luieraanbiedingen header
Verzorging

Eerste hulp bij brandwonden bij een baby

Een ongeluk zit in een heel erg klein hoekje, zeker als het gaat om brandwonden. Denk aan hete thee die over je baby valt, of een hete pan, kaars of oven. Natuurlijk is het beter om alles wat heet is zo ver mogelijk bij je kind vandaan te houden, maar goed: je kunt niet altijd voorspellen wat je peuter gaat doen en soms ben je gewoon iets minder alert. Daarom hebben we hier de richtlijnen om eerste hulp bij brandwonden bij een baby te verrichten. Want wist je dat eerste hulp bij brandwonden is veranderd?

luierkorting op pampers banner

Eerste hulp bij brandwonden baby

Ergens denken we dat we wel weten hoe we eerste hulp bij brandwonden bij baby’s kunnen verrichten, maar toch blijkt dat veel ouders het nog niet goed aanpakken. In het brandwondencentra komen nog steeds veel kinderen binnen waarbij de brandwond niet op de juiste manier is behandeld. Kijk dus goed naar de stappen zodat je niets vergeet over te slaan.




De stappen voor eerste hulp bij brandwonden bij een baby:

  1. Koel de wond

    Koel de wond 10 minuten lang met stromend lauw water en verwijder tegelijkertijd de kleding, luier en eventuele sieraden. Onthoud: koel alleen de wond en niet de rest van het lichaam anders koelt je baby teveel af.

  2. Bedek met folie, verband of schone doek

    Na het koelen bedek je de wond met huishoudfolie, een schone doek of steriel verband. Smeer NIETS op de brandwond!

  3. Houd warm

    Houd je baby warm met een dekentje.

  4. Bel huisarts bij blaren, open wond of elektrisch of chemisch letsel

    Zodra je blaren ziet, een open wond of als je kind is verbrand door iets chemisch moet je de huisarts of 112 bellen. Bij grote verbrandingen met blaren of een zwarte of grauwwitte huid bel ALTIJD 112!

  5. Naar de huisarts of ziekenhuis? Vervoer zittend

    Probeer je baby, als het nodig is, zittend te vervoeren.

ehbo brandwond kokend water

Eerste hulp bij brandwonden kokend water

Is er kokend water over je kleintje heen gekomen en wil je eerste hulp bij brandwonden bij je baby toepassen dan is het heel belangrijk dat je tijdens het koelen met lauw water, de kleertjes en luier uittrekt.

Als je dit niet doet blijft de hete vloeistof die in de kleertjes of luier is gekomen in contact met de huid en dat kan ergere brandwonden veroorzaken. Daarnaast kan je ook beter zien waar de brandwonden zich bevinden.

Tip: Lees ook onze blog over “Wat doe je als een baby stikt

luiers met korting banner

Luier en kleding uittrekken bij brandwonden

Wist je dat het geregeld voorkomt dat brandwonden bij een baby erger worden omdat ouders de kleertjes en luier niet hebben uitgetrokken? Doe dit dus altijd. Of het nu gaat om een brandwond door kokend water of een pan, oven, chemische vloeistof of kaars: altijd koelen met water en de kleertjes en luier uittrekken.

Zo weet je precies waar de brandwond zich bevindt. Bij voorkeur moet het koelen en de kleertjes uittrekken tegelijkertijd gebeuren.
Zet je kind niet onder de douche, maar koel alleen de plek die verbrand is anders kan je kind onderkoeld raken.

Eerst water de rest komt later!

Het belangrijkste wat je moet onthouden bij eerste hulp bij brandwonden bij een baby is: meteen 10 minuten koelen met stromend lauw water. Dit is het eerste wat je moet doen, vandaar de uitspraak: eerst water de rest komt later.

Brandwond koelen met coldpack

Het is niet nodig om een brandwond te koelen met een coldpack. Gewoon 10 minuten onder stromend water houden is voldoende. Is er geen stromend water dan is een natte doek ook goed.

Wil je meer weten over het onderwerp brandwonden bij een baby, kijk dan eens op deze website of bij brandwonden zorg voor adviezen en kijk onderstaande video:


(Bron: video en foto’s Youtube Nederlandse brandwonden stichting)



Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019