“waterwipes
Peuter

Glutenintolerantie bij een peuter! Herken de klachten!

Je hoort het steeds meer; glutenintolerantie. Vroeger had je in de klas misschien een kindje met suikerziekte, die zijn eigen trommel had voor als er getrakteerd werd. Tegenwoordig zitten er voor je gevoel meer kinderen mét- dan zonder een allergie op school. Maar hoe zit dat bij glutenallergie bij een peuter, en vooral: is het wel een allergie?

libido banner

Coeliakie of glutenallergie! Wat is juist?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: coeliakie (seu-lia-kie) of glutenintolerantie heeft niets, maar dan ook niets te maken met glutenallergie. Dit zijn de verschillen:

  • Glutenallergie

    Het bestaat wel, maar dit wordt ook wel ‘bakkersastma‘ genoemd. Het komt voornamelijk voor bij mensen die langdurig met melen en granen in aanraking komen. Deze allergie zorgt voor benauwdheid en irritatie van de luchtwegen. Niet de ‘allergie’ waar wij het over hebben dus.

  • Glutenintolerantie is dus geen allergie!

    Glutenintolerantie of coeliakie is is een auto-immuunziekte waarbij het lichaam van je peuter een afweerreactie geeft tegen lichaamseigen weefsel. De darmen dus, in dit geval. Een auto-immuunziekte is een ziekte, die niet meer overgaat.




  • Overgevoeligheid voor gluten

    Jouw kind kan wel overgevoelig zijn voor gluten. Maar dan is er dus geen aantoonbare glutenintolerantie gevonden. Toch merk je dat de klachten verergeren als je kindje gluten eet. Maar de klachten zijn veel minder ‘erg’ dan bij coeliakie.

Als mensen het hebben over glutenallergie bedoelen ze vaak glutenintolerantie, uit onwetendheid!

prenatal banner weekaanbiedingen

Hoe ontstaat glutenintolerantie bij een peuter?

Als je kindje een maand of zeven is ga je vaak beginnen met vast voedsel. Het moment waarop jouw baby voor het eerst in aanraking komt met gluten. Je kindje krijgt brood, een cracker of een koekje. En daar kan de glutenintolerantie om de hoek komen kijken.

Als je kindje last heeft van glutenintolerantie raken de darmvlokken in de dunne darm beschadigd door het eten van het eiwit gluten. Zo’n 1 op de 100 mensen heeft last van glutenintolerantie!

Hoe herken je glutenintolerantie bij een peuter of jonge kinderen?

Er zijn veel verschillende symptomen waar je peuter last van kan hebben. Bijvoorbeeld buikpijn, of een opgezette bolle buik. En dat terwijl je kindje weinig eetlust kan hebben. Ook kan je peuter veel overgeven of last hebben van diarree.

Doordat de dunne darm van je kindje beschadigd raakt, kan er een achterstand ontstaan in groei en gewicht. Kinderen met glutenintolerantie kunnen platte, dunne billen of juist dunne armen en benen hebben. Ze huilen veel en kunnen last hebben van stinkende, vettige, schuimende ontlasting.

Wanneer naar de huisarts?

Als je een vermoeden hebt dat je peuter intolerant is voor gluten, kan je contact opnemen met de huisarts. Uiteraard heb je voor die tijd thuis al een ‘onderzoekje’ gedaan, anders had je de link tussen gluten en klachten niet gelegd.

Denkt de huisarts inderdaad dat er iets aan de hand is? Dan wordt er bij je kind een bloedonderzoek gedaan. Het kan zijn dat er een darmbiopsie nodig is om uiteindelijk te ontdekken of er echt sprake is van glutenintolerantie bij jouw peuter.

Hoe wordt glutenintolerantie bij kleine kinderen behandeld?

Jullie zullen alle producten die gluten bevatten moeten vermijden. Graanproducten zoals tarwe, rogge en meel bevatten gluten. Gluten hebben een plakkerig effect in graanproducten: ze maken brood elastisch en zorgen dat koekjes niet uit elkaar vallen.

Het zit dan ook in heel veel producten. Ook producten waarin geen gluten zitten kan gevaar schuilen. Deze producten kunnen namelijk ook ‘besmet’ zijn met gluten, omdat ze in dezelfde fabriek worden verwerkt. Gelukkig zijn er steeds meer glutenvrije producten te koop in de supermarkt. Voor thuis is het heel belangrijk dat je producten strikt gescheiden moet houden om kruisbesmetting te voorkomen!

Gaat het nog over?

Er is geen pilletje, middeltje of prikje waardoor de glutenintolerantie bij een kind over gaat. Glutenintolerantie heeft je kindje dus voor de rest van zijn leven.

Behalve glutenintolerantie bij een peuter zijn er nog veel meer producten waar je kindje last van kan krijgen. Lees hier meer over allerlei voedselallergieën bij een baby.

Lees ook: Waarom je een baby al met 4 maanden pindakaas en ei moet laten eten!



verzwaringsdeken banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019