header banner hema
Babykwaaltjes

Voedselovergevoeligheid of voedselallergie bij een baby

Een voedselallergie bij een baby komt gelukkig niet vaak voor. Slechts 4 tot 8% van de kinderen onder de 3 jaar oud heeft een voedselallergie. De kans dat je kleine een allergie ontwikkelt is groter als een van de ouders, broer of zus al een allergie heeft. Bijvoorbeeld hooikoorts, astma of een voedselallergie. Meer informatie over voedselovergevoeligheid en voedselallergie bij een baby lees je hier!

banner naif

Wanneer is er sprake van voedselallergie bij een baby?

Er is sprake van een voedselallergie bij een baby als het lichaam van de baby een bepaalde reactie vertoont na het eten van een specifiek voedingsmiddel. Telkens als de baby dit voedingsmiddel binnenkrijgt, gaat het lichaam reageren. Het lichaam doet dit omdat die het voedingsmiddel ziet als een schadelijke stof. Als reactie komen er andere stoffen vrij die de allergische reactie veroorzaken. Mensen met een voedselallergie hebben de volgende kenmerken:

 • Het afweersysteem heeft antistoffen aangemaakt tegen bepaald voedsel.
 • De antistoffen in het lichaam veroorzaken een allergische reactie.
 • Zodra het voedsel wordt gegeven ontstaan er klachten.

De meest voorkomende voedselallergieën zijn:

 1. Noten;
 2. Pinda’s;
 3. Eieren;
 4. Koemelk;
 5. Groente en fruit.

voedselallergie baby herkennen

Hoe ontstaat een voedselallergie bij een baby?

Bij voedselovergevoeligheid of een voedselallergie bij een baby spelen erfelijke factoren een rol. Heb jij bijvoorbeeld een allergie, dan bestaat er een grote kans dat je baby die ook krijgt. Bedankt mam! De allergie kan op elke leeftijd opduiken.

In de meeste gevallen gaat het geleidelijk over een periode van een paar weken tot maanden. Verder weten ze eigenlijk nog niet veel over voedselallergieën. Zo is het niet duidelijk waarom de één een allergie krijgt en de ander niet. Ook weten wetenschappers en artsen niet waarom een allergie zo ineens kan ontstaan.

babyvoeding laag geprijsd banner

Lees ook: Waarom je de baby al met 4 maanden pindakaas en ei moet laten eten!

Voedselallergie bij een baby herkennen

Hoe kun je erachter komen dat er sprake is van een voedselallergie bij een baby? Een baby die een allergie heeft krijgt na het eten van een bepaald voedingsmiddel bepaalde klachten. De klachten ontstaan een half uur tot 2 uur na het eten.

De symptomen van voedselallergie bij een baby kunnen zijn:

 • Huidirritatie, jeuk in de handpalmen, voetzolen of in de schaamstreek. Ook roodheid, galbulten, vocht vasthouden, dikke tong, dikke keel, jeuk in de oren of mond zijn bekende symptomen van een voedselallergie.
 • Maag- en darmklachten zoals overgeven, buikkrampen, diarree.
 • Verstopte neus, loopneus of benauwdheid.
 • In het ergste geval: flauwvallen.
 • Je baby begint te huilen, is onrustig of protesteert heftig na het eten van een bepaald voedingsmiddel.

Denk je dat er sprake is van een voedselallergie bij je baby, ga dan niet zelf het voedingsmiddel schrappen, maar ga eerst naar de huisarts!
De huisarts kan onderzoeken of je baby een allergie heeft of niet. De kans op een allergie is namelijk vrij klein. Vaak komen de klachten of symptomen door iets anders. Je baby is bijvoorbeeld ziek, krijgt tandjes, je baby is verkouden of heeft net een inenting gehad.

aerosleep babymatras veilig slapen

Verschil tussen voedselovergevoeligheid en voedselallergie

Voedselovergevoeligheid en voedselallergie betekenen niet hetzelfde. De term voedselovergevoeligheid is een overkoepelende term voor intolerantie en voedselallergie bij een baby.

Bij een voedselallergie reageert het immuunsysteem van het lichaam tegen bepaalde stoffen in eten. Intolerantie houdt in dat je lichaam niet reageert op een bepaalde stof, maar dat het lichaam een bepaalde stof niet goed kan verteren. Een voorbeeld is lactose intolerantie, mensen met een lactose intolerantie kunnen melkproducten niet goed verteren.

Kan je een allergie voorkomen bij een baby?

Je wilt natuurlijk niet dat er een voedselallergie bij een baby ontwikkelt, want dat betekent dat je kind nooit een bepaald voedingsmiddel kan eten zonder daar last van te hebben. En dat is gewoon niet handig. Helemaal voorkomen is niet mogelijk, maar je kunt wel een paar dingen doen om de kans erop te verkleinen.

Het eerste wat je kunt doen is je baby 6 maanden borstvoeding geven. In moedermelk zitten belangrijke stoffen die helpen een voedselallergie bij een baby te voorkomen.

Als tweede is het belangrijk dat je op tijd begint met het introduceren van verschillende voedingsmiddelen in het voedingspatroon van je baby. Bijvoorbeeld ei en pinda. Dit zijn producten waar mensen dikwijls allergisch voor zijn. Het blijkt dat als je deze voedingsmiddelen op tijd aan je baby geeft, je baby minder snel een allergie ertegen ontwikkelt.

Begin met het geven van deze voedingsmiddelen tussen de 4 en 6 maanden. Niet eerder en niet later. Je kunt ei en pinda’s geven in de vorm van een geroerbakt eitje met wat pindakaas (alleen de pindakaas die voor 100% uit pinda’s bestaat zonder toegevoegd suiker en zout). Het eitje met pindakaas kun je weer mengen met fruit of groenten om het wat smeuïger te maken.

sab simplex banner
vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!