header luiers van pampers met 50% korting
Babykwaaltjes

Verkouden baby

Vooral wanneer je baby nog erg jong is, kan het geregeld voorkomen dat hij of zij verkouden is. Totdat je baby 1 jaar oud wordt kan hij of zij misschien wel 10 keer verkouden worden. Dit komt omdat baby´s nog niet opgewassen zijn tegen alle virussen die overgedragen worden via de lucht of aanrakingen met andere mensen. Een verkouden baby is niet iets om je veel zorgen over te maken, maar dat zegt niet dat het niet heel erg vervelend is voor de kleine en voor jou als ouder.

banner billendoekjes waterwipes

Hoe merk je dat je baby verkouden is?

Een verkouden baby heeft een verstopte neus, moet hoesten en/of niezen, tranende oogjes en een snotneusje. Je zult daarnaast merken dat je baby huilerig, slap en suf is. Dat komt omdat je baby hoogstwaarschijnlijk ook hoofd- en keelpijn heeft en daarnaast een beetje koorts.

Een verkoudheid is een babykwaaltje wat niet heel erg en het is doorgaans niet nodig om naar de huisarts te gaan. Is je baby jonger dan 3 maanden dan is het wel verstandig om een bezoekje aan de dokter te brengen.

verzwaringsdeken banner

Wat kan je doen voor een verkouden baby?

Helaas is er niets wat je kan doen om ervoor te zorgen dat de verkoudheid en koorts meteen weg is. Toch is het natuurlijk wel belangrijk dat je jouw baby zo goed mogelijk verzorgt waardoor je de verkoudheid zoveel mogelijk kunt verminderen:

 • Zorg dat je baby voldoende drinkt, bij koorts verliest je baby altijd meer vocht
 • Een verstopte neus kun je vrijmaken door neusdruppels (bijvoorbeeld met zoutoplossing), deze zijn verkrijgbaar bij de drogist of online (speciaal voor baby’s).
 • de online drogist alles voor moeder en baby banner
 • Kleed je baby in katoenen kleding en pak hem of haar niet te warm in.
 • Leg je baby niet op de tocht.
 • Laat de babykamer luchten wanneer je baby hier niet in ligt.
 • Was je baby regelmatig zodat je her-besmetting voorkomt en je baby weer fris is.
 • Leg wat opgerolde handdoeken onder de matras bij het hoofdeinde van het bedje, zo ligt je baby met het hoofdje iets omhoog wat fijner is bij een verstopte neus.

verkouden baby

Baby verstopte neus verhelpen

Onderstaande producten kan je prima gebruiken om de verstopte neus van je baby te verhelpen. Voor baby’s is het immers niet mogelijk om de neus te snuiten en je wilt jouw baby zoveel mogelijk verlichting geven om de neus weer open te krijgen

Kan je een verkouden baby voorkomen?

Het is helaas niet mogelijk om een verkoudheid of koorts bij je kindje te voorkomen. Je baby loopt een verkoudheid op door een virus. Deze virussen worden verspreid door vochtdruppels in de lucht die worden ingeademd of door aanrakingen met andere mensen of spullen. Kinderen die naar de kinderopvang gaan worden sneller verkouden omdat ze met veel mensen en kinderen in één ruimte zitten. Als er één ziek is, dan verspreid zich dat erg snel.

Je kunt je baby natuurlijk zo min mogelijk met andere mensen in contact laten komen, maar daar is eigenlijk geen beginnen aan. Als je zelf ziek bent is het wel verstandig om wat afstand te nemen van je kindje, zeker wanneer je baby nog heel jong is.

Is je baby verkouden? Laat je baby dan thuis, dan kun je jouw kindje het beste verzorgen en voorkom je dat andere kinderen ook ziek worden.

Hoe lang duurt verkoudheid baby en wanneer naar de huisarts?

Baby’s die jonger zijn dan 3 maanden zijn nog niet goed opgewassen tegen virussen en ziekte. In dat geval is het altijd goed om meteen naar de huisarts te gaan. Meet altijd even de lichaamstemperatuur van je baby, dit kun je het beste doen in de anus.
Is je baby ouder dan 3 maanden en merk je onderstaande symptomen, neem dan ook contact op met je huisarts:

 • Koorts is hoger dan 38 graden Celsius;
 • Je baby is erg suf en reageert niet goed meer;
 • De baby is benauwd en/of maakt een piepend geluid bij het ademhalen;
 • De verkoudheid komt telkens terug.

Meer informatie over koorts bij je baby lees je hier. Neem nooit een risico met een verkouden baby, als het niet goed voelt ga dan naar de huisarts!

Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious
vadersschapsverlof 2019