“waterwipes
Verzorging

De nagels van de baby knippen

Als de nageltjes van de baby te lang zijn, kan hij of zij zichzelf flink wat schade toebrengen. Dit kan je voorkomen door regelmatig de babynagels te knippen. Maar hoe kan je dat het beste doen? En vanaf wanneer moet je de nagels van de baby knippen? Lees hier onze tips!

baby kleertjes banner

Nagels knippen van een baby jonger dan 3 maanden

Is je baby jonger dan 3 maanden dan kan je beter de nagels nog niet knippen. De nageltjes zijn nog veel te broos. Ze kunnen tijdens het knippen sneller scheuren of dubbelklappen in de schaar. Het beste is om de nagels van de baby te vijlen met een kartonnen vijl met fijne korrels. Een ander voordeel van vijlen is dat er minder snel ongelukjes kunnen gebeuren.
Hoe kan je de nagels van de baby vijlen?

Om ongelukjes te voorkomen kan je het beste een kartonnen vijl gebruiken. Spreid de vingertjes van je baby goed en pak er eentje vast. Druk het huidje iets naar beneden zodat het nageltje goed bloot ligt. Vijl één kant op zodat er geen haakjes of scherpe randjes ontstaan. Met de vijl kun je bij de baby ook de vieze nagels schoonmaken.

Hoe moet je de nagels van de baby knippen

Hoe moet je de nagels van de baby knippen?

Is de baby wat ouder (minimaal 6 weken oud, bij voorkeur vanaf 12 weken oud) dan kan je de nagels proberen te knippen. Gebruik hiervoor een baby nagelschaartje of in ieder geval een schaartje met stompe punten.

nageltrimmer baby

Je kan de nagels van een baby ook “knippen” met deze nageltrimmer!

Er zijn ook speciale babyknippers verkrijgbaar. Met deze knippers of speciale schaartjes kan je jouw baby niet verwonden wanneer hij of zij onverwachte bewegingen maakt. Als je de baby nagels gaat knippen kan je jouw baby het beste op de commode neerleggen.

Spreid de vingertjes en pak het handje goed vast. Pak vervolgens 1 vingertje en duw de huid wat naar beneden. Volg tijdens het knippen de vorm van de nagel. Als je de teentjes gaat knippen, knip dan de nagels recht af.

de online drogist alles voor moeder en baby banner

Tips om het knippen wat makkelijker te maken

Hier wat tips om de babynagels knippen wat makkelijker te maken:

  1. Leg je baby op een commode neer of knip de nagels als je baby slaapt.
  2. Knip de nagels als je baby rustig en tevreden is zoals na de voeding.
  3. Het is ook handig om hulp van je partner in te schakelen.
  4. Lukt het knippen niet? Ga dan weer terug naar vijlen. Het duurt misschien iets langer, maar gaat soms wel beter.

Ontstoken nagel baby behandelen

Doordat de nageltjes van de baby makkelijk inscheuren, kan het voorkomen dat de baby nagel gaat ontsteken. Meestal is het dan het nagelriempje dat ontstoken is, deze is dan rood van kleur. Maak de vinger 3 keer per dag schoon met alcohol (70%) of Betadine jodium. Is het na 3 dagen niet verdwenen? Neem dan contact op met de huisarts.

Hoe vaak moet je de nagels van de baby knippen?

De nageltjes van je kindje groeien behoorlijk snel. Probeer sowieso wekelijks de nagels van de baby te knippen, maar sommige ouders kiezen ervoor om meerdere keren per week de nagels te knippen. Je kunt ook beter maar een beetje afknippen, dan teveel. Want als je teveel hebt afgeknipt kan de nagel weer gaan ontsteken. Teennagels groeien trouwens minder hard.

Lees hier meer tips van een pedicure over het verzorgen van de babyvoet!nanabeebi luiertas best beoordeeld

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!