luieraanbiedingen header
Zwangerschap

De zin en onzin van zwangerschapsgym!

Er zijn heel veel verschillende zwangerschapscursussen die je kunt volgen als je dat zou willen. Je kunt gaan zwangerschapszwemmen of naar zwangerschapsyoga. Maar een van de bekendste en populairste zwangerschapscursussen is zwangerschapsgym. Wat het is en of je er iets aan hebt? Dat lees je hier.

hema rompers

Wat is zwangerschapsgym?

Zwangerschapsgym is een van de vele cursussen die je kunt doen tijdens je zwangerschap. Ik heb tijdens mijn eerste zwangerschap heel veel behoefte gehad aan informatie. Ik wilde alles weten, las alles wat los en vast zat en zoog alle informatie in me op. Wekelijks las ik in de zwangerschapskalender hoe groot de baby nu was en welke kwaaltjes ik zou ‘moeten’ hebben.

Voor mij stond dan ook al snel vast dat ik op een zwangerschapscursus wilde en dat werd “Zwanger & Fit” een soort zwangerschapsgym. Tijdens de cursus kreeg ik veel informatie over hoe je om kunt gaan met zwangerschapskwaaltjes. Tips om je houding te verbeteren, zodat je minder last hebt van je rug of bekken. Maar ook bepaalde oefeningen om je bekken soepel te houden.
We bespraken de verschillende fases van de bevalling, leerden ademhalingsoefeningen en meditatieoefeningen. Ook namen we de verschillende mogelijkheden van bevallen door, welke houdingen zijn er, enzovoort.

prenatal extra korting banner

Voordelen van zwangerschapsgym!

 1. Bang

  Zeker als je bang bent voor de bevalling is zwangerschapsgym heel erg aan te raden. Doordat je tot in detail doorneemt wat je kunt verwachten voel je je een stuk zekerder. Je weet nu waar je op kunt letten en dat neemt vaak veel angst weg.

 2. Ontspannen

  Het weten waar je aan toe bent, geeft vaak rust en die rust ga je zeker nodig hebben. Ook de ademhaling- en meditatieoefeningen kunnen ervoor zorgen dat je meer ontspannen bent tijdens de bevalling.

 3. Soepele bevalling

  Vrouwen die aan zwangerschapsgym hebben gedaan, hebben vaak een soepelere bevalling. Je hebt geleerd hoe je moet ademen, hoe je de weeën kunt opvangen en de pijn kunt wegpuffen. Maar je lichaam is ook sterker omdat je de juiste oefeningen hebt gedaan. Dit kan allemaal meewerken aan een bevalling die makkelijker en voorspoediger verloopt.

 4. Sociale contacten

  Heb je niet veel vriendinnen, of gewoon behoefte aan meer sociale contacten? Dan is zwangerschapsgym ideaal. Je bent met een groepje vrouwen die allemaal in hetzelfde schuitje zitten. Wie er ook last heeft van welke kwaal, jullie begrijpen elkaar en voelen met elkaar mee. Dat schept een band.
  Het is heel leuk om contact met elkaar te houden, bijvoorbeeld door een appgroepje. Zo heb je altijd iemand om op terug te vallen als je het even niet meer weet.

zwangerschapscursus actie
Op Zo Zwanger bieden wij in samenwerking met verloskundige Sandra Vuik van babyopkomst de online zwangerschapscursus Fit & Balans aan. Haar magazine ‘Babyopkomst’ ken je vast wel. Je krijgt dit gratis magazine namelijk mee bij je eerste bezoek aan de verloskundige!
Bestel de cursus hier >>

De nadelen van zwangerschapsgym

 • Niet vernieuwend

  In principe is alle informatie die je tijdens zwangerschapsgym krijgt ook uit boeken te halen of online te vinden. Het is dus niet heel erg vernieuwend qua informatie.

 • Kostbaar

  Voor een zwangerschapscursus ben je zo 100 tot 150 euro kwijt. Dat is best veel geld en kan je waarschijnlijk goed op een andere manier besteden. Zeker met een baby op komst. In sommige gevallen wordt (een deel) vergoed door de ziektekostenverzekering, dat is het uitzoeken zeker waard.

Lees ook: Welke zwangerschapscursus past bij jou?

After-zwangerschapsgym

Bij veel zwangerschapsgym cursussen heb je een aantal lessen voor de bevalling en een aantal lessen erna. Leuk, om ervaringen uit te wisselen en met elkaar te delen of jullie iets aan de zwangerschapsgym gehad hebben.

Maar ook goed voor je lichaam. Je doet oefeningen waardoor je lichaam sneller herstelt van de bevalling. Het is ook een goede voorbereiding voor als je het gewone sporten weer op wilt pakken.

Het leukste van mijn cursus zwangerschapsgym vond ik het app-groepje wat ik er aan over heb gehouden. De les met partner heb ik gemist, omdat onze dochter toen al geboren was. Maar het app-groepje is er nog. Onze kindjes zijn inmiddels vier, maar we spreken nog een paar keer per jaar samen af. Soms met, maar ook zonder kinderen. Bij de tweede zwangerschap heb ik geen gym meer gedaan en al mijn ‘pufclubmeiden’ ook niet. Maar ik had het niet willen missen 😉Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019