“babydeals
Beste babyproducten

Beste flesvoeding per leeftijd

Mocht je besluiten of genoodzaakt zijn om je baby flesvoeding te geven, dan zal je er al snel achter komen dat er ontzettend veel flesvoeding op de markt is. Niet alleen zijn er diverse merken verkrijgbaar, ook meerdere soorten zoals biologische flesvoeding, flesvoeding van geitenmelk of aangepaste flesvoeding gericht op diverse voedingsproblemen. Hoe kun je erachter komen wat voor jouw baby de beste flesvoeding is? Door deze blog te lezen!

beste babyfles banner

Samenstelling van flesvoeding door de wet geregeld

Laat één ding snel duidelijk zijn. Eigenlijk is er niet één flesvoeding die echt de beste flesvoeding is. Dat komt omdat alle flesvoeding op de Nederlandse markt moet voldoen aan strenge eisen die zijn opgesteld door de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA).

Hierin staat aangegeven welke stoffen de flesvoeding minimaal en maximaal moet bevatten. Denk bijvoorbeeld aan vitamines, mineralen, koolhydraten, eiwitten en vetten. Naast deze eisen mag de fabrikant zelf nog wat extra stoffen toevoegen, maar hier krijgen ze weinig vrije ruimte in. Volgens de Europese Voedselautoriteit (EFSA) zijn de stoffen die fabrikanten vrijwillig mogen toevoegen, niet per se nodig voor een gezonde samenstelling van de flesvoeding.

babyvoeding laag geprijsd banner

Welke soorten flesvoeding zijn er?

Afgezien van het feit dat er verschillende merken zijn die flesvoeding produceren, zoals Nutrilon, Hero en ook huismerken zoals Kruidvat, kun je ook nog kiezen tussen bepaalde varianten van de flesvoeding. Niet elk merk heeft maar 1 zuigelingenvoeding en opvolgzuigelingenvoeding. Hieronder vind je de verschillende soorten flesvoeding.

 1. Aangepaste flesvoeding bij voedingsproblemen

  Bijna elk merk flesvoeding biedt flesvoeding aan bij voedingsproblemen. Zoals speciale voeding voor baby’s die:

  • Veel spugen

   Deze flesvoeding bevat vaak wat johannesbroodpitmeel of een ander verdikkingsmiddel om de pap wat vaster te maken. Hierdoor zouden baby´s rustiger drinken en zou de voeding minder snel naar boven kunnen komen. Of het daadwerkelijk helpt is eigenlijk nog niet goed bewezen. Mocht je baby veel spugen dan kun het beste eerst proberen wat minder voeding tegelijk te geven en rustpauzes tijdens het voeden in te lassen zodat je baby niet te snel drinkt. Overleg ook altijd met het consultatiebureau wat je het beste kunt doen.

  • Moeizame ontlasting en krampjes

   Er zijn twee soorten te verkrijgen: hypoallergene flesvoeding (om krampjes te voorkomen) en intensief gehydrolyseerde flesvoeding. Die laatste is speciale allergie voeding waarbij eiwitten in stukjes zijn gebroken en is daarom de beste voeding voor baby’s met een koemelk allergie.
   beste flesvoeding baby koemelkallergie

   Dit is de beste flesvoeding voor baby’s met een koemelkallergie.

   Hypoallergene flesvoeding, de voeding die beweert krampjes te voorkomen, kan vooralsnog geen allergie voorkomen. Ook al wordt dat wel beweerd op de verpakking (bron).

  • Hongerige baby’s

   Soms lijkt het alsof je baby nog steeds honger heeft na het flesje. Hier spelen fabrikanten slim op in door ook voor hongerige baby’s speciale flesvoeding te ontwikkelen. Meestal staat er ‘forte’ of ‘extra’ op de verpakking. Flesvoeding voor hongerige baby’s heeft een andere eiwitsamenstelling dan ‘normale’ flesvoeding. Door deze aangepaste samenstelling zou je baby langer verzadigd moeten zijn.

  • hongerige baby speciale flesvoeding

  • Allergie

   Er zijn speciale voedingen verkrijgbaar voor baby’s met een allergie. Dit zijn bijvoorbeeld intensief gehydroliseerde voedingen tegen koemelkallergie. Er is ook speciale voeding verkrijgbaar voor baby’s met lactose intolerantie en soja-intolerantie. Als je de beste flesvoeding wilt aanschaffen voor jouw baby is het goed om eerst via het consultatiebureau vast te laten stellen of je baby inderdaad een allergie heeft. Ga niet zelf zonder overleg met een deskundige zelf met voeding experimenteren.

 2. Biologische flesvoeding

  Tegenwoordig bieden veel merken (ook huismerken zoals de Albert Heijn) biologische flesvoeding aan. Deze flesvoeding is gemaakt van biologische melk wat de flesvoeding diervriendelijker maakt dan de standaard varianten. Het zou een overweging waard kunnen zijn. Daarnaast beweren sommige merken dat biologische flesvoeding ook gezonder is, maar dat is niet bewezen. Let er wel op dat biologische voeding een stuk duurder is.

 3. Babyvoeding van geitenmelk

  De standaard flesvoeding is gemaakt van koemelk. Er zijn ook varianten die van geitenmelk gemaakt zijn. Is deze variant van geitenmelk de beste flesvoeding? Nee.
  Uit onderzoek bleek niet dat kinderen beter groeien of zich beter ontwikkelden als ze flesvoeding van geitenmelk kregen. Het is tevens een fabel dat voeding van geitenmelk beter verteerbaar is dan voeding van koemelk.

  Mocht je baby een koemelkallergie hebben, dan helpt het niet om over te stappen naar voeding van geitenmelk omdat de eiwitten in deze melk erg lijken op die van koemelk. Deze eiwitten zorgen juist voor de allergische reactie.

beste flesvoeding 2019

Welke flesvoeding voor pasgeboren baby?

Een pasgeboren baby kan je het beste gewoon de standaard flesvoeding geven (als borstvoeding niet lukt). Flesvoeding voor pasgeboren baby’s heet volledige zuigelingenvoeding. Deze voeding is voor baby’s tot 6 maanden. Bij ongeveer alle merken flesvoeding wordt deze zuigelingenmelk aangeduid met het nummer 1 op de verpakking.
zuiglingenvoeding baby geboorte colostrum

Beste flesvoeding vanaf 6 maanden

Vanaf 6 maanden oud krijgt je baby andere flesvoeding, dit wordt opvolgzuigelingenvoeding (oftewel: opvolgmelk) genoemd. Dames die eerst borstvoeding hebben gegeven, kunnen na 6 maanden starten met de opvolgmelk. Deze melk heeft per merk een ander cijfer op de verpakking staan. Welke flesvoeding het beste is voor jouw kind, ligt een beetje aan je baby zelf. Mocht je baby allergieën hebben, dan heb je aangepaste voeding nodig. In andere gevallen kun je meestal gewoon de standaard versie geven (biologisch of niet).

Wat is de beste flesvoeding 2019?

Volgens de consumentenbond is er geen fabrikant die ‘de beste flesvoeding’ maakt. Dat komt omdat ieder merk voldoet aan de strenge eisen in de wet en daarom is elke flesvoeding goede volwaardige voeding voor jouw kleintje.

Duurdere merken of A-merken zijn niet beter dan huismerken. Waarom deze merken dan zo duur zijn? Meestal is dat omdat ze veel geld investeren in onderzoek en productontwikkeling om bijvoorbeeld voeding te ontwikkelen voor zieke baby’s of te vroeg geboren baby’s (wat overigens heel goed is). Daarnaast besteden ze ook geld aan voorlichting en reclame. Dat geld moet terugverdiend worden en dat zie je aan de prijs.

beste babyfoon bol.com

Flesvoeding vergelijken

Als je flesvoeding gaat vergelijken op de ingrediënten zoals vitamines en mineralen zal je zien dat ze allemaal nagenoeg hetzelfde zijn. Dat komt dus doordat alles is vastgelegd in de wet. Speciale varianten wijken iets af, maar dat zal niet veel zijn.

Toch verschillen de voedingen van verschillende merken wel van elkaar. Bijvoorbeeld van structuur of smaak. Hierdoor kan het zijn dat de beste flesvoeding voor jouw baby iets anders is dan voor de baby van je buren. Smaken verschillen!

Om erachter te komen wat de beste flesvoeding is voor jouw kleintje is het goed om eerst te starten met standaard flesvoeding van een bepaald (huis)merk. Probeer dit een aantal weken en bekijk hoe je kind hierop reageert.

Onthoud: elk kind geeft mondjes terug en bijna elke baby krijgt darmkrampjes. Mocht dat bij jouw baby ook het geval zijn, dan betekent dat niet dat de voeding niet goed is. Voordat je overstapt naar een ander merk, is het goed dit eerst te bespreken met het consultatiebureau of een deskundige.

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!