header luiers van pampers met 50% korting
Zwangerschap

Mensendieck tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap gaat je lichaam heel erg veranderen. Je krijgt een grote buik die niet alleen omvangrijk is, maar ook zwaar. Dit belast je lichaam op een hele andere manier dan wanneer je niet zwanger bent. Daarnaast worden je spieren slapper en is heel je hormoonhuishouding in de war. Niet alleen de zwangerschap heeft een impact op je lichaam, ook de bevalling. Door een cursus Mensendieck tijdens de zwangerschap leer je om optimaal met deze veranderingen om te gaan.

hema rompers

Wat is Mensendieck?

Mensendieck is een oefentherapie die mensen bewust maakt van hun houding en de wijze waarop ze bewegen. Soms bewegen mensen op een bepaalde manier, maar is deze manier niet de juiste. Denk bijvoorbeeld aan verkrampt lopen of met een verkeerde houding iets tillen.

Tijdens de therapie leert men zich de juiste houdings- en bewegingsgewoonten eigen te maken. Hierdoor kan je diverse klachten voorkomen of bestaande klachten kunnen verminderen en zelfs verdwijnen. Er wordt ook gekeken naar de spierspanning. Is deze goed of is er sprake van verslapte, verkorte of gespannen spieren.
Waarom kiezen voor Mensendieck tijdens de zwangerschap?

Mensendieck wordt op veel plaatsen ook aangeboden als zwangerschapscursus. Als je klachten zoals rugpijn en bekkeninstabiliteit wilt voorkomen of de pijn wilt verminderen, dan is Mensendieck tijdens de zwangerschap zeker aan te raden.

cheezzbaby banner

Tijdens de zwangerschap verandert je lichaam ontzettend. Je krijgt er behoorlijk wat gewicht bij en al dat gewicht zit voor in je buik. Dit verandert je gehele balans en houding. Daarnaast worden je spieren slapper door de zwangerschapshormonen en belemmert je buik je bij veel bewegingen.

De cursus Mensendieck helpt je enorm om je veranderende lichaam te leren kennen en optimaal te gebruiken zodat je er zo min mogelijk last van hebt. Zo zal je bijvoorbeeld leren bepaalde handelingen in het dagelijks leven aan te passen zodat je de belasting en belastbaarheid in evenwicht kunt houden.

Online zwangerschapscursus

Je kan ook kiezen voor een online zwangerschapscursus. In je eigen tempo en gegeven door een (medisch) deskundige die jou optimaal voorbereid op de bevalling.


Meer weten? Kijk dan hier voor de online cursussen!

Mensendieck als zwangerschapscursus

Onderstaand in het kort de punten waar aandacht aan wordt besteed bij een Mensendieck cursus tijdens de zwangerschap:

  1. Aanleren van goede houdingen die je rug en bekken zo min mogelijk belasten.
  2. Aanleren van goede bewegingspatronen. Denk aan de juiste manier om te bukken, tillen, lopen, staan en zitten met zwangere buik.
  3. Spieren versterken die je tijdens de zwangerschap extra belast. Denk aan de rug-, bekkenbodem-, bil-, buik- en schouderspieren.
  4. Aandacht besteden aan klachten die je ervaart en oefeningen doen om deze te verhelpen.

Behalve veel aandacht voor een juiste houding met zwangere buik, wordt er ook aandacht besteed aan de bevalling. Zo leer je ademhalings- en ontspanningsoefeningen die je kunt inzetten op het moment suprême. Ook ga je oefenen met perstechnieken en leer je welke bevallingshoudingen je aan kunt nemen. Er is een partner dag zodat je partner ook beter wordt voorbereid op de bevalling.

Naast oefeningen krijg je ook algemene informatie over zwangerschap en een kindje baren. De gehele cursus heeft tot doel dat je jezelf meer vertrouwd en zekerder voelt in je lijf.

Lees ook: Waarom zou je een zwangerschapscursus volgen?

Wanneer kan je starten met Mensendieck

De kans is heel groot dat er bij jou in de omgeving een cursus Mensendieck wordt aangeboden. Meestal kan je starten vanaf de 22ste tot 24ste week van je zwangerschap. In totaal zullen er iets van 8 bijeenkomsten gegeven worden voor circa 8 personen. Je volgt de cursus dus met andere zwangere vrouwen, wat een leuke gelegenheid is om meer dames te leren kennen die in hetzelfde schuitje zitten. Soms is het ook mogelijk om de cursus individueel te volgen.

Kosten Mensendieck tijdens de zwangerschap

Wil je jezelf inschrijven voor Mensendieck tijdens de zwangerschap, dan moet je zelf even bekijken waar dit gegeven wordt bij jou in de buurt (even Googelen of vraag het je verloskundige). De kosten zullen ongeveer rond de 100 tot 120 euro zitten.

Als je een aanvullende zorgverzekering hebt voor zwangere vrouwen, dan wordt de cursus geheel of gedeeltelijk vergoed (dit verschilt per zorgverzekeraar). Zorg er dan wel voor dat de praktijk waar je de cursus volgt een samenwerking heeft met je zorgverzekeraar. Vraag dit altijd even na.

Heeft er iemand ervaring met Mensendieck tijdens de zwangerschap? Ik ben benieuwd!Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019