header luiers van pampers met 50% korting
Verzorging

Redenen waarom een baby huilt?

Jouw baby heeft maar één overtuigende manier om te communiceren en dat is huilen. Gemiddeld huilt een baby ongeveer 1,5 uur per dag. Dit huilen bereikt een piek als je baby 6 weken oud is en neemt dan af. Wanneer de baby 3 maanden is, zal je wat meer rust in de tent hebben. Het antwoord op de vraag “waarom huilt een baby” kan verschillende redenen hebben. Huilen hoort er nu eenmaal bij, maar als je weet waarom een baby huilt, kan je veel adequater handelen. Zeker als je ook het huilen van de baby kan herkennen!

baby kleertjes banner

Wat zijn de meest voorkomende redenen waarom een baby huilt?

 1. Honger, slaap, vieze luier.
 2. Behoefte aan aandacht en warmte.
 3. Buikpijn of darmkrampjes (je baby huilt dan voornamelijk na het voeden).
 4. Huilt je baby na het voeden, dan kan er een boertje vastzitten.
 5. Als een baby zich niet lekker voelt en ziek is, gaat hij ook meer huilen.
 6. Te warm of te koud.
 7. Prikkels van de dag verwerken.
 8. Ongemakken. Denk aan prikkende kleding, een vinger die klem zit, een handje dat gevouwen ligt etc.

Lees ook: Waarom moet je een baby laten boeren na het voeden?
huilen van de baby herkennen

Huilen van de baby herkennen

Als je de soorten huilen van je baby kunt herkennen is dat een ontzettend groot voordeel. Je weet dan precies wat je baby nodig heeft of waarom jouw baby huilt. Hier kan je dan makkelijk op inspelen.
Een baby heeft 2 soorten huilen:

 1. Trauma huilen

  Je baby verwerkt zijn of haar emoties en de prikkels die hij gedurende de dag heeft opgedaan. Het is dus niet zo dat je baby huilt omdat hij van slag is, het is meer een verwerking van de dag.

 2. Behoefte huilen

  Je baby heeft iets nodig zoals voeding, nachtrust (hij wil dus slapen) of aandacht.

banner billendoekjes waterwipes

Tip: Een dagboek bijhouden van het huilen!

Vind je het lastig om de verschillende huiltjes van de baby te herkennen? Een goede manier om te achterhalen waarom je baby huilt is een dagboekje bijhouden. Schijf in het dagboekje de volgende punten:

 1. De tijden waarop jouw baby huilt, hoe lang en hoe hard (op een schaal van 1 tot 10).
 2. Slaaptijden en eettijden.
 3. Wat je hebt gedaan om jouw baby weer stil te krijgen. (voeden, aandacht geven, verschonen etc.).

Als je alles nauwkeurig bijhoudt kan je waarschijnlijk na een paar dagen al het huilen van jouw baby herkennen en weten waarom je baby huilt.

Lichaamssignalen van de baby herkennen

Baby’s maken gebruik van herkenbare lichaamssignalen om iets aan te geven. Als je handelt aan de hand van deze eerste signalen, ben je het huilen voor.

 • Honger: Smakkende geluidjes en handjes in de mond
 • Slaap: Gapen, in de oogjes wrijven, naar de oortjes grijpen of dreinerig huilen
 • Doorkomende tandjes: Je kind gaat kwijlen en zit met de handjes aan het mondje.

Lees ook: Lichaamssignalen van je baby en babygebaren herkennen

Waarom huilt mijn baby als ik hem in bed leg?

Jouw baby heeft even tijd nodig om in slaap te vallen. Tevens verwerkt een baby alle indrukken en emoties van de dag door te huilen. Geef je baby hier de mogelijkheid voor. Hierna kan hij redelijk snel in slaap vallen. Je hoeft dus niet meteen je baby op te tillen als hij nog even huilt in bed.

Is je baby echter aan het krijsen, dan kan er iets meer aan de hand zijn en is het goed om te gaan kijken.

hoe lang mag baby huilen

Hoe lang mag een baby huilen?

Er is niet een gouden regel die aangeeft dat je jouw baby zolang moet of mag laten huilen. Dit verschilt heel erg per situatie en per kind. Leer dus eerst je baby een beetje kennen.

Huilt jouw baby standaard als je hem of haar naar bed brengt, dan kan dit dus zijn omdat hij even de dag moet verwerken. Dit is heel natuurlijk en het is juist goed om een baby even de tijd te geven.

Stel van tevoren een tijdslimiet op. Hoe lang wil je jouw baby laten huilen? Meestal kiezen ouders tussen de 5 of 10 minuten. Gebruik de klok of wekker om de tijd die verstreken is in de gaten te houden. Zo kan je precies het aantal minuten voorbij laten gaan. Als je op je gevoel af gaat is de kans groot dat je na een minuut al naast het bedje van je baby staat.

Lees ook: De 10 minuten regel bij baby’s, wel of niet doen?

Baby stopt niet met huilen?

Sommige baby’s, bijvoorbeeld een huilbaby, laten zich niet troosten. Dit kan je als ouder erg onzeker maken, zeker als je baby ontroostbaar huilt en niet met huilen stopt.

Stel eerst vast dat het niets lichamelijk is door naar de huisarts te gaan. Houdt daarnaast ook een dagboek bij zodat je precies kunt aantonen hoeveel en hoelang je baby huilt. Probeer ook jezelf niet uit het oog te verliezen en onthoud altijd dat het niet jouw schuld is. Lees hier meer over het omgaan met een huilbaby en hoe je een huilbaby kan herkennen.prenatal extra korting banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019