header luiers van pampers met 50% korting
Baby

Geld lenen voor de babykamer

Zodra je zwanger bent, begin je al snel extra kosten te maken. Denk aan zwangerschapskleding, zwangerschapsbh’s en een aanvullende zorgverzekering. Dit is nog maar de start, want de kosten van de babyspullen en babykamer zullen nog veel meer zijn. Zitten jullie een beetje krap bij kas en denk je dat het niet lukt om alle babyspullen voor de babykamer te betalen? Misschien kan je geld lenen voor de babykamer. Lees hier wat jouw opties zijn en waarom je beter een lening bij de bank kunt afsluiten dan babyspullen op afbetaling kopen in de winkel.

baby kleertjes banner

Wat kost een baby?

Laten we er geen doekjes om winden: een baby kost behoorlijk wat geld. In het eerste jaar kan je al rond de €617,90 euro kwijt zijn aan kleding, verzorging en babykamer (bron: NIBUD), maar in de praktijk loopt dit bedrag al snel op.
babykamer op afbetaling kopen in termijnen betalen

Daarnaast heb je nog andere kosten van de baby uitzetlijst zoals kinderwagen, autostoeltje, box, flessenverwarmer, ledikantje en ga zo maar door. In totaal kan dit oplopen tot minstens €500,-. Dit geldt overigens vooral als het gaat om je eerste kindje. Als het je tweede kind is, kan je gelukkig heel veel babyspullen hergebruiken. Bekijk onze blog over wat kost een baby als je meer informatie wilt over de kosten.

prenatal banner weekaanbiedingen

De kosten zijn hoog bij een baby. Het is daarom niet vreemd als je overweegt om geld lenen voor de babykamer om dit allemaal te betalen. Maar besef ook dat je heel veel kunt besparen als je zwanger bent en geen geld hebt, door niet alles nieuw te kopen. Op marktplaats kan je ontzettend veel tweedehands babyspullen kopen die nog in prima staat zijn. Likje verf eroverheen en je bent klaar.

Daarnaast kan je ook in je omgeving vragen of mensen niet nog wat hebben liggen, geloof me: dat is heel vaak het geval. Wat ook helpt om kosten te besparen is om niet voor de dure merken te gaan, maar genoegen nemen met een B-merk dat ook vaak prima is. Laat je altijd goed informeren en vraag desnoods andere ouders om tips. Lees ook onze blog met tips voor een babyuitzet voor minder dan €1000,-.

Babykamer achteraf betalen

Spullen voor een babykamer zijn duur en kunnen in totaal wel iets van €400 kosten, en dan doe je het nog goedkoop. Heb je dat geld niet op je rekening staan dan kan de verleiding groot zijn om ervoor te kiezen om de babykamer spullen achteraf te betalen of op afbetaling te kopen. Dit kan bijvoorbeeld online bij Wehkamp en Neckermann, maar ook steeds meer babywinkels bieden dit aan. Je betaalt de kinderkamer dan later gespreid of in één keer terug met bijvoorbeeld Afterpay. Maar is het verstandig om op afbetaling te kopen?

Het voordeel is dat je de spullen al meteen kunt aanschaffen en later alles in je eigen tempo terugbetaalt. Maar daar houdt het dan ook mee op. 

Achteraf betalen of kopen op afbetaling betekent altijd dat je rente betaalt over het aankoopbedrag en die rente is vaak de maximaal toegestaan wettelijke rente en deze is hoog.

Uiteindelijk ben je dus meer geld kwijt aan de kinderkamer dan wanneer je meteen zou betalen. Achteraf betalen, kopen op afbetaling of geld lenen voor de babykamer moet echt je allerlaatste redmiddel zijn. Je kunt beter op tijd beginnen met sparen of aan vrienden en/of familie vragen of ze even kunnen bijspringen. Dan betaal je aan hen terug in je eigen tempo. Zonder rente.
babykamer achteraf betalen

Babykamer in termijnen betalen

Een babykamer achteraf betalen, op aanbetaling of in termijnen betalen komt eigenlijk op hetzelfde neer: je krijgt je spullen al eerder zonder dat je meteen de hele mep in een keer moet betalen, maar je zit wel altijd met een redelijk hoge rente. Ook als er staat tegen 0% rente betekent dit dat als je een betalingstermijn mist je hoge boetes kunt verwachten. Let dus op!

Vooral op afbetaling kopen bij een winkel kost je heel veel geld aan hoge rente. Zoals gezegd is deze rente het maximale wat wettelijk toegestaan is. Dan zit je dus al snel op 14%!

In vergelijking met een normale geldlening is dat bizar hoog. Bij een normale persoonlijke lening of krediet is de rente ongeveer 3,2%. Kortom: het is eigenlijk onverstandig om een babykamer op afbetaling te kopen bij een winkel. Kan niemand je helpen, dan kan je beter naar een bank stappen of online een lening afsluiten bij een kredietverstrekker om daar een kleine lening af te sluiten met een lage rente.

Geld lenen voor de babykamer inrichting

Aangezien er een groot aanbod is van instanties die leningen verstrekken, kan je eens rustig gaan rondkijken op internet en rente en voorwaarden vergelijken.

geld lenen baby kost geld

Ook kopen op afbetaling of in termijnen betalen is een vorm van geld lenen. En geld lenen kost geld!

Wil je geld lenen bij de Gemeentelijke kredietbank voor de babykamer en dus voor spullen die je echt nodig hebt, dan moet je eerst toestemming vragen bij je gemeente.
Ga je geld lenen voor de babykamer of andere spullen let dan altijd op de volgende voorwaarden:

  1. Is er een mogelijkheid om boetevrij af te lossen? Boetevrij aflossen houdt in dat je extra kunt aflossen zonder dat je hierover een boeterente betaalt.
  2. Is het mogelijk om een termijn over te slaan als je het die maand echt niet kunt opbrengen. Dit gaat altijd in goed overleg met de kredietverstrekker.
  3. Hoe hoog is de rente?
  4. Hoe lang is de looptijd van de lening?
  5. Moet je afsluitkosten betalen?

Babykamer op zolder

Zijn er geen extra ruimtes meer over voor een nieuwe babykamer maar heb je wel een zolder die op dit moment alleen maar fungeert als opslagplek? Misschien is het een idee om jullie zolder om te toveren tot babykamer! Of heb je een kamer met schuindak en wil je meer ruimte?

Deze kamer of ruimte met schuindak verbouwen tot babykamer is betrekkelijk goedkoop omdat je niet hoeft te verhuizen of je hele huis hoeft te verbouwen voor een babykamer. Hoe je de zolder betrekkelijk goedkoop kunt omtoveren tot babykamer? Nou soms kan het al heel gemakkelijk door een dakkapel te plaatsen. Met een dakkapel voor de babykamer creëer je in één keer meer ruimte en ook veel meer licht.

De kosten van een dakkapel zijn ongeveer tussen de 3000 en 5000 euro afhankelijk van het materiaal en de grootte. Lijkt dit jullie wel wat? Begin hier dan op tijd mee en vraag dakkapel offertes aan zodat het op tijd af is.

Geld lenen voor de babykamer omdat jullie een dakkapel voor de babykamer willen zou een optie kunnen zijn. Zeker als dat betekent dat jullie niet hoeven te verhuizen. Let wel goed op de voorwaarden en de hoogte van de rente! Wist je trouwens dat de rente op deze lening ook nog aftrekbaar is?

Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019