“waterwipes
Fases Bevalling

Wisselen van baringshouding tijdens de bevalling!

Op je zij, je hurken, rug, op handen en voeten of in bad: er zijn meerdere houdingen die je kunt aannemen tijdens de bevalling. Sterker nog: tijdens je bevalling sta je vrij om te wisselen van baringshouding als je het even niet meer trekt. Soms komt het voor dat de verloskundige je vraagt te wisselen van houding omdat het persen niet vordert. Lees alles over de verschillende pershoudingen en wat de voor en nadelen zijn van elke baringshouding.

nutricia actie banner

Waarom wisselen van baringshouding tijdens de bevalling?

Veel vrouwen kiezen ervoor om te bevalling in een bed terwijl ze op hun rug liggen. Om één of andere reden is dat de meest gangbare houding, maar hier is geen specifieke reden voor. Je kunt namelijk ook prima in een andere positie bevallen. In ieder geval: als je een natuurlijke bevalling hebt en er geen complicaties bekend zijn.

Mocht je in het ziekenhuis bevallen door complicaties, dan is het mogelijk dat je beperkt bent in het wisselen van baringshouding omdat je bijvoorbeeld aan het infuus ligt of bepaalde apparatuur. Beval je onder begeleiding van een verloskundige, dan heb je wel meer vrijheid.




Waarom zou je wisselen van baringshouding? Hier kunnen diverse redenen voor zijn.

  1. Tijdens de bevalling kan de persdrang veranderen. Soms helpt het dan om een andere houding aan te nemen waarbij je beter kracht kunt zetten.
  2. Als je last van je bekken begint te krijgen kan het helpen om van rugligging naar bijvoorbeeld een baarkruk te wisselen.
  3. Vrouwen die erg last krijgen van rugweeën, hebben ook baat bij het wisselen van baringshouding. Zeker wanneer ze op hun rug liggen. Verloskundige adviseren dan vaak om op je zij te liggen of op de handen en knieën te gaan zitten.
  4. De baby moet een spildraai maken. Het is dan het beste om ervoor te zorgen dat je op je zij of op handen en knieën zit.

Verschillende pershoudingen bevalling

Verschillende pershoudingen bevalling

Het is altijd goed om jezelf een beetje te verdiepen in de verschillende houdingen waarin je kunt bevallen. Voor de bevalling zal de verloskundige jouw voorkeur bespreken en misschien ook uitleg geven over de andere mogelijkheden.
Hieronder kun je lezen welke pershoudingen er zijn zodat je weet wat je opties zijn als je wilt wisselen van baringshouding.

  1. Rugligging

    Dit is de klassieke pershouding: in bed liggen op je rug. Tijdens het persen trek je jouw benen op zodat je bekken meer ruimte heeft.

    Voordelen:

    • Je kunt tussen de weeën door fijn gaan liggen om uit te rusten.
    • Deze houding is goed als je een snelle bevalling hebt.
    • Jij of je partner kan de baby aanpakken.

    Nadelen:

    • Het is eigenlijk een heel onnatuurlijke houding omdat je horizontaal ligt kan de zwaartekracht je niet helpen de baby naar beneden te ‘trekken’.
    • Als je last hebt van je rug of hevige rugweeën is dit geen fijne houding.
  2. welke borstkolf past bij jou banner
  3. Zijligging

    Bij deze baringshouding lig je op je zij. Tijdens het persen til je het bovenste been op. Tussen de weeën door kun je jouw been op kussens leggen of op de hand van je partner.

    Voordelen:

    • Het is een fijne houding als je last hebt van rugweeën.
    • Deze houding is geschikt voor als je baby geholpen moet worden een spildraai te maken.

    Nadeel:
    Deze houding kan vrij vermoeiend zijn omdat je telkens je been omhoog moet doen. Het is dus niet geschikt voor een hele lange bevalling, maar je kunt natuurlijk wel op het moment dat de baby er bijna is wisselen naar deze baringshouding.

  4. de online drogist alles voor moeder en baby banner
  5. Bevallen met baarkruk

    Bevallen op een baarkruk wordt ook wel een verticale bevalling genoemd. Tijdens het bevallen hurk je op een kruk. Door deze houding creëer je maximale ruimte in je bekken, wat natuurlijk erg fijn is tijdens de bevalling.
    Andere voordelen:

    • De zwaartekracht kan je een handje helpen.
    • Je baby kan vrij natuurlijk het baringskanaal volgen.
    • Het is een fijne houding als je bekkenklachten hebt.
    • De onderrug en het stuitje worden weinig belast

    Nadeel:
    Deze houding is niet geschikt bij een langdurige bevalling omdat je niet goed kunt uitrusten tussen de weeën door. Het wordt pas ingezet als de bevalling goed op gang is gekomen.

  6. Op handen en knieën

    Veel uitleg heeft deze houding niet nodig: je zit op handen en knieën. Deze houding wordt vaak ingezet bij ontsluitingsweeën. Bij het echte persen zou je kunnen wisselen van baringshouding.

    Voordelen:

    • Een fijne houding voor vrouwen die last hebben van aambeien omdat er in deze houding weinig druk is op de anus en het stuitje.
    • Het is een goede houding om aan te nemen als het hoofdje van de baby niet gunstig ligt en er mogelijk een spildraai gemaakt moet worden.
    • Je creëert maximale ruimte in het bekken.
    • Fijne houding als je last hebt van rugweeën of bekkenpijn.
  7. beste babyfoon bol.com
  8. Staand of gehurkt

    Als je wilt kan je ook nog staand bevallen, of ja staand… je hangt om de nek van je partner. Geen partner, dan kun je ook aan een kast hangen. Als de baby in aantocht is, moet je gaan hurken, want je wilt natuurlijk niet dat je baby eruit floept terwijl je staat.

    Voordeel:
    Het is een mooie manier om de geboorte goed te bekijken en meestal kan je zelf het kindje aanpakken.

  9. Bevallen op een bal of in bad

    Bevallen op een bal is ook nog mogelijk. Je zit dan op een zitbal (een opblaasbare bal). Je bevalt niet daadwerkelijk op de bal, maar gebruikt het om de weeën op te vangen. Zeker bij rugweeën is dit een fijne houding.

    Als laatste is er nog de optie om te bevallen in bad. De warmte van het water kan je helpen te ontspannen en verlicht mogelijk ook de pijn. Je kunt een bevallingsbad huren als je thuis wilt bevallen. Ga je in het ziekenhuis bevallen? Vraag dan naar de mogelijkheden. Lees hier meer over bevallen in bad.

Welke bevallingshouding kiezen?

Welke bevallingshouding je kiest is geheel aan jou. Probeer er in ieder geval over na te denken en vraag jezelf af wat voor jou het beste zou werken. Dames die al ervaring hebben met bevallen, kunnen misschien beter beslissingen maken.

Onthoud in ieder geval dat je altijd mag wisselen van baringshouding tijdens de bevalling. Als één houding niet voor je werkt, probeer je gewoon iets anders. Zeker als je last hebt van rugweeën.



Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019