sale kleertjes header
Bevalling

Bevallen op een baarkruk

Ongeveer 85% van de vrouwen bevalt horizontaal in bed. Om de één of andere reden is deze houding door de jaren heen de meest gangbare houding geworden. Eigenlijk is dat vreemd, want vroeger bevielen vrouwen juist in een verticale positie. Als je erover nadenkt is dat best logisch, want op die manier helpt de zwaartekracht ook mee. Een manier om verticaal te bevallen is door gebruik te maken van een baarkruk of baarstoel. Lees hier wat een baarkruk is en welke voordelen en nadelen dit hulpmiddel heeft.

disneybanner

Wat is een baarkruk of baarstoel?

Een baarkruk is precies wat de naam zegt: een kruk die je kunt gebruiken tijdens het baren. De kruk is rond en heeft een opening aan de bovenkant en voorkant, de kruk is dus alleen aan de zijkanten en achterkant dicht. Er zijn diverse versies verkrijgbaar zoals een opblaasbare variant, een houten variant of één gemaakt van kunststof.


Een baarkruk is vrij laag en je hurkt als het ware op de kruk neer als je gaat persen. Je partner kan achter je zitten. De verloskundige zit voor je op de grond of op een laag krukje en kan via een spiegeltje in de gaten houden hoe ver je bevalling is.




Wanneer en hoe wordt de baarkruk gebruikt?

De baarkruk gebruik je alleen op het moment dat je mag gaan persen. Op dat moment neem je plaats op de kruk en leun je met je bovenlichaam iets naar achteren. Hierbij is het handig als je partner achter je zit en je rug ondersteunt met zijn benen. Zo kan jij goed kracht zetten met je romp.


Tussen het persen door kan je uitrusten in de armen van je partner. Jouw benen heb je wijd en gebogen. Je voeten zet je plat op de grond of je steunt op je tenen en legt iets onder je hielen voor extra steun. Denk aan een voedingskussen of een houten blokje. De verloskundige zit voor je en begeleidt de bevalling.

libido banner

Wat zijn voordelen van bevallen op een baarkruk?

  1. Je hebt hulp van de zwaartekracht, deze helpt je kindje naar beneden te komen.
  2. Je hebt meer ruimte tussen je bekken, dit kan tot wel 30% toenemen.
  3. De weeën zijn vaak sterker en effectiever.
  4. Het schijnt dat bevallingen op een baarkruk minder lang duren.
  5. Je baby heeft minder kans op een afwijkend hartritme. Dat komt omdat bevallen in een verticale positie ervoor zorgt dat je doorbloeding beter is. Tevens is de kans op verdrukking kleiner.
  6. De kans op interventies is kleiner. Interventies zijn bijvoorbeeld kunstverlossingen zoals een tang- of vacuümverlossing.
  7. De kans op inknippen is kleiner.
  8. Veel vrouwen hebben minder pijn tijdens een bevalling op de baarkruk.

Dit zijn de nadelen van op deze manier bevallen

  1. De kans op tweedegraads ruptuur (waarbij jouw huid en spieren inscheuren) is iets groter op een baarkruk. Je hebt niet meer kans op een totale ruptuur (waarbij je tot je anus inscheurt).
  2. Er is een iets grotere kans op meer bloedverlies bij deze manier van bevallen. Daarom wordt aangeraden om na de bevalling meteen te gaan liggen.
  3. De kruk kan wat hard zijn om op te zitten.
  4. Je kunt tussen het persen door niet even uitrusten in een zacht kussen. Gelukkig wel in de armen van je partner.
  5. Het is niet altijd mogelijk. Bijvoorbeeld bij pijnbestrijding of complicaties tijdens de bevalling.

Lees ook mijn blog over de waterbevalling en bevallen in bad hoe gaat dat?

Baarkruk in ziekenhuis

De meeste ziekenhuizen hebben een baarkruk. Lijkt je het dus fijn om tijdens de bevalling deze verticale houding aan te nemen, dan kan je het vragen. Voor de zekerheid is het goed om het van te voren te checken en neem het ook op in je bevallingsplan.

Waar kan je hem kopen of huren?

In principe is het niet nodig om een baarstoel te kopen. De meeste ziekenhuizen hebben een kruk en daarnaast hebben veel verloskundigen er ook één. Maar als je wilt kan je er ook één kopen of huren.



prenatal banner weekaanbiedingen

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019