“babydeals
Babykwaaltjes

Koorts bij je baby

Normaal gesproken is de lichaamstemperatuur van baby’s tussen de 36.5 en 37 graden Celsius. Je kunt de temperatuur van je kindje het beste rectaal opnemen als je koorts bij je baby vermoed. Dit geeft de meest betrouwbare informatie. Loopt de temperatuur op naar 38 graden dan heeft je baby koorts. Het is totaal niet vreemd dat je hiervan een beetje in paniek raakt. Je wilt natuurlijk niet dat je kindje ziek is, of erger nog: dat er iets ernstig aan de hand is.

luierkorting op pampers banner

Pasgeboren baby koorts

Als je baby jonger is dan 3 maanden is het verstandig om contact te hebben met de huisarts als je baby koorts heeft. Is je baby ouder dan 3 maanden, dan hoef je niet direct naar de huisarts te gaan.

In de meeste gevallen kan het lichaampje van je baby zelf het virus bestrijden en is er niets alarmerend aan de hand. Lees in dit artikel wat je het beste voor je baby kunt doen als hij of zij koorts heeft. En wanneer het noodzakelijk is om toch naar de huisarts te gaan.

beste babyfles banner

Wat kan je doen bij koorts bij je baby?

Is je baby ouder dan 3 maanden en heeft hij of zij koorts dan zijn er een aantal dingen die je als ouder kunt doen om ervoor te zorgen dat je baby het zo comfortabel mogelijk heeft en niet nog zieker wordt.

 • Voldoende laten drinken: Je baby verliest meer vocht door de koorts (zweten) en daarom is het belangrijk dat het vocht goed wordt aangevuld.

  Eén van de grootste gevaren is namelijk dat je kindje uitdroogt. Geef dus geregeld kleine beetjes drinken. Als je nog borstvoeding geeft is het belangrijk dat je jouw baby wat vaker aan de borst legt.

 • Niet te warm kleden: Veel ouders hebben de neiging hun kindje extra warm in te pakken bij koorts, maar dat is juist niet de bedoeling. Tijdens een koortsaanval heeft de baby het juist heel warm en die warmte moet hij of zij kwijt zien te raken.

  Kies daarom voor luchtige kleding en lakens in plaats van dikke dekens. Zorg er wel voor dat je kindje niet te veel afkoelt.

Als je baby normaal blijft drinken, helder reageert en naast de koorts een lichte verkoudheid heeft (met helder snot) dan is het eigenlijk alleen een kwestie van uitzieken en extra veel vertroetelen.
koorts bij je baby

Wanneer naar de huisarts?

Merk je koorts bij de baby die jonger is dan 3 maanden, dan is het altijd verstandig om naar de huisarts te gaan. Is je kindje ouder dan 3 maanden en merk je één of meerdere van de onderstaande symptomen dan doe je er ook goed aan om contact op te nemen met je huisarts:

 • Lichaamstemperatuur is hoger dan 38 graden;
 • Koorts houdt langer dan 3 dagen aan;
 • De baby moet ook braken en/of heeft diarree;
 • Jouw baby drinkt een stuk minder dan normaal;
 • Je kindje is suf en slap en wordt niet goed wakker;
 • Ademt anders of je merkt dat je baby het benauwd heeft;
 • Je kindje krijgt koortsstuipen.

Wat zijn koortsstuipen?

Tijdens de koorts bij je baby kan het voorkomen dat er koortsstuipen optreden. Koortsstuipen komen voor bij baby’s en kinderen tussen de 6 maanden en 5 jaar oud is. Een koortsstuip lijkt op een epileptische aanval waarbij er schokkende bewegingen plaatsvinden van de benen en armen. Het kan gebeuren dat je baby even buiten bewustzijn raakt. Dit kan soms wel 15 minuten duren. Hierna is je baby nog eventjes suf (ongeveer een uur).

Koortsstuip baby

Een koortsstuip is heel erg eng en je kunt er behoorlijk van schrikken. Maar in het algemeen kan het niet veel kwaad wanneer je kindje ouder is dan 6 maanden. Is je kindje jonger neem dan contact op met de huisarts. Bij twijfel overleg je altijd met de huisarts en ga je niet zelf dokteren.

de beste drogisterij aanbiedingen banner

Probeer dus niet in paniek te raken en leg je baby tijdens een koortsstuip op zijn of haar buikje of op de zij.
Meer informatie over de meest voorkomende babykwaaltjes vind je hier.

vadersschapsverlof 2019