luieraanbiedingen header
Baby

Je huis babyproof maken! Checklist per kamer!

In de eerste weken na de geboorte van je baby, probeer je jouw kleintje in leven te houden door hem of haar niet te verdrinken in bad, niet fijn te drukken of te laten vallen. Als de baby na een paar maanden wat minder kwetsbaar is, kom je voor nieuwe uitdagingen te staan. Hoe beweeglijker je kleintje wordt, hoe gevaarlijker de omgeving is. Dat wordt de hele tijd achter je kind aanrennen! Maar eerst: je huis babyproof maken, dan kan je al heel veel ongelukjes voorkomen! Ik geef je per kamer in huis wat tips!

beste babyfoon bol.com

Je huis kindvriendelijk en babyproof maken!

Als jouw baby heeft leren kruipen is het verstandig om meteen je huis babyproof te maken. Op die manier kan je ongelukken voor een heel groot deel voorkomen. Want je weet het: de meeste ongelukken gebeuren thuis. Toch is het niet mogelijk om je huis 100% kindvriendelijk te maken. Kleine kindjes zijn vaak creatiever dan je denkt. Het blijft dus altijd belangrijk dat je jouw kind in de gaten blijft houden.

Als de baby nog klein is, moet je er vooral op letten dat de baby niet op de tocht ligt, de babykamer niet te warm is, je het bedje kort opmaakt, het bedje veilig is (zie ook veilig slapen van de baby) en er geen huisdieren in het bedje of box kunnen. Als je kind ouder wordt en kan kruipen, moet je het gehele huis babyproof maken.
huis veilig maken voor baby

Veiligheid voor peuters

Als jouw baby gaat kruipen, is het verstandig al te beginnen met je huis babyproof maken. Ga eens op de grond liggen en bekijk de wereld door de ogen van je kleine spruit. Welke gevaren kan hij of zij tegenkomen? Zijn er snoeren waaraan je kind kan trekken die iets om kunnen stoten? Kan je kind iets van de muur trekken of bij spullen komen die hij of zij beter niet in het mondje kan stoppen? Denk daarnaast ook meteen aan traphekjes, kindvriendelijke stopcontacten en deurstoppers.

kind veiligheid in huis
Als je kind een dreumes of peuter is, zijn er meer gevaren. Je kind is sterker, kan lopen en dus hogere dingen pakken en het ergste: je kind wordt slimmer en creatiever. Zo kunnen ze potjes, flesjes en deuren openmaken. Je zal dan nog meer je best moeten doen en je huis babyproof maken.
Geen zorgen. Hieronder bespreek ik per woonruimte waar je op kunt letten!

banner vitamine-D kind

Kinderveiligheid in de badkamer

 1. Zorg ervoor dat als de baby in bad gaat dat dat het water van het badje tussen de 36°C en 38°C is. Gebruik je elleboog om de temperatuur te bepalen of een thermometer waarbij je de exacte temperatuur kunt aflezen.
 2. Koop een badkraan beschermer zodat je kind zich niet kan stoten aan de kraan. Een badkraan beschermer is een opblaasbaar ding dat je over de kraan kunt schuiven. Het beste is een variant te kopen die de kraan helemaal kan afsluiten zodat je kind de hete kraan niet kan openzetten. 3. Laat je kind never nooit een seconde alleen in bad.
 4. Zorg ervoor dat de badkamerdeur altijd veilig is afgesloten zodat je kind niet ongemerkt alleen de badkamer kan insluipen.
 5. Gebruik altijd een antislipmatje of plak antislip stickers.
 6. Leer je kind vanaf 2 jaar dat rood ‘heet’ betekent en blauw ‘koud’.
 7. Heb je de hete kraan gebruikt, spoel dan na met de koude kraan.
 8. Gebruik een thermostaatkraan en zet de temperatuurblokkering op 38°C.
 9. Bewaar shampoo en dergelijke buiten het bereik van je baby of kind.

Lees hier meer tips voor een kindvriendelijke badkamer!

baby veiligheid in huis tips

Tips voor een kindveilige keuken!

 1. Zorg ervoor dat je kind niet bij jou in de buurt komt als je staat te koken.
 2. Laat je kind niet in de buurt van de vaatwasser als deze aanstaat of net klaar is. De stoom die van de vaatwasser afkomt kan brandwonden bij de baby veroorzaken.
 3. Gebruik zoveel mogelijk de achterste pitten tijdens het koken.
 4. Draai de stelen van de pannen naar de zijkanten of naar achteren.
 5. Ben je heel bang dat je kind aan de pannen komt, schaf dan een fornuisrekje aan.
 6. Heb je een losstaand fornuis? Veranker deze goed aan de muur of vloer.
 7. Zet de ovendeur vast met een ovenslot.
 8. Als jouw oven heet wordt aan de buitenkant, scherm het dan af met een ovenruitbeschermer.
 9. Zet keukenlades en keukenkastje vast zodat je kind er niet in kan en de lades ook niet kan gebruiken als opstapje.
 10. Zet alle apparaten zo ver mogelijk naar achteren zodat je kind er niet bij kan. Houd ook de snoeren kort en leg ze achter op het aanrecht.
 11. Berg messen, lucifers, aanstekers en alle andere spullen die gevaarlijk kunnen zijn goed op in een la en zorg ervoor dat deze NOOIT op het aanrecht slingeren.

Lees hier nog meer tips voor een kindvriendelijke keuken!
Hoe maak je de woonkamer babyproof?

 1. Als jouw baby nog jong is, is de box de meest veilige plek om te spelen. Zodra de baby zich kan omdraaien en meer gaat bewegen, is het goed de bodem van de box naar beneden af te stellen.
 2. Zet de box niet dichtbij de verwarming, kamerplanten of andere dingen die je kind kan vastpakken.
 3. Let erop dat er geen speelgoed of snoeren in de loopruimte liggen, anders kan jij of je kind hierover heen vallen.
 4. Scherm de stopcontacten af.
 5. Heb je planten in huis, check dan of ze niet giftig zijn voor je kind.
 6. Laat geen klein speelgoed in de buurt van je kind slingeren wat hij of zij in het mondje kan stoppen.
 7. Kasten of stellingen die om kunnen vallen kun je beter aan de muur of vloer bevestigen.
 8. Hebben meubels en tafels scherpe randen, overweeg dan om opzethoekjes aan te schaffen.

babyproof maken huis kindvriendelijk maken

 • De tuin babyproof maken

  1. Zorg er altijd voor dat je tuin een omheining heeft zoals een schutting, hek of haag.
  2. Vijvers zijn zeer gevaarlijk voor kinderen. Dek deze af, maak er tijdelijk een zandbak van of zet er iets omheen zodat je kind er niet in kan vallen
  3. Heb je trapjes of afstapjes? Houd je kind dan altijd heel goed in de gaten of zorg dat je kind daar niet bij in de buurt komt.
  4. Als je een speeltoestel in de tuin plaatst, zorg er dan voor dat de ondergrond zacht is.
  5. Check even al je planten: zijn ze giftig, hebben ze giftige besjes of hebben ze doorns? Lees hier welke planten giftig zijn voor kleine kinderen.
  6. Zorg dat al het tuingereedschap en -benodigdheden achter slot en grendel zitten.  Andere veiligheid in huis tips met kleine kinderen!

  Wanneer je jouw huis toch babyproof gaat maken, kan je net zo goed kijken of jullie algehele veiligheid wel goed up-to-date is. Hebben jullie bijvoorbeeld op elke verdieping een rookmelder hangen? Dit is verplicht vanaf juli 2022! Ook koolmonoxide melders zijn heel belangrijk om te hebben.
  Andere zeer belangrijke en handige dingen om in huis te hebben zijn een EHBO verbanddoos, EHBO-wijzer (legt uit wat je in sommige gevallen moet doen), blusdeken of brandblusser.

  Lees ook: EHBO spullen met kleine kinderen! Wat moet je in huis hebben?

  rookmelder en koolmonoxide melder

  Slimme rookmelder en koolmonoxide melder in één!

  Wat overigens ook echt een aanrader is, is een EHBO-cursus volgen bij het Rode Kruis die speciaal is gericht op kinderen. Een dergelijke cursus duurt ongeveer 1 dag en je leert alles wat je moet weten om juist te handelen bij kinder ongevallen in huis.

  Heb je zelf nog tips voor het kindvriendelijk maken of verbeteren van de kinderveiligheid in huis? Laat het ons weten!  verzwaringsdeken banner

  Meer lezen

 • vadersschapsverlof 2019