sale kleertjes header
Borstvoeding

Borst weigeren! Vijf tips wat je kan doen!

Je wil zo graag borstvoeding geven, maar op de een of andere manier denkt je baby daar anders over. Maar ook als je kindje al uit je borst heeft gedronken, kan het zijn dat hij ineens de borst weigert. Hoe kan dat en waarom zou hij dat doen?

meegroeiromper banner

Wat wordt bedoeld met borst weigeren?

Aan alles merk je dat je baby toe is aan voeding. Je hebt alle boeken over borstvoeding gelezen, misschien heb je zelfs jarenlange ervaring op borstvoedingsgebied met je oudere kinderen. Je toeschietreflex is prima, maar wat je ook doet; jouw baby wil niet. Als je kindje tijdens het aanbieden van de borst zijn mond dicht houdt, zijn hoofd weg draait of verstijft spreken we van borst weigeren. Dat kan je als moeder erg verdrietig en onzeker maken. Het kan zelfs aanvoelen alsof je wordt afgewezen.

Beste babyfles difrax banner

Redenen waarom een baby de borst weigert!

  • Korte tongriem

    Als de tongriem van de baby te kort is, kan hij moeilijk de tepel in zijn mond nemen. Deze tongriem kan je laten inknippen. Deze eenvoudige ingreep kan gemakkelijk door de huisarts gedaan worden.

  • Pijn en ongemak

    Heb je een heftige bevalling gehad? Dan kan het ook zo zijn dat je kindje pijn heeft. Heeft hij even klem gezeten? Pijnlijke kaakgewrichten kunnen bijvoorbeeld een oorzaak zijn waarom je kindje niet aan de borst wil drinken. Maar ook doorkomende tandjes of spruw kunnen de reden zijn.

  • Stuwing en vlakke tepels

    Misschien lukt het je baby niet om de tepels goed in zijn mond te nemen doordat je erg last hebt van stuwing. Dan zijn je borsten erg gespannen en kan je baby daardoor geen ‘pak’ krijgen. Ook als je last hebt van vlakke of ingetrokken tepels, kan het voor je kindje moeilijk zijn om aan de borst te drinken.

  • oorzaken borst weigeren baby

  • Verkeerd aanleggen

    Als je kindje niet goed bij de borst kan, steeds wegglijdt, of te hoog of te laag ligt kan het zijn dat hij niet meer wil drinken. Dit komt door frustratie, omdat het steeds niet lukt of te veel moeite kost.

  • Pijnlijke of traumatische ervaring

    Soms kiest men ervoor om een pijnlijke ervaring, zoals bloedprikken, te doen als de baby aan de borst drinkt. Zodat hij zich veilig voelt. Maar dit kan ook averechts werken. Na de pijnlijke ervaring linkt je baby de borst aan pijn en wil hij de borst niet meer.

Borst weigeren door zuigverwarring

Je baby drinkt al maanden probleemloos uit je borst en wil ineens niet meer aanhappen? Of je kindje neemt de borst niet in de mond, of juist wel, maar dan zonder te drinken? Dan kan zuigverwarring de oorzaak zijn.
Dit kan optreden nadat je baby uit iets andere dan de borst heeft gedronken, of eraan heeft gezogen. Bijvoorbeeld bij een fopspeen. Als je de baby hebt gevoed met een fles, kan het zijn dat hij daarna de borst niet meer wil. Dit heeft niet alleen met verwarring te maken, maar ook met het verschil in de melkstroom.

Lees ook deze tips: Wat doe je als de baby weigert medicijnen in te nemen?

5 Tips bij borst weigeren!

  1. Kolven: Wil je kindje vanaf de eerste voeding niet drinken uit jouw borst? Dan is het verstandig om te gaan kolven. Neem contact op met een deskundige en kijk hoe je de voeding kunt toedienen, bijvoorbeeld door cupfeeden met een spuitje of een cupje. Door te kolven zorg je dat je productie op peil blijft, voor als je baby later wel aan de borst wil.
  2. Intimiteit: Zorg voor veel intimiteit met je baby. Dit doe je door veel huid-op-huid contact te hebben.
  3. Aanleggen: Probeer verschillende manieren van aanleggen, zoek naar andere houdingen. Zo ontdek je misschien een manier waarop je baby wel wil drinken.
  4. Therapeutisch bad: Door samen met je kindje in bad te gaan ervaart je baby de geborgenheid weer van voor de bevalling. Hierdoor ontspant hij zich, voelt hij zich veilig en ‘durft’ hij misschien weer aan de borst.
  5. Bij stuwing: Je kunt eerst een klein beetje melk afkolven, zodat de spanning er af is en de baby beter kan aanhappen. Ook zou je kunnen proberen een tepelhoedje te gebruiken als je last hebt van vlakke of ingetrokken tepels.

Lees ook: Wat is een tepelhoedje? Hoe en wanneer gebruik je deze?

Er zijn veel redenen waarom de baby de borst weigert. Probeer de oorzaak te vinden, pas dan kan je het probleem aanpakken. Blijf rustig en raak niet in paniek. Hoe meer gefrustreerd jij bent, des te moeilijker zal het gaan.

Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019