zozwanger adverteren
Zwangerschap

9 Tips om gewichtstoename tijdens de feestdagen te beperken

De feestdagen zijn weer in volle gang. Heerlijk die dagen vol gezelligheid. De feestdagen zijn leuk, maar er heerst altijd een kleine angst dat we flink aankomen en deze kilo’s er niet heel makkelijk meer vanaf gaan. Wil je niet na de Kerstdagen op dieet, zorg er dan voor dat je niet te veel aankomt. Hoe? Ik geef je tips om de gewichtstoename tijdens de feestdagen te beperken.Waarom aankomen tijdens zwangerschap heel normaal is

Wat je absoluut niet kan tegenhouden is dat je aan gaat komen tijdens de zwangerschap. Dit is ongeveer het enige moment dat je de kilo´s extra moet zien als een goed teken. In ieder geval: als het binnen de perken blijft. Je moet namelijk aankomen tijdens de zwangerschap omdat dat een teken is dat je baby aan het groeien is.

In totaal komt elke zwangere vrouw ongeveer 9 tot 15 kilo aan (afhankelijk van je start gewicht). Ongeveer 12,5 kilo van al dat gewicht komt door de zwangerschap zelf en is dus geen vet. Deze zwangerschapskilo’s bestaan uit: babygewicht, vruchtwater, baarmoeder en placenta, extra borstweefsel, extra bloed en wat extra vetweefsel. Alles wat boven de 12,5 kilo zit is nog meer extra vetweefsel en deze extraatjes zijn niet zo nodig.

Tijdens de feestdagen opletten dat je niet extra aankomt

Bijna iedereen komt een beetje aan tijdens de feestdagen, dat is bijna een gegeven. Sommige maar een paar ons, anderen kampen met een aantal hardnekkige kilo´s die er niet eenvoudig vanaf gaan. Dit voelt aan als een behoorlijk lange kater. Maar wist je dat het helemaal niet nodig is om na de feestdagen te kampen met die extra onsjes?

Als je jouw gewichtstoename tijdens de feestdagen beperkt, heb je minder kilo’s te verliezen na de feestdagen. Want laten we eerlijk zijn, ook al wil je jezelf lekker laten gaan met de feestdagen, je hebt er vaak toch een beetje spijt van als je weer te veel hebt gegeten. Jezelf opgeblazen voelt en weet dat je er straks weer tegenaan moet om die twee dagen van losgaan recht te trekken.
feestdagen kleding baby

Gewoon eten en genieten moet natuurlijk kunnen

Je gewichtstoename beperken tijdens de feestdagen betekent niet dat je jezelf telkens moet gaan inhouden en het betekent ook niet dat je daardoor minder leuke dagen hebt. Gaan de feestdagen alleen maar om het eten of drinken? Heb je alleen plezier als je jezelf onbeperkt kunt volstoppen? Denk daar maar eens over na, want er zijn genoeg mensen die denken dat ze minder leuke dagen hebben als ze niet alles kunnen eten wat er voor ze staat.

Bedenk eens bij jezelf wat je nu wilt. Wil je echt alles eten dat voor je staat? Ik bedoel: wil je dat echt? Of denk je dat je dat wilt omdat het nu zogenaamd mag? Is het nodig om 3 bonbons te eten in plaats van één? Was dat tweede stukje taart je sluimerende schuldgevoel echt waard? Of was dat ene stukje eigenlijk ook wel genoeg? En dan als laatste: vond je wat je gegeten had echt super lekker? Of at je het omdat het nu eenmaal voor je stond?

De basis in gewichtstoename beperken tijdens de feestdagen is jezelf bewust zijn van wat je eet. Zeg tegen jezelf dat je alles mag eten, maar vraag je wel af of je alles wel wìlt eten. Eet niet om het eten, maar eet bewust bedenk bij elke hap: “Vind ik dit echt super lekker?” Is dit het waard om te eten? Als het antwoord ‘ja’ is (want sommige dingen zijn het nu eenmaal waard): eet het lekker op en geniet. Als het antwoord niet ja is, waarom eet je het dan? Kies dan voor dat ene dat je wel lekker vindt.
aankomen tijdens de zwangerschap

Tips om gewichtstoename tijdens de feestdagen te beperken

Hieronder nog wat praktische en eenvoudige tips om gewichtstoename tijdens de feestdagen te beperken:

 1. Eet gezond wanneer je kunt

  Sommige mensen denken dat het beter is om zo min mogelijk te eten buiten de kerstdiners zodat je calorieën kunt besparen, maar dat is niet helemaal waar. Juist als je met grote honger aan een tafel met lekkers zit, ga je snel te veel eten van calorierijke producten. Dan kan je beter zorgen dat je eet van producten die gezond zijn en goed vullen zodat je minder eet van ongezonde producten.
  Denk bijvoorbeeld aan magere of halfvolle kwark met fruit en een handje muesli. Of kies voor rauwkost met een gekookt eitje en sneetje volkorenbrood. Zorg ervoor dat je iets eet met eiwitten (zuivel, vlees, vis, eieren) en vezels (groenten, peulvruchten, fruit, volkorenproducten).

 2. Ga wat verder van de hapjes af zitten

  Simpel maar effectief. Als je verder van de tafel met lekkers zit, ben je minder geneigd te eten. Zorg er dus voor dat je ergens zit waarbij je echt moet opstaan om iets van de tafel te pakken.

 3. Beweeg tussendoor

  Even lekker een wandeling maken tussen de borrel en het diner of ’s ochtends lekker sporten (zoals zwangerschapsgym) helpt om jezelf lekker fit te voelen en alvast wat calorieën te verbranden. Vooral even tussendoor wandelen zorgt ervoor dat je niet de hele tijd blijft eten, maar even wat afleiding hebt.

 4. Afleiding

  Vind je het lastig om alle hapjes te weerstaan, ga dan even wat anders doen! Help bijvoorbeeld met de voorbereidingen voor het diner, ruim tussendoor wat op, ga met de kinderen wat spelletjes spelen, wandel of (wanneer het kan) lees een boek.

 5. Eet met aandacht

  Mensen eten vaak onbewust en te snel. Voor ze het beseffen hebben ze al een half bord op zonder dat ze echt hebben geproefd. Eet met aandacht! Dit houdt in: besef dat je weer een hap neemt en kauw langzaam. Proef eens goed wat je eet, welke smaken proef je? Hoe voelt de textuur? Wat voor cijfer zou je geven voor deze hap? Als je meer kunt genieten van elke hap, heb je minder happen nodig om voldaan te zijn.

 6. Met deze tips om gewichtstoename tijdens de feestdagen te voorkomen, kan je op een verantwoorde wijze gewoon genieten zonder te stressen over extra kilo’s!

 7. Stop op tijd met eten

  Als je langzaam eet, voel je ook beter wanneer je voldaan bent. Stop met eten als je voldaan bent. Leg je bestek op je bord en schuif je stoel iets aan achteren. Zo neem je letterlijk afstand van het eten en ben je minder geneigd om toch nog wat op te scheppen of nog wat op je vork te prikken.

 8. Let op met alcohol

  Een wijntje bevat ook calorieën (gelijk met een boterham), dus hoe meer je drinkt, hoe meer gewichtstoename je krijgt met de feestdagen. Daarnaast vervagen je grenzen als je veel drinkt, waardoor je misschien ook weer meer gaat eten.

 9. Slimme borrelhapjes

  Franse kaas, chips of worst, dit zijn allemaal hapjes waar veel calorieën inzitten. Kies daarom slim en ga eerder voor de rauwkost, zoute stokjes, Japanse mix of popcorn. In deze hapjes zit een stuk minder!

 10. Eet per één

  We zijn altijd geneigd om een handje chips te pakken of een handje nootjes. In één handje zitten al heel veel calorieën, dat is toch niet nodig! Pak daarom alles per één. Eén chipje, 1 nootje, 1 chocolaatje etc. Ik zeg je: je gaat echt veel minder eten. En als je nog meer wilt, pak je er gewoon weer 1.

vadersschapsverlof 2019