zozwanger adverteren
Baby Verzorging

Hoe vaak moet je een baby wegen?

Als ouder ga je al snel merken dat het gewicht van je baby de eerst maanden best belangrijk is. Al op de eerste dag word je kleintje gewogen. En na die eerste dag nog veel vaker. Het gewicht van je kleintje zegt iets over de gezondheid (maar niet alles hoor), daarom is het best belangrijk. Maar hoe vaak moet je een baby wegen en hoe?Hoe vaak moet je een baby wegen?

Op de dag dat je baby wordt geboren, gaan ze ook je baby wegen. Dit is het geboortegewicht. In de eerste week na de geboorte zal het gewicht van jouw baby dagelijks in de gaten gehouden worden. Dit zal je samen met je kraamverzorgster doen. Na deze week zou je zelf wekelijks je baby kunnen wegen om te bekijken hoeveel je kind aankomt. Soms is het ook mogelijk om naar een soort van ‘weeguurtje’ te gaan op het consultatiebureau.

Je kind wekelijks wegen hoeft niet hoor. Als je het gevoel hebt dat je baby goed drinkt en je baby groeide al goed, hoef je hem of haar niet te wegen. Bij elke afspraak op het consultatiebureau wordt je baby gewogen, dus dan weet je het zelf ook meteen. Dit is in het begin elke maand. Het verloop van het gewicht, de lengte en de hoofdomtrek wordt bijgehouden in de zogenoemde groeicurve van je baby.

Download hier een groeidiagram voor jongens tot 15 maanden en hier het groeidiagram voor meisjes tot 15 maanden.

Mocht je baby in de eerste week niet goed aankomen of is je baby te vroeg geboren, dan zal je waarschijnlijk wel elke week je baby moeten wegen. Of misschien zelfs elke dag. Maar dan ben je waarschijnlijk ook in het ziekenhuis of onder intensieve controle.

Waarom moet je een baby wegen?

In de eerste dagen na de geboorte vallen de meeste baby’s een beetje af. Ze moeten in die dagen leren drinken en wennen aan borstvoeding of flesvoeding. Tevens moeten ze ook wennen aan het leven buiten de baarmoeder. Je kunt zien of je baby genoeg binnen krijgt door je baby te wegen, zo weet je ook meteen of de borstvoeding een beetje goed gaat en of je baby niet te veel voeding eruit spuugt. Die eerste week is daarom erg belangrijk.

Na die eerste week blijft het gewicht een belangrijke indicator van de gezondheid van je baby. Je baby zou elke week moeten aankomen, zeker niet afvallen. Als je baby niet aankomt, krijgt je baby niet genoeg binnen en moet er actie ondernomen worden. Het kan bijvoorbeeld betekenen dat de borstvoeding niet goed op gang komt, je weinig voedingsstoffen in je moedermelk hebt, je baby te veel voeding uitspuugt of je baby misschien last heeft van stress of iets anders wat het gevolg heeft dat je kleintje te weinig drinkt.

Gemiddeld komen baby’s de eerste 2 maanden tussen de 180 en 320 gram aan per week. In de 3de en 4de maand komen ze wekelijks tussen de 125 en 185 gram aan.

weegschaal voor baby en peuter

Weegschaal voor baby en peuter

Hoe moet je een baby wegen?

Het beste is jouw baby te wegen op een speciale weegschaal voor baby’s. Je baby moet namelijk veilig op een weegschaal kunnen liggen zonder er vanaf te rollen of glijden. Een keukenweegschaal is daarom niet geschikt.
Een babyweegschaal heeft opstaande kanten en is iets langer dan je baby. Zo kan je baby er niet vanaf rollen en er goed in zijn geheel op liggen. Mocht je dus heel graag jouw baby willen wegen, dan kun je zo’n weegschaal bestellen.

Een andere manier om je baby te wegen is op een personenweegschaal, maar dit is niet zo precies als een babyweegschaal. Je kunt trouwens niet je baby op de personen weegschaal leggen, daarvoor is je baby te licht. Je kunt er wel zelf op staan zonder baby en vervolgens met baby. Het verschil is het gewicht van je kleintje. Maar nogmaals: dit is niet heel nauwkeurig.

vadersschapsverlof 2019