“waterwipes
Baby

10 Minuten regel bij baby’s

Het is een omstreden regel, maar het kan soms echt helpen: de 10 minuten regel bij baby’s. Kortweg houdt het in dat je jouw baby 10 minuten ‘laat huilen’ voordat je weer naar je kindje gaat. Sommige ouders vinden dit een wrede regel, maar er zijn ook ouders die er zeker bij gebaat zijn. Zij kunnen na een aantal nachten al merken dat hun baby eerder in slaap valt. Lees hier hoe deze 10 minuten methode bij baby’s werkt met bijbehorende slaaptraining.

kleertjes sale 70

Hoe werkt de 10 minuten regel bij baby’s?

De 10 minuten regel bij baby’s houdt in dat je jouw baby 10 minuten gecontroleerd laat huilen, voordat je er weer naar toe gaat. Het werkt als volgt:

 1. Je brengt de baby naar bed. Het beste is om dit te doen als je baby slaperig is, maar niet huilt. Zorg er ook voor dat je baby een schone luier aan heeft en net een voeding heeft gehad. Stop vervolgens de baby goed in.
 2. Als je baby gaat huilen, wacht je 10 minuten voordat je gaat kijken.
 3. Na de 10 minuten regel ga je naar je baby toe. Houd de lampen uit en pak je baby niet uit het bedje. Probeer oogcontact te vermijden, zeg niks maar maak een sussend geluid. Geef een aai over het bolletje, controleer of je baby het niet te warm of te koud heeft of een vieze luier. Stop hem daarna nog keer goed in en ga weer weg.
 4. Als de baby weer begint met huilen, wacht je weer 10 minuten voordat je ernaar toe gaat en herhaal je bovenstaande stappen.

Lees ook: Hoe lang mag een baby slapen zonder voeding?

voordelen 10 minuten methode baby

Wat zijn de voordelen van de 10 minuten methode?

De 10 minuten methode heeft veel ouders geholpen om de wallen onder hun ogen te laten slinken. Sommige baby’s vinden alleen slapen nog maar niks en kampen met slaapproblemen. Het resultaat is dat ze blijven huilen en je wel kunt fluiten naar je uurtjes in dromenland.
Het doel van de 10 minuten regel en deze vorm van slaaptraining is dat je jouw baby laat voelen dat je er nog wel bent. Deze angst neem je weg door van tijd tot tijd je gezicht te laten zien en je aanwezigheid subtiel merkbaar te maken.

Het andere doel is dat je baby het bedje gaat zien als een veilige plek om in te slapen. Immers, de ouders zijn nog steeds in de buurt, dus alles is goed. In dat opzicht is de 10 minuten regel een soort van slaaptraining.

Lees ook: De baby gecontroleerd laten huilen! Is dat slecht voor de baby?

prenatal extra korting banner

Belangrijk bij deze slaaptraining methode: 10 minuten regel

 1. Herken het soort huilen van je baby!

  Voordat je begint met de 10 minuten regel is het van essentieel belang dat je de verschillende soorten huilen van jouw baby herkent. Baby’s kunnen huilen omdat ze honger hebben, pijn, ongemak ervaren of gewoon aandacht willen. Is je baby bijvoorbeeld aanhoudend aan het krijsen, dan heeft je kind misschien pijn en dan moet je er echt naar toe.

  Pas wanneer je duidelijk kan horen dat je baby huilt omdat hij aandacht wil of gewoon niet wil slapen (jengelen of jammeren), pas je de methode toe.

 2. Breng je kind niet overstuur naar bed

  Een andere belangrijke regel is dat je jouw baby naar bed brengt op het juiste moment. Dus niet op het moment dat je baby over de toeren is. Let dus goed op de lichaamssignalen van je baby die erop wijzen dat hij moe is.

 3. Doorkomende tandjes of andere kwaaltjes

  Als je baby doorkomende tandjes heeft, ziek is of last heeft van darmkrampjes kan je kind ook meer huilen. Vooral een zieke baby mag best wat meer aandacht en liefde hebben. Wacht dan ook met de 10 minuten regel.

 4. 10 minuten methode baby vanaf welke leeftijd?

  Het is niet verstandig om de methode al direct bij je pasgeboren baby toe te passen. Je baby huilt in de eerste 6 maanden nog onbewust en niet met een bepaald doel.

  Als je baby ouder is dan 6 maanden heeft je kind bepaalde reactiepatronen ontwikkelt. Je kind kan dan steeds beter een link leggen tussen huilen en ouders die meteen komen aanrennen. Je zou dus vanaf 6 maanden met deze methode van slaaptraining kunnen beginnen.

10 Minuten regel toepassen bij de baby vanaf welke leeftijd? Pas vanaf 6 maanden krijgt een baby het besef dat er een reactie is als gevolg van zijn actie. Daarvoor kun je dus beter niet aan de 10 minuten regel slaaptraining beginnen.

10 Minuten methode bij een peuter

De 10 minuten regel wordt voornamelijk bij baby’s toegepast. Het is beter om vroeger te beginnen met de slaaptraining dan pas op latere leeftijd. Maar het kan natuurlijk voorkomen dat je peuter of dreumes maar niet de oogjes wilt sluiten in bed. Je zou dan deze 10 minuten methode kunnen proberen, al is er nog niet veel beschreven over de 10 minuten regel bij peuters of een dreumes.

Wat wel heel handig kan zijn bij een peuter is een slaaptrainer, dit is een speciale wekker die kinderen die nog niet kunnen klok kijken helpt om te begrijpen vanaf hoe laat je moet gaan slapen en hoe laat je uit bed mag komen.
Een handig overzicht van slaaptrainers kun je vinden via deze link.
Wil je meer weten over de verschillende slaapmethodes voor kleine kinderen? Lees dan ook De Harvey Karp methode bij huilbaby’s! en de Ferber slaapmethode.Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019