prenatalbanner sale
Verzorging

Haren knippen van je kind! Zelf doen of de kapper?

De ene baby wordt geboren met een enorme bos haar, terwijl de andere baby op zijn eerste verjaardag nog kaal is. Maar babyhaar is nog geen ‘echt’ haar. De haartjes veranderen nog gedurende de eerste maanden en kunnen ook nog weer uitvallen. Maar er komt een keer een moment dat je kindje naar de kapper moet. Ga je het dan zelf doen? Haren knippen van je kind, hoe pak je dat aan?

cheezzbaby banner

Vanaf welke leeftijd het haar van de baby knippen?

Dat ligt er natuurlijk helemaal aan met wat voor bos haar je kindje gezegend is en wanneer het echte haar van de baby gaat groeien. Je kunt al bij de kapper zitten als je kindje 8 maanden is, of als je peuter twee jaar is. De meeste kindjes gaan tussen hun eerste verjaardag en het moment dat ze 2,5 jaar oud zijn voor het eerst naar de kapper.
Er is geen goed of slecht moment. Misschien ben je blij dat de haartjes eindelijk zijn gaan groeien en wil je dat er helemaal niet meteen weer vanaf knippen. Onze oudste dochter kreeg pas haar toen ze ruim anderhalf was, maar toen we haar eenmaal hadden laten knippen groeiden haar haartjes steeds harder en beter.

verzwaringsdeken banner

De eerste keer naar de kapper met de baby!

Heb je de knoop doorgehakt en gaat dat eerste kappersbezoekje er komen? Of twijfel je nog? Er zijn een paar aanwijzingen waarbij het duidelijk wordt dat het tijd is voor de kapper. Hangt het haar van je kindje in zijn ogen? Of beginnen de zijkanten op vleugels te lijken? Maak dan maar snel een afspraak, helemaal als je te horen krijgt dat je zoon zo’n schattig meisje is.
tips bij het haren knippen van je kind

Tips voor het eerste kappersbezoek

 1. Bereid je voor op tranen en angst. Voor je kindje is dit helemaal nieuw. Dit kan je al voor zijn door je baby mee te nemen als je zelf naar de kapper gaat. Hoewel dat misschien nou net de enige me-time is die je hebt.
 2. Wil je kindje de cape niet om? Dan weet jij vast nog niet dat capes zijn voor superhelden…
 3. Plan de afspraak gunstig. Dus niet middenin de slaaptijd van je baby.
 4. Zoek een kapsalon die ervaring heeft met kleine kinderen. Sommige kappers zijn niet zo gek op het haren knippen van kleine kinderen.
 5. Neem een boek, speeltje of lolly mee.
 6. Wil je kindje niet op de kappersstoel? Misschien mag hij bij jou op schoot zitten.
 7. Eerste lokje: vergeet niet een plukje mee te nemen voor in je babyboek 😉

Lees ook: De nagels van de baby knippen? Tips van een professional!
Probeer eens een thuiskapper

Wij doen dit al jaren en vinden het echt ideaal. Bovendien is een thuiskapper vaak ook nog veel goedkoper. Je bouwt een band op en bent in je eigen omgeving, wat het voor je kindje een stuk minder eng maakt. En als je baby geen zin heeft kan je altijd nog gewoon de tablet op de keukentafel zetten.

Tips om zelf het haar te knippen van de baby

Durf je het aan om zelf de haartjes van je baby te knippen? Let dan op de volgende tips én kijk eerst een paar Youtube filmpjes zodat je weet waar je aan begint.

 1. Zorg voor een goede schaar!

  Als de schaar bot is kan het zijn dat je gaat trekken aan het haar. Behalve dat het pijn doet is het ook slecht voor het haar, kies daarom voor de juiste kappersspullen als je het zelf wil doen. Ben je bang dat je in oortjes knipt? Probeer dan een verbandschaar, deze is wel scherp maar heeft stompe randen.

 2. Knip niet ineens een groot stuk af

  Begin liever stukje voor stukje. Je kunt het er immers niet meer aan vast plakken.

 3. Is je baby onrustig en heeft hij geen zin?

  Probeer het dan later opnieuw. Ga niet met een spartelende baby in gevecht.

 4. Zorg voor afleiding!

  Zet bijvoorbeeld de tablet aan om je kindje af te leiden.

De haren knippen van je kind, voor de ene moeder is het een eitje, de ander vindt het een ramp. Als je bang bent dat je het niet kunt, is het misschien beter om het aan een professional over te laten. Ieder zijn vak, toch?

Lees ook: Het verzorgen van de babyvoetbanner vitamine-D kind

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!