sale kleertjes header
Verzorging

Hoe vaak moet je een luier verschonen?

Een vraag die vaak gesteld wordt op het consultatiebureau en op de verlosafdeling in het ziekenhuis is: “Hoe vaak moet je een luier verschonen?”. Nieuwe ouders zijn vaak onzeker over veel zaken en zo ook over het verschonen van luiers. In deze blog zal ik je meer vertellen over wanneer je dit doet.

banner vitamine-D kind

Hoe vaak moet je een luier verschonen bij een pasgeboren baby?

Omdat een pasgeboren baby vaak kleine beetjes plast is het niet nodig na ieder plasje een schone luier om te doen. Wanneer je elke 2 tot 3 uur de luier van jouw pasgeboren baby controleert is dat voldoende.

Wel is het belangrijk om de luier van een pasgeboren baby direct te verschonen als hij of zij gepoept heeft. Omdat de ontlasting van een pasgeboren baby vaak dun of nattig is kan dit zorgen voor een geïrriteerde huid. Door het luier verschonen snel na het poepen te doen kan je dit zo veel mogelijk voorkomen.
Heeft jouw baby toch last van irritatie bij de billetjes? Gebruik dan Bepanthen of Sudocrème om de irritatie te verminderen en te verhelpen.

Tip! Hoe moet je een rompertje uittrekken bij een poepluier? Elke ouder moet dit weten!

Luier verschonen voor of na voeding?

De meeste mensen verschonen hun baby na de voeding. Bij baby’s komt het regelmatig voor dat tijdens de voeding het spijsverteringskanaal wordt geprikkeld en er scheetjes en boertjes worden gelaten. Dit zorgt er ook voor dat er vaak tijdens de voeding ontlasting in de luier komt. Het is daarom zonde om voor de voeding al een nieuwe luier om te doen.
Wanneer je na de voeding de luier verschoont is het verstandig om dit niet direct na de voeding te doen. Maar juist even te wachten totdat de baby de voeding verwerkt heeft en een boertje heeft gelaten. Zoals hierboven aangegeven komt het regelmatig voor dat tijdens of vlak na de voeding een baby ontlasting heeft en dan is dit een mooi moment voor een nieuwe luier.

Lees ook: Alles wat je weten moet over luiers!

luier verschonen voor of na voeding

Hoe vaak moet je een luier verschonen ’s nachts?

Wanneer je goede luiers gebruikt hoef je jouw baby helemaal niet te verschonen ’s nachts. Je moet jouw baby er zeker niet voor wakker te maken.

Heeft jouw baby gepoept ’s nachts dan zal hij dit zelf aangeven, maar dit gebeurt meestal maar zelden. Wanneer jouw baby nog nachtvoedingen krijgt dan verschoon je hem voor of na de voeding afhankelijk van de hoeveelheid plas in de luier.

libido banner

Maar als jouw baby al doorslaapt dan kan jouw baby prima 8 uur achter elkaar slapen met dezelfde goede luier. Deze zijn gemaakt om meerder plasjes op te vangen tijdens de nacht.
absorberende broekjes kinderen zindelijkheidstraining nacht

Dit zijn goede verschoningsmomenten

Niet alleen hoe vaak moet je een luier verschonen is handig om te weten maar ook wat goede verschoningsmomenten zijn. Het moment waarop je een luier verschoont is altijd persoonlijk, want iedereen en iedere baby heeft een ander ritme.
Maar de momenten waarop de meeste ouders een luier verschonen zijn:

  1. Nadat de baby gepoept heeft.
  2. Voordat je naar de dokter of het consultatiebureau gaat.
  3. Voordat je een (lange) autorit gaat maken.
  4. Na de voeding.
  5. Voordat de baby gaat slapen.

Zoals aangegeven zijn er geen vaste regels over hoe vaak moet je een luier verschonen. Beter is het om op zoek te gaan naar een ritme dat past bij jouw gezin en jouw baby.

Lees ook: Hoe kan je poepvlekken uit baby kleding verwijderen?prenatal extra korting banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019