sale kleertjes header
Voeding

Johannesbroodpitmeel in babyvoeding, hoe zit dat?

Johannesbroodpitmeel bestaat uit gemalen kiemende zaden van de johannesbroodboom. Het broodpitmeel bevat vezels die verder geen voedingswaarde hebben. Als jouw baby last heeft van reflux wordt weleens aangeraden dat je Johannesbroodpitmeel door de babyvoeding kunt doen. Maar hoe werkt dat precies en wat is nou het verschil tussen johannesbroodpitmeel en rijstebloem?

philips banner babyfoon

Johannesbroodpitmeel bij reflux

Bij reflux stroomt de maaginhoud van je baby terug naar de slokdarm en gaat je baby spugen. Reflux komt erg vaak voor bij baby’s omdat de sluitspier die de doorgang van de maag naar de slokdarm behoort af te sluiten nog niet goed werkt. Vooral jonge baby’s hebben hier last van. Dat je baby mondjes teruggeeft (dus wat spuugt) is heel normaal, zelfs wanneer dit meerdere keren op een dag is.

Het wordt gevaarlijk als je merkt dat je baby weinig plasluiers heeft, niet goed eet, afvalt of weinig poept. Er zijn diverse handelingen die je kunt doen om reflux tegen te gaan. Lees hier onze tips tegen reflux.
Mochten deze tips niet helpen, dan kan Johannesbroodpitmeel toevoegen aan de babyvoeding misschien helpen. Het broodpitmeel zorgt ervoor dat de voeding wat vaster wordt en daardoor minder makkelijk terugstroomt van de slokdarm naar de maag.
Johannesbroodpitmeel bijwerkingen

Johannesbroodpitmeel en babyvoeding

Er zijn diverse manieren om aan johannesbroodpitmeel te komen. Zo kan je de natuurlijke en meest pure versie in reformwinkels of natuurdrogisterijen kopen. Daarnaast kan je ook kiezen voor Nutrilon Nutriton van merk Nutricia. Dit product bestaat voornamelijk uit johannesbroodpitmeel en is daarnaast glutenvrij en koemelkvrij.

Je kunt Nutrilon toevoegen aan de flesvoeding of aan de afgekolfde moedermelk. Per 100 milliliter moedermelk is 1 tot 2 afgestreken schepjes voldoende. Daarnaast heb je ook Nutrilon A.R. 2. Dit is een speciale dieetvoeding waar johannesbroodpitmeel in verwerkt is. Als je flesvoeding geeft kun je overstappen op A.R. 2 als je merkt dat je baby veel moet spugen.

Lees ook: Hoe herken je glutenintolerantie bij een kind? Wat zijn de klachten?

beste babyfoon bol.com

Johannesbroodpitmeel vanaf welke leeftijd?

Zowel de natuurlijke versie als de Nutrilon kan gebruikt worden vanaf 0 maanden. Begin nooit met het toevoegen van broodpitmeel aan de voeding van een pasgeboren baby. Het is belangrijk dat je eerst bekijkt hoe je baby reageert op de borstvoeding of flesvoeding.

Merk je dat je baby veel spuugt, probeer dan eerst andere handelingen voordat je de voeding gaat verdikken. Lees hier meer over in onze blog baby spuugt 2 uur na de voeding en het artikel over reflux.

Een verkeerde aanlegtechniek, te wild zijn met je kind na de voeding, spruw of het feit dat je kind te veel lucht binnenkrijgt tijdens de voeding kunnen ook aanleidingen zijn om te spugen. Dan is het dus niet nodig om de voeding in te dikken. Daarnaast is het verstandig om altijd eerst met je huisarts of het consultatiebureau te overleggen wat je het beste kunt doen.

Lees ook: Een baby laten boeren! Wat als het niet lukt?

libido banner

Hoeveel johannesbroodpitmeel gebruik je?

De hoeveelheid broodpitmeel die je aan de voeding kunt toevoegen verschilt heel erg per baby. Sommige baby’s hebben maar heel weinig nodig zoals een mespuntje of 1 maatschepje en andere baby’s hebben 2 maatschepjes nodig. Het is verstandig om met weinig te beginnen en dit zo nodig op te hogen. Uiteraard wel eerst bespreken met je arts of consultatiebureau.

Je baby zal in het begin moeten wennen aan de nieuwe vastere voeding. Geef je baby hier eerst de tijd voor (2 weken) voordat je weer iets gaat veranderen. Let wel altijd goed op de reacties van je baby. Zoals het aantal plas- en poepluiers. Als je johannesbroodpitmeel gebruikt om babyvoeding in te dikken zorg er dan voor dat je een grotere flesspeen gebruikt. Zoals maat M of nummer 2.

Johannesbroodpitmeel of rijstebloem?

Rijstebloem is niet hetzelfde als johannesbroodpitmeel. Rijstebloem, gemaakt van gemalen rijstkorrels zonder kiemen en zaden, wordt gebruikt om de voeding van de baby te verrijken met energie. Het is dus een bijvoeding.

Met name baby’s die erg hongerig zijn kunnen hier baat bij hebben. Voeding verrijkt met rijstebloem vult langer zodat je baby ’s nachts langer kan doorslapen. Rijstebloem helpt niet tegen reflux omdat het in de maag weer dun wordt. Rijstbloem mag pas toegevoegd worden bij baby’s vanaf 6 maanden.

Zijn er bijwerkingen?

Helaas is johannesbroodpitmeel in babyvoeding niet altijd gegarandeerd succesvol. Bij sommige baby helpt het tegen reflux en spugen, bij andere baby’s heeft het juist een averechts effect. De voeding stroomt dan toch terug van de maag naar slokdarm, maar dan in een langzamer tempo. Dit kan voor een refluxbaby erg pijnlijk zijn.
Daarnaast heeft johannesbroodpitmeel ook een aantal nadelen:

  1. Het kan obstipatie veroorzaken.
  2. Johannesbroodpitmeel kan erg vullend zijn waardoor het maagje van je baby eerder en langer vol zit. Hierdoor is het mogelijk dat je baby minder eet dan hij of zij nodig heeft.
  3. Het kan maag- en darmkrampjes veroorzaken.
  4. Het kan lactose bevatten waardoor het niet geschikt is voor baby’s die daarvoor gevoelig zijn. Let daar dus op als je johannesbroodpitmeel gaat kopen dat het lactose-vrij is.


Meer lezen

vadersschapsverlof 2019