“waterwipes
Verzorging

Veilig douchen met een baby!

Jouw kleine baby hoeft echt niet per se in het badje. Je kunt ook prima douchen met een baby. Soms is dit een stuk sneller en handiger dan zo’n badje. Het kan ook zijn dat jouw baby het badje niet zo fijn vindt, samen met de baby douchen kan dan de oplossing zijn. Maar hoe kan je veilig douchen met een baby zodat hij er schoon en ongeschonden uitkomt? Je leest het hier!

banner vitamine-D kind

Gevaren van douchen met een baby

Heeft jouw baby een hekel aan het badje? Of vind je het bad soms zo’n gedoe? Douchen met een baby kan dan dé oplossing zijn. In de regel is het sneller en je slaat twee vliegen in één klap: jij (of je partner) bent schoon en de baby ook. Nu nog een manier vinden om veilig te douchen met je kleine spruit want er liggen veel gevaren op de loer.

babyshower glove handschoen

De shower glove om samen veilig te douchen

Denk aan slipgevaar. Of jij glijdt uit of je baby glijdt uit je handen. Dat wil je natuurlijk niet. En daarnaast moet je er ook op letten dat de baby niet teveel afkoelt voordat hij of zij onder de douche gaat en nadat hij onder douche is geweest.

Het meest veilige is ervoor zorgen dat jij en je partner er samen bij zijn. Zo voorkom je dat jouw baby afkoelt omdat één persoon de baby kan uitkleden terwijl de ander alvast onder de douche staat. Na het douchen kan je dan de baby weer overnemen en meteen afdrogen terwijl de ander zichzelf afdroogt of zichzelf nog even wast.




Hoe moet je je baby vasthouden met douchen?

Als je gaat douchen met een baby is het belangrijk dat je jouw kleintje goed vasthoud. Het beste is rechtop. Zo komt het water niet in het gezichtje terecht. Ga je voor de eerste keer douchen probeer er dan voor te zorgen dat het water niet direct op het hoofdje terecht komt, dat is nog een beetje raar en te heftig voor die kleine. Bouw dit langzaam een beetje op door steeds iets langer onder de (zachte!) straal te staan.

Om ervoor te zorgen dat je baby niet uit je handen glibbert kun je een hydrofiele doek over je arm leggen.

luiers met korting banner

Tips alleen douchen met baby

Is je partner er niet en wil je toch gaan douchen met je baby? Dat kan prima zolang je alles maar goed voorbereidt. Onderstaand wat tips, of eigenlijk een stappenplan, om veilig alleen te douchen met een baby:

  1. Zorg dat de temperatuur in de badkamer minimaal 20° C is.
  2. Leg het volgende klaar: handdoek en/of badjas voor jou, hydrofiele doeken voor je baby om af te drogen, een omslagdoek of badjasje voor je baby, luier, luierdoekjes en kleertjes.
  3. Leg een aankleedkussen op de grond of zet een wipstoeltje in de badkamer.
  4. Zet de douche al wat eerder aan zodat het water op temperatuur kan komen (rond de 37° C). Zorg ervoor dat de straal niet te hard is.
  5. Als de badkamer douche wat glibberig kan worden, leg er een antislipmat in of trek dan waterschoenen aan. Geen slippers, die kunnen zich namelijk vastzuigen aan de vloer.
  6. Kleed eerst jezelf uit.
  7. Kleed dan je baby uit.
  8. Was je baby met een washandje met babyvriendelijke wasgel.
  9. Pak een hydrofiele doek en leg die over de arm heen waar je jouw baby op draagt of gebruik een speciale handschoen.
  10. Stap samen onder de douche.
  11. Ben je klaar, dan heb je twee opties: je wikkelt je baby in een omslagdoek en legt hem in de wipstoel of je legt je baby ingewikkeld en wel op het aankleedkussen. Het aankleedkussen moet je trouwens altijd op de grond leggen.
  12. Je kunt nu nog jezelf even wassen en afdrogen, of als het nodig is kun je zelf meteen een badjas aantrekken zodat je jouw baby verder kan verzorgen.
  13. Droog je baby af, doe een luier om, wat bodylotion en dan de kleertjes aan.

douchen met baby tips

Douchen met baby voor of na voeding

Wat is het beste moment om te douchen met een baby? Dat ligt een beetje aan jouw eigen schema en aan je baby. Ga in ieder geval niet douchen als je baby bijna toe is aan een nieuwe voeding, want je wilt niet dat je baby gaat krijsen omdat hij honger heeft.

Net na de voeding is ook niet altijd handig omdat je baby kan gaan spugen door al dat gesjor en getrek aan de kleertjes etc. Maar misschien is jouw baby geen spuger, dan kan je wel na een voeding onder de douche. Meestal gaan ouders douchen met een baby ongeveer een uurtje na een voeding.

woning isolatie banner

Vanaf welke leeftijd mag je douchen met een baby?

Als je baby niet te vroeg is geboren, mag je in principe in je kraamweek al onder de douche. Misschien is het beter om dit in het begin uit te besteden aan je partner aangezien jouw lichaam nog wat zwak is van de bevalling. Er bestaat een kans dat je onder de douche duizelig wordt en in het ergste geval flauwvalt. Ga er dus pas alleen onder staan als je weer goed op krachten bent gekomen.

Als je graag al meteen wilt douchen met een baby, is het handig advies te vragen aan je kraamhulp. Is die er niet meer, dan kun je goed vooruit met onze tips.

Hoe vaak douchen met baby?

Een pasgeboren baby wordt bijna niet vies en heeft een gevoelig huidje. Eén keer per week douchen met de baby is dan echt meer dan voldoende. Pas wanneer je baby gaat kruipen en de eerste hapjes krijgt, kan het nodig zijn om je baby vaker mee te nemen onder de douche of je baby in badje te doen aangezien je baby dan vies wordt. Bijvoorbeeld 2 of 3 keer per week, afhankelijk van hoe vies je baby wordt. Onthoud wel: een baby huid blijft gevoelig voor uitdrogen. Ga dus niet te vaak onder de douche met jouw kleine.

Lees ook: Heeft je baby een droge of jeukende huid? Controleer het water thuis!

Douchen met de baby handschoen

Wil je de kans dat jouw baby uit je handen glibbert verkleinen? Tegenwoordig kun je veilig douchen met een baby door een speciale handschoen te gebruiken, ook wel de baby shower glove. Schattig en handig want deze kan niet verschuiven wat wel kan gebeuren als je een hydrofiele doek op je arm legt.

babyshower glove handschoen

Je bestelt hem hier

Lees ook onze tips als je de badkamer gaat verbouwen voor de baby!



Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019