Zo’n 3% van de mensen heeft er last van, een korte tongriem. Dit is gemakkelijk te verhelpen en al helemaal als de baby nog geen 3 maanden oud is. Maar wat is een te korte tongriem bij de baby eigenlijk? En waarom moet er iets aan gedaan worden?
Wat is een tongriem?
Het velletje waarmee je tong vast zit aan de onderkant of ‘bodem’ van je mond, dat is een tongriem. Als je de tong omhoog doet, kan je hem zien. Als de tongriem te kort is, krijgt de tong een beetje een v-vorm als je hem uitsteekt.
Waaraan merk je dat de tongriem van de baby te kort is?
Symptomen bij een baby die een te korte tongriem heeft, is vaak moeite met het drinken aan de borst of uit de fles. Ook drinken ze vaak luidruchtig, met een klakkend geluid. Ze laten de borst of fles vaker los omdat het moeilijker is om vacuüm te houden.
Soms is het zelfs moeilijk voor de baby om de borst te pakken. Het kan zijn dat je kindje veel spuugt en last heeft van darmkrampjes. In ernstige gevallen kan de pasgeboren baby zelfs te veel afvallen en slechter groeien omdat het drinken zo moeilijk gaat.
Dit kan ook gevolgen hebben voor jou als je borstvoeding geeft. Zo heb je een grotere kans op tepelpijn of tepelkloven, maar ook op borstontsteking. Of je hebt juist last van stuwing of onvoldoende melkproductie.
Hoe kan je een te korte tongriem bij de baby verhelpen?
Een tongriem kan je gemakkelijk laten ‘klieven’. Voor pasgeboren baby’s jonger dan 3 maanden voelt dit ongeveer hetzelfde als het knippen van de nageltjes. Pas als een kind ouder is, beginnen er zenuwen te groeien in de tongriem en zal een narcose nodig zijn voor de ingreep.
Het doorknippen of klieven zelf duurt maar 10 tot 15 seconden. De zorgverlener pakt de tong van je kindje aan de voorkant vast waardoor deze een stukje omhoog wordt getrokken. Met een schaar wordt het tongriempje onder de tong ingeknipt. Bij een strak tongriempje wordt er 2 à 3 keer geknipt. Het kan een beetje bloeden, maar over het algemeen zijn er geen pijnstillers of antibiotica nodig.
Wat zijn de voordelen van het klieven van de tongriem?
Voor de baby kan het dus een hoop problemen voor wat betreft het drinken oplossen. Maar ook als kinderen groter worden, kunnen ze last hebben van een te korte tongriem.
Zoals bijvoorbeeld met praten. Het uitspreken van verschillende letters is lastiger, zoals de R, T, D, Z, S, N en L. Ook het spelen van een blaasinstrument kan moeizamer gaan. Maar ook dingen zoals een ijsje eten. Door de druk van de tong tegen de onderste snijtanden kan bovendien een spleetje ontstaan.
Een te korte tongriem bij de baby kan dus best voor wat ongemakken zorgen, maar kan gelukkig gemakkelijk worden opgelost. In een paar seconden is het verholpen. Maar dat maakt het natuurlijk niet minder spannend, zeker voor de ouders.
Lees ook: Als de baby de borst weigert? 5 Tips wat je kan doen!