baby’s hebben last van reflux. Reflux houdt in dat de sluitspier die tussen de maag en slokdarm zit nog niet goed is ontwikkeld. Hierdoor komt er wat inhoud van de maag in de slokdarm terecht en dit uit zich in overgeven.

    Het kan ook voorkomen dat je baby moet hoesten of hikken. De baby kan dus spugen door reflux, maar het kan ook zijn dat je baby’tje moet overgeven doordat hij of zij te gulzig heeft gedronken en dus veel lucht heeft binnen gekregen. Zorg er dus altijd voor dat je baby rustig drinkt door kleine pauzes in te lassen.

    Spugen of reflux is niet ernstig en gaat meestal vanzelf over. Merk je echter dat je baby niet meer goed groeit omdat hij of zij te weinig voeding binnen krijgt, of zie je bloed bij het spuug dan kun je beter even je huisarts inlichten.

  11. welke babykwaaltjes zijn er

  12. De eerste tandjes als babykwaaltje

    In de regel krijgen baby’s hun eerste tandjes als ze ongeveer 5 tot 6 maanden oud zijn. Als eerste komen de onderste snijtandjes door.

    Je kunt erachter komen of je baby tandjes krijgt door aan het tandvlees te voelen. Als er een tandje doorkomt voel je een harde bobbel en het tandvlees ziet er of heel bleek uit of juist rood en opgezet. Baby’s die tandjes krijgen kunnen meer gaan kwijlen en wrijven vaker over hun gezichtje. In sommige gevallen kan het voorkomen dat je baby huilerig wordt, koorts krijgt of rode wangetjes heeft. De klachten gaan over wanneer het tandje is doorgekomen.

  13. aerosleep babymatras veilig slapen
  14. Pseudokroep als babykwaaltje

    Kinderen tussen de 6 maanden tot ongeveer 3 jaar oud kunnen last krijgen van pseudokroep. Dit is een ontsteking van de luchtwegen die wordt veroorzaakt door een virus. Door deze ontsteking is je kind benauwd, heeft hij of zij een zware adem en een typische blafhoest. Voor ouders is dit vaak erg eng omdat je het gevoel hebt dat je kindje geen lucht meer krijgt.

    Op zich is pseudokroep vrij onschuldig en gaat het na een paar uur weer over. Stel je baby gerust en neem hem of haar even op schoot. Probeer zelf niet in paniek te raken want dan raakt je kindje ook in paniek en dat verergert de pseudokroep.

  15. RS-virus bij baby’s

    RS-virus is een zeer besmettelijk virus wat veel voorkomt bij kinderen en volwassenen. Bij jonge kindjes begint het bij een verkoudheid maar na een tijdje breidt het verder uit naar de luchtwegen. Hierdoor krijgt je baby hoestbuien waardoor hij of zij rood aan kan lopen en een piepende ademhaling krijgt. In principe gaat het virus gewoon over. Maar als het drinken moeilijker verloopt is het verstandig om je huisarts te raadplegen.

Naast dit overzicht met babykwaaltjes kunnen veel baby’s ook last hebben van darmkrampjes, voedselallergie, luieruitslag, koorts, waterpokken, waterwratjes of een verkoudheid. In andere blogs gaan we hier uitgebreider op in.

Wil je nog een stapje verder gaan? Bekijk deze handige EHBO kit voor baby’s
ehbo baby



Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019