“waterwipes
Zwangerschap

10 Tips om ruzie en stress tijdens de zwangerschap te voorkomen!

Een zwangerschap is een behoorlijk ingrijpende gebeurtenis in je leven, met daarbij nog alles wat je te wachten staat ná de bevalling. Het is daarom ook niet vreemd dat sommige stellen wat meer ruzie en stress tijdens de zwangerschap ervaren. Hier zijn diverse oorzaken voor waar nagenoeg elke relatie wel tegenaan loopt. Schaam je niet, maar praat met elkaar. Lees hier onze tips om ruzie en stress tijdens de zwangerschap te voorkomen.

beste babyfoon bol.com

Ruzie maken als je zwanger bent

Ruzie en stress tijdens de zwangerschap wordt vaak veroorzaakt doordat de situatie is veranderd en je als zwangere vrouw anders wordt in je gedrag. Die zwangerschapshormonen doen soms meer met je dan je door hebt. Ze maken je emotioneler en instabieler met daarbij waarschijnlijk ook een korter lontje.

Lees ook: Dingen die je niet wilt horen tijdens de zwangerschap!




Dit is voor jou vervelend, maar ook voor je partner. Daarnaast kunnen er ook andere ideeën ontstaan over de opvoeding van het kind, de inrichting van de kinderkamer en de kosten van de babyspullen. Een beetje ruzie maken is niet erg en is ook niet schadelijk voor de baby. Evenals het feit dat een beetje ruzie en stress tijdens de zwangerschap niet direct een invloed heeft. Pas wanneer de stress langdurig is, kan het gevolgen hebben.

Denk bijvoorbeeld aan aanhoudende spanning in huis, een constante hoge werkdruk of het meemaken van een zeer vervelende gebeurtenis. Het kan ook een combinatie van dingen zijn. Des te beter om de situatie thuis zo fijn mogelijk te maken en de ruzie tot het minimum te brengen.

nutricia actie banner

Onbegrip partner tijdens zwangerschap

Een veelvoorkomende oorzaak van ruzie en stress tijdens de zwangerschap is onbegrip tussen stellen. Je partner begrijpt absoluut niet wat jij doormaakt. Denk aan het ongemak van de zwangere buik, de vele zwangerschapskwaaltjes die jou het leven zuur maken, de zwangerschapshormonen die door je lijf gieren en daarnaast de verantwoordelijkheid die je voelt voor jullie ongeboren kind. Soms voelt het of je partner het maar makkelijk heeft en jijzelf er een beetje alleen voor staat.

Een tweede punt van onbegrip is het feit dat wanneer een vrouw zwanger is, ze meteen een moeder is. Mannen voelen zich pas vader op het moment dat de baby geboren is. Hierdoor zal je partner minder betrokken zijn en misschien wat minder liefde voelen voor jullie ongeboren kind dan jij.
Jij daarentegen voelt waarschijnlijk al veel liefde en maakt je al erg veel zorgen over het welzijn van je kind. Dit verschil in betrokkenheid kan leiden tot spanningen.

onbegrip partner tijdens zwangerschap
Als laatste moet je absoluut niet vergeten dat je partner het ook lastig heeft. Veel zwangere vrouwen zien dit even over het hoofd. Door de zwangerschapshormonen ben je niet helemaal jezelf meer. Je partner heeft als het ware een andere vriendin; je bent waarschijnlijk wat emotioneler, je normen en waarden zijn anders en je lichaam verandert.

Daarnaast is de gehele thuissituatie ook anders. Avondjes doorzakken met zijn tweeën zit er niet meer in en er zullen vast wel andere concessies zijn die jullie hebben moeten maken door de zwangerschap. Als je ruzie en stress tijden de zwangerschap wilt verminderen, is het goed om ook hierbij stil te staan.

Lees ook: Veel voorkomende onderwerpen waarover je ruzie met je peuter of kleuter krijgt!




10 Tips om ruzie en stress tijdens de zwangerschap te voorkomen

Onderstaand een aantal tips om ruzie en stress tijdens de zwangerschap te voorkomen en meer wederzijds begrip te creëren.

  1. Praten, praten, praten

    Ja daar gaan we weer: praten is altijd het beste om te doen wanneer er spanningen zijn en je stress tijdens de zwangerschap wilt beperken. Hoe druk jullie ook zijn, maak altijd tijd vrij om even met elkaar te praten. Geef elkaar de kans een zegje te doen en laat elkaar uitpraten.
    Schiet niet meteen in de verdediging, maar probeer eerst jezelf in te leven in de ander. Sta open voor zijn of haar belevingswereld en probeer hierbij even niet aan jouw eigen belangen te denken.

    Als je op deze manier communiceert kom je een stuk verder dan wanneer je alleen blijft vasthouden aan je eigen belangen en emoties.

  2. Het is oké om ruzie te hebben

    Sommige stellen denken dat ruzie maken sowieso slecht is en gaan daarom lastige onderwerpen vermijden of maken bepaalde zaken niet bespreekbaar. Dingen opkroppen is voor niemand goed geweest en kan juist leiden naar ergere stress tijdens de zwangerschap. Stoor je jezelf aan iets of verlopen de zaken niet zoals je wilt: maak het bespreekbaar en wees niet bang een keer een ruzie te hebben.

  3. Besef dat je verandert door zwangerschapshormonen

    Zoals ik al eerder aangaf moet je alsjeblieft niet vergeten dat je verandert door de zwangerschapshormonen en de zwangerschap zelf. Misschien vind je zelf van niet, toch is het echt zo en waarschijnlijk heb je dat niet eens zo door.

    Juist daardoor begrijp je niet waarom je partner ook anders tegen je doet. Hij weet niet zo goed hoe hij nu met je om moet gaan. Geef daarom duidelijk aan waar je behoefte aan hebt. Misschien is het ook handig aan te geven dat je soms even een uitval kunt hebben, maar dat je er niet echt iets mee bedoelt.

  4. Je eigen onzekerheid kan spanning veroorzaken

    Veel vrouwen voelen zich allesbehalve sexy met een zwangere buik en dat kan ook een oorzaak zijn van stress tijdens de zwangerschap. Deze stress wordt getriggerd door diverse angsten. Je bent bijvoorbeeld bang dat je partner je niet meer aantrekkelijk vindt, dat hij bij je weggaat of dat hij misschien toch geen kind wil. Vaak zijn deze angsten ongegrond en zijn mannen meestal juist aangetrokken tot hun zwangere vrouw.

  5. banner erotiek
  6. Leg je partner uit dat je anders bent

    Als je onbegrip met ruzie en stress wilt voorkomen tijdens de zwangerschap, leg je partner dan uit waarom je anders bent. Geef aan dat je soms wat uit de bocht kan vliegen en schotel hem wat leesvoer voor over zwangerschap en zwangerschapshormonen.

  7. Begrijp dat je partner ook onzeker is

    Het leven van je partner staat helemaal op zijn kop, De structuur is anders, hij krijgt andere verantwoordelijkheden en hij moet met andere dingen rekening houden.

    Hiervan worden zelfs mannen een beetje onzeker, maar hij blijft wel een man. Hij zal zijn onzekerheid misschien niet willen tonen en hij zal zeker geen hulp willen vragen omdat hij dan kwetsbaar lijkt. Geef je partner daarom duidelijk aan wat je wilt zodat een stuk van die onzekerheid verdwijnt.

  8. Geef je partner taken

    Je partner kan zich best machteloos voelen tijdens jouw zwangerschap. Jij doet namelijk het meeste werk. Geef je partner daarom wat taken zodat hij zich zinvol voelt en zijn onzekerheid wat kwijt raakt. Denk aan de kinderkamer, jou wegbrengen en ophalen, dingen in elkaar zetten en ga zo maar door.

  9. Laat je partner praten met anderen

    Sommige mensen (voornamelijk mannen) zoeken uit zichzelf geen hulp of steun bij hun partner. Gelukkig ben jij er om hem hierin te helpen (zonder dat hij het zelf door heeft). Je kunt hem helpen door hem te laten praten met andere vaders of laat hem een keer stoom afblazen met wat vrienden.




  10. Blijf leuke dingen doen

    Je zwangerschap hoeft niet te betekenen dat jullie geen leuke dingen meer kunnen doen. Juist nu moet je nog genieten van de ‘vrijheid’. Ontspanning is dé manier om ruzie en stress tijdens de zwangerschap te verminderen. Overigens bedoel ik met ontspanning niet alleen een bioscoopje pakken, ook seks tijdens de zwangerschap is belangrijk!

  11. Waardeer elkaar

    Heeft je partner een keer iets goed gedaan, geef hem dan een compliment. Complimenten geven is een zeer krachtig middel om goed gedrag nog meer te stimuleren. Onderschat het niet! En wie een compliment geeft, kan er vaak ook één terug verwachten!

Meer tips nodig? Lees dan hier onze tips tegen stress tijdens de zwangerschap voor de zwangere vrouw!

Lees ook: 10 dingen die je niet moet zeggen tegen zwangere vrouwen!



Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019