header luiers van pampers met 50% korting
Babykwaaltjes

Koorts bij je baby! Wat kan je doen?

Normaal gesproken is de lichaamstemperatuur van een baby tussen de 36.5 en 37 graden Celsius. Je kunt de temperatuur van je kindje het beste rectaal opnemen als je denkt dat jouw baby koorts heeft. Dit geeft de meest betrouwbare informatie. Loopt de temperatuur op naar 38 graden dan heeft je baby koorts. Het is helemaal niet vreemd dat je hiervan een beetje in paniek raakt. Lees in dit artikel wat je het beste voor de baby kunt doen als hij koorts heeft. En wanneer het noodzakelijk is om toch naar de huisarts te gaan.

Neusreiniger Nosefrida banner

Pasgeboren baby heeft koorts

Als je baby jonger is dan 3 maanden is het verstandig om contact te hebben met de huisarts als jouw baby koorts heeft. Is de baby ouder dan 3 maanden, dan hoef je niet gelijk naar de huisarts te gaan.

In de meeste gevallen kan het lichaam van de baby zelf het virus bestrijden en is er niet direct iets aan de hand om je zorgen over te maken.
Koorts bij je baby? Wat kan je doen?

Is je baby ouder dan 3 maanden en heeft hij of zij koorts dan zijn er een aantal dingen die je als ouder kunt doen om ervoor te zorgen dat je baby het zo comfortabel mogelijk heeft en niet nog zieker wordt.

 1. Voldoende laten drinken

  Jouw baby verliest meer vocht door de koorts (zweten) en daarom is het belangrijk dat het vocht goed wordt aangevuld.

  Eén van de grootste gevaren is namelijk dat je kindje uitdroogt. Geef dus geregeld kleine beetjes drinken. Als je nog borstvoeding geeft is het belangrijk dat je jouw baby wat vaker aan de borst legt.

 2. Niet te warm kleden

  Veel ouders hebben de neiging hun baby extra warm aan te kleden bij koorts, maar dat is juist niet de bedoeling. Tijdens een koortsaanval heeft de baby het juist heel warm en die warmte moet hij of zij kwijt zien te raken.

  Kies daarom voor luchtige kleding en lakens in plaats van dikke dekens. Zorg er wel voor dat je kindje niet te veel afkoelt.

Als je baby normaal blijft drinken, helder reageert en naast de koorts een lichte verkoudheid heeft (met helder snot) dan is het eigenlijk alleen een kwestie van uitzieken en extra veel vertroetelen.

Lees hier meer over wat te doen als de baby verkouden is?

koorts bij je baby

Mag een baby met koorts paracetamol?

Het allerbeste is om baby’s geen medicijnen te geven! Er moet altijd een goede reden zijn om een baby medicatie toe te dienen, dit geldt ook voor het geven van paracetamol.

Wanneer mag je dus paracetamol geven aan de baby? Als er een goede reden voor bestaat. Wanneer bestaat er een goede reden? Die bestaat als je denkt dat de baby duidelijk pijn heeft. Lees hier meer advies van een huisarts over paracetamol aan de baby geven.

banner beste luchtreiniger babykamer

Wanneer naar de huisarts als de baby koorts heeft?

Heeft jouw baby koorts en is hij jonger dan 3 maanden, dan is het altijd verstandig om naar de huisarts te gaan. Is je kindje ouder dan 3 maanden en merk je één of meerdere van de onderstaande symptomen dan doe je er ook goed aan om contact op te nemen met je huisarts.

 1. Lichaamstemperatuur is hoger dan 38 graden;
 2. Koorts houdt langer dan 3 dagen aan;
 3. De baby moet ook braken en/of heeft diarree;
 4. Jouw baby drinkt een stuk minder dan normaal;
 5. Je kindje is suf en slap en wordt niet goed wakker;
 6. Ademt anders of je merkt dat je baby het benauwd heeft;
 7. Je kindje krijgt koortsstuipen.

Lees ook: Hoe weet je of jouw baby genoeg drinkt?

Wat zijn koortsstuipen bij een kind?

Als jouw baby koorts heeft kan hij last krijgen van koortsstuipen Een koortsstuip lijkt op een epileptische aanval waarbij er schokkende bewegingen plaatsvinden van de benen en armen.

Het kan gebeuren dat de baby even buiten bewustzijn raakt. Dit kan soms wel 15 minuten duren. Hierna is je baby nog eventjes suf (ongeveer een uur). Koortsstuipen komen voor bij baby’s en kinderen tussen de 6 maanden en 5 jaar oud.

prenatal banner weekaanbiedingen

Kan een koortsstuip bij de baby kwaad?

Een koortsstuip is heel erg eng en je kunt er behoorlijk van schrikken. Maar in het algemeen kan het niet veel kwaad wanneer je baby ouder is dan 6 maanden. Is jouw baby jonger? Neem dan contact op met de huisarts. Bij twijfel overleg je ALTIJD met de huisarts en ga je niet zelf dokteren.

Probeer dus niet in paniek te raken en leg je baby tijdens een koortsstuip op zijn buikje of op de zij.

Lees hier meer informatie over de meest voorkomende babykwaaltjes.prenatal extra korting banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019