videovansint header
Bevalling

Wat is hypnobirthing?

Ken jij de zwangerschapscursus hypnobirthing al? Bij deze cursus leer je hoe je jouw lichaam kunt ontspannen tijdens de bevalling. Dankzij hypnobirthing zal je de weeën beter kunnen opvangen en helpt de cursus de angst voor de bevalling te verminderen. Meer weten? Lees hier alles over hypnobirthing.

disneybanner

Wat is hypnobirthing precies?

Hypnobirthing is een zwangerschapscursus voor aanstaande ouders. De cursus probeert moeders en vaders te helpen om meer ontspannen de bevalling in te gaan. Veel vrouwen hebben een soort van angst voor de bevalling en dan met name de pijn die erbij komt kijken. Maar ook het gevoel van hulpeloosheid en de wetenschap dat je eigenlijk totaal niet weet wat je te wachten staat (het onbekende) kan een vrouw angst inboezemen.
Hypnobirthing heeft tot doel deze angst (grotendeels) weg te nemen door je voor te bereiden en je te leren ontspannen tijdens de bevalling. Als alles goed verloopt kun je een mooie natuurlijke bevalling ondergaan zonder pijnbestrijding, stress of ingrijpen zoals inknippen of een keizersnede.

Zoals de naam het al een beetje zegt, leer je te ontspannen door een bepaalde vorm van zelfhypnose. Deze hypnose zorgt ervoor dat je in een soort van trance raakt. Dit klinkt misschien heel heavy, maar is het niet, je doet dit zelf namelijk ook in je dagelijks leven. Bijvoorbeeld wanneer je zo in een boek zit dat je niets meer hoort of ziet buiten je boek. Of wanneer je aan het dagdromen bent. Op die momenten ben je diep ontspannen en gericht op één ding, maar je bent nog wel in controle over je lijf en je gedachten.

Door de hypnose schakel je bewuste gedachten uit en blijf je rustig. Tijdens de cursus leer je dit te doen tijdens de bevalling waardoor je niet gespannen bent en de rust en controle bewaart.
hypnobirthing oefeningen

Hypnobirthing oefeningen

Hypnobirthing bevat diverse oefeningen die je kunnen gaan helpen tijdens de bevalling. Denk bijvoorbeeld aan ademhalingsoefeningen. Deze oefeningen helpen om je angst los te laten en jezelf te ontspannen tijdens de weeën.

Tevens leer je ontspanningstechnieken zodat je jouw lichaam niet aanspant of verkrampt tijdens de bevalling. Dit zou helpen om de weeën beter op de kunnen vangen en maakt de ontsluiting makkelijker. Als laatste leer je diverse houdingen waarin je kunt bevallen zodat je goed gebruikt maakt van de zwaartekracht.

Hypnobirthing cursus

De online zwangerschapscursus hypnobirthing bestaat uit 14 lessen en 8 downloads en is bedoeld voor beide ouders. Zo leer je dat positieve gedachten helpen om de bevalling goed te laten verlopen. In de cursus leren jullie ademhalingstechnieken, ontspanningsoefeningen, wat er tijdens een bevalling kan gebeuren en hoe deze ongeveer verloopt. Ook leer je waarom veel vrouwen angst en pijn ervaren tijdens de bevalling en hoe je hiermee om moet gaan. De onlinecursus hypnobirthing wordt gegeven door verloskundige Imke van Soest.

Een goed moment om deze cursus te volgen is aan het begin van het derde trimester of daarvoor. Dan heb je genoeg tijd om de technieken uit de cursus te oefenen. Meer weten? Kijk hier voor uitgebreide informatie over deze cursus.

banner winkelpromo

De ervaringen

Wat de zwangerschapscursus hoopt te bereiken is dat je als eerste meer ontspannen de bevalling in gaat. Vrij van angst, twijfels en onzekerheden. Dat is natuurlijk een betere start dan wanneer je vol spanning en angst met de benen wijd ligt.

Ten tweede is het doel van de cursus dat de bevalling zelf ook meer ontspannen verloopt, zodat de moeder en de baby zo min mogelijk stress ervaren.

De ervaringen wisselen maar vrouwen die positief waren gaven aan dat ze minder pijn voelden tijdens het bevallen doordat ze goed de rust konden bewaren. Ze hadden ook het gevoel dat ze zelf de controle konden behouden.
De baby’s kwamen zonder veel stress en gedoe op de wereld waardoor ze na de bevalling heerlijk ontspannen en rustig waren. De meeste moeders kijken terug op een prettig ervaring!

Ook vaders hebben profijt gehad van de cursus hypnobirthing. Zij voelen zich tijdens de bevalling minder machteloos omdat ze weten hoe ze hun partner effectief kunnen bijstaan.

Over het algemeen zijn de ervaringen dus positief. Een cursus hypnobirthing volgen is trouwens absoluut geen garantie op een pijnloze bevalling. Helaas is je bevalling van te voren niet te voorspellen en kan het altijd nog zijn dat je door omstandigheden even de cursus vergeet. Toch, mocht je veel angst hebben voor de bevalling, dan kan het zeker helpen.

Heb jij ervaring met hypnobirthing?Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!