blije doos banner
Zwangerschap

Welke zwangerschapscursus past bij jou?

Het is helemaal aan jou of je een zwangerschapscursus wilt volgen of niet. Als je voor de eerste keer moeder wordt, kan het zeker een bijdrage leveren. Er zijn namelijk ontzettend veel soorten zwangerschapscursussen. Zo is de één gericht op jezelf fit voelen en fit blijven tijdens de zwangerschap. De andere cursus richt zich op weeën opvangen en weer een ander gaat over het geven van borstvoeding. Voor welke soort zwangerschapscursus je ook kiest, een cursus levert altijd een bijdrage aan je zwangerschap of bevalling.

beste babyfoon bol.com

Is een zwangerschapscursus nodig?

Je kunt er dus wel degelijk iets aan hebben. Een goede voorbereiding is immers het halve werk. Daarnaast kan je andere zwangere vrouwen ontmoeten. Het is altijd fijn om te weten dat er andere vrouwen in hetzelfde schuitje zitten.

Zo kan je gezellig ervaringen uitdelen en misschien ontstaan er wel vriendschappen voor het leven! Maar het is natuurlijk aan jou wat je doet, waarschijnlijk zal je het ook wel overleven zonder zwangerschapscursus.

Hoeveel kost een zwangerschapscursus?

De kosten van een zwangerschapscursus verschillen heel erg per cursus. Daarnaast moet je bij sommige cursussen per les of sessie betalen en bij de ander is het bedrag voor de hele cursus. Over het algemeen is een hele cursus, bijvoorbeeld ZwangerFit, Zwangerschapsgym, of -yoga ongeveer tussen de 100 en 150 euro per cursus. Je betaalt dan ongeveer 10 tot 15 euro per sessie. Een borstvoedingscursus kost ongeveer 25 of 40 euro per sessie.

davitamon mamavitaal banner

Vanaf wanneer zwangerschapscursus?

Als je interesse hebt in een zwangerschapscursus is het verstandig om jezelf al op tijd te oriënteren. Zwangerschapscursussen kunnen nogal eens een wachtlijst hebben. Tevens verschilt het ook per cursus wanneer je kunt beginnen.

Met ZwangerFit, zwangerschapsyoga en Haptomonie kan je meestal al mee beginnen aan het einde van je eerste trimester (week 12) of begin van je tweede trimester (week 16).

Zwangerschapsgym start meestal rond de 25ste week van je zwangerschap, Mensendieck rond je 24ste week en een borstvoedingscursus kan je mee beginnen als je 8 maanden zwanger bent.

Meestal weet of organiseert jouw verloskundige praktijk ook een zwangerschapscursus. Vraag daarom aan je verloskundige waar de zwangerschapscursussen zijn en of ze folders met meer informatie hebben.
Zwangerschapsgym sporten zwanger pilatus

Welke zwangerschapscursus past bij jou?

Om een keuze te kunnen maken tussen al die soorten zwangerschapscursussen, is het goed om eerst een paar dingen op een rijtje te zetten. Stel jezelf deze vragen dan kan je namelijk makkelijker kiezen welke soort cursus bij jou past.

 • Wat wil je bereiken met de cursus? Iets leren of jouw lijf fit houden? Kies dan voor ZwangerFit of Zwangerschapsgym
 • Wil je leren hoe je jezelf kunt ontspannen of liever actief zijn? Ga je voor ontspanning dan is zwangerschapsyoga meer iets voor jou
 • Ben je op zoek naar balans of een voorbereiding op de bevalling? Ook dan kan yoga helpen en daarnaast zou misschien een cursus hypnobirthing iets voor jou zijn. In die cursus leer je hoe je door de weeën heen kunt komen.
 • Hoeveel tijd heb je voor de cursus? Kun je 10 lessen missen, of ga je dat niet redden? Er bestaan ook zwangerschapscursussen die je online kunt doen.
 • Heb je graag jouw partner erbij of niet? De meeste cursussen zijn zonder partner, behalve bij zwangerschapshaptonomie
 • Wil je groepslessen of liever individueel? De meeste zwangerschapscursussen zijn in groepsverband. Als je liever voor individueel kiest, dan moet je hier naar op zoek gaan.
 • Ga je borstvoeding geven of niet? Er zijn namelijk cursussen die speciaal voor borstvoeding geven zijn.

Soorten zwangerschapscursussen

Er zijn dus meerdere zwangerschapscursussen. Onderstaand de meest voorkomende die je in nagenoeg elke gemeente wel kunt vinden:

 1. ZwangerFit

  Wanneer: vanaf de 16de week van je zwangerschap.
  Kosten: rond de 10 euro per sessie
  Duur: verschilt
  Gericht op: het lichaam

  ZwangerFit is een cursus waarbij je werkt aan je conditie, kracht, coördinatie, stabilisatie en je bekkenbodem. De cursus wordt gegeven door een fysiotherapeut. Je krijgt ademhalingsoefeningen en ontspanningsoefeningen, op die manier kun je jezelf een beetje voorbereiden op de bevalling. Daarnaast ligt het accent op fit blijven tijdens je zwangerschap. Na de bevalling kun je ook naar ZwangerFit om je conditie weer op te bouwen.

 2. Zwangerschapsyoga

  Wanneer: vanaf de 12de week van je zwangerschap
  Kosten: tussen de 100 en 150 euro per cursus
  Duur: tussen 10 en 11 sessies
  Gericht op: lichaam, balans en geest

  Je leert diverse ademhalingstechnieken en diverse oefeningen om je houding te versterken. Tevens leer je ook hoe je kunt ontspannen en de weeën zo goed mogelijk kunt opvangen. Bij zwangerschapsyoga leer je goed te luisteren naar je lichaam en door middel van effectieve ademhalingen jezelf tot rust te brengen.

 3. Zwangerschapsgym

  Wanneer: vanaf ongeveer de 25ste week van je zwangerschap
  Kosten: tussen de €100 en €150 per cursus
  Duur: ongeveer 10 sessies
  Gericht op: lichaam en bevalling

  Tijdens de zwangerschapsgym wordt er veel aandacht besteed aan de voorbereiding op de bevalling. Het is één van de meest bekende zwangerschapscursussen. Naast oefeningen om weeën op te vangen en effectief te persen, leer je ook veel over de zwangerschap zelf en de kraamtijd. Tijdens de cursus doe je veel oefeningen die ervoor zorgen dat de spieren van je bekken en buik sterk en soepel blijven.

 4. Zwangerschapshaptomonie

  Wanneer: vanaf ongeveer de 16de week van de zwangerschap
  Kosten: ongeveer tussen de €40 tot €80 ƒper sessie
  Duur: ongeveer 6 sessies
  Gericht op: lichaam en je baby

  Zwangerschapshaptomonie is een zwangerschapscursus die je met je partner doet. De cursus is erop gericht om contact te maken met je kleine baby in de buik. Met name mannen vinden dit fijn omdat ze zich zo meer betrokken voelen bij het kleine leven in jouw baarmoeder. Daarnaast besteedt de cursus aandacht aan ademhalingstechnieken om de weeën op te vangen en leert je partner hoe hij jou hierin kan ondersteunen.

Lees ook: Waarom zou je een online zwangerschapscursus volgen?

banner autogordel zwangere vrouwen

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!