luieraanbiedingen header
Verzorging

Hoe vaak moet een baby in bad?

Je kleine baby in bad doen, is vaak één van die dingen die je als kersverse ouder moet doen waar je nog totaal geen ervaring mee hebt. Wil je weten hoe je dit kunt aanpakken? Lees hier hoe je jouw pasgeboren baby in bad kunt doen. We kunnen je trouwens wel een beetje geruststellen: de eerste keer zal je bijgestaan worden door de kraamhulp. Hierna moet je het zelf doen. Maar hoe vaak moet een baby in bad? Je leest het hier.

banner vitamine-D kind

Het allereerste badje na de geboorte

Over het allereerste badje hoef je jezelf geen zorgen te maken. Onder het professionele toeziend oog van de kraamhulp zal jij je baby voor het eerst laten kennis maken met het badje. Dit zal niet op de dag van de geboorte zijn. Je baby heeft dan nog een klein beschermlaagje (vernix caseosa) dat er beter nog even op kan blijven.

Zo blijft je baby beter beschermd tegen de kou aangezien je baby in de eerste dagen nog niet goed is in het reguleren van de lichaamstemperatuur. Meestal gaan baby’s na ongeveer 2 tot 3 dagen na de geboorte in bad.
Hoe vaak moet een baby in bad

Beste moment om je baby in bad te doen

Pasgeboren baby’s kan je het beste in bad doen voor het eten. Na het eten kan namelijk resulteren in een onrustig maagje en spugen in het badje. Zorg er daarnaast voor dat je baby niet hongerig in bad zit, dan is het namelijk vrij lastig om lekker te ontspannen en genieten. En laat dat nu net de bedoeling zijn van het badje. De gulden middenweg is dus het beste.

Bij een pasgeboren baby maakt het verder niet zo uit op welk moment van de dag jullie samen gaan badderen. Een oudere baby kan je het beste voor het slapen gaan even wassen. Door het badje wordt hij of zij lekker rozig en sloom. Hierdoor valt je baby later als een blok in slaap. Een goed avondritueel kan zijn: in bad, verhaaltje voorlezen en dan lekker naar bed.

zwitsal box banner

Hoe vaak moet een baby in bad?

En dan nu antwoord op de vraag: ‘hoe vaak moet een baby in bad?’. Een pasgeboren baby mag zeker niet iedere dag in bad, daar is het huidje nog veel te teer voor. Daarnaast worden deze kleintjes nog niet zo heel erg vies, ze liggen immers de hele dag. Over het algemeen is 1 keer per week meer dan genoeg. Zorg er tussendoor wel voor dat je het luiergebied goed schoonhoudt en dagelijks het gezichtje en de handjes wast.

Oudere baby’s kunnen vaker in bad, zeker wanneer ze op de leeftijd komen dat ze kunnen kruipen en vaste voeding krijgen. Hoe vaak ligt een beetje aan je kleine ontdekkingsreiziger en smulpaap. Meestal is het rond de 2 tot 3 keer per week. Soms kom je er niet onderuit om je baby wat vaker in bad te doen omdat je baby gewoon heel vies is. Gebruik dan altijd badolie of een hydraterende crème speciaal voor baby’s om uitdroging van de huid te voorkomen.
Een dreumes (vanaf 1 jaar) kan elke dag in bad.

meegroeiromper banner

Plekjes die extra aandacht nodig hebben

Nu je weet hoe vaak moet een baby in bad, hebben we nog een belangrijke tip. Kleine baby’s hebben overal kleine plooitjes zitten waar vuil zich makkelijk in ophoopt. Soms op plekken waar je het helemaal niet verwacht. Let daarom tijdens het badje en tijdens het wassen altijd op de volgende gebieden:

  • Schaamstreek.
  • Geslachtsdeel.
  • Gehele luiergebied.
  • Handen, vergeet niet tussen de vingertjes te kijken.
  • Voeten, check ook alles tussen de teentjes.
  • Gezichtje (ook achter de oortjes!).
  • Nek.
  • Oksels.
  • De vouwen achter de knieën, de nek en dijbenen.

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019