header luiers van pampers met 50% korting
Peuter

Meest voorkomende onderwerpen waarover je ruzie met je peuter of kleuter krijgt!

Ruzie met je peuter of kleuter, je komt er bijna niet onderuit. Ook al heb je nog zo’n engeltje, het gaat hoe dan ook een keer botsen en dat is niet alleen in de pubertijd. Misschien is het woordje ‘ruzie’ wel een beetje groot, maar kleine uitbarstingen en meningsverschillen hebben we allemaal, ook met kinderen. Over het algemeen zijn er een aantal onderwerpen waarover ouders en kinderen geregeld botsen. Lees hier de meest voorkomende onderwerpen waarover je ruzie met je peuter krijgt.

Ruzie met je peuter is niet erg

Soms zou ik ook wel willen dat we altijd maar harmonieus met elkaar konden leven en als het ware elke avond ‘Kumbaya my lord’ rond een kampvuurtje konden zingen. Heerlijk vredig. Maar de realiteit is anders: mensen maken ruzie of botsen met elkaar en dat begint al in de kindertijd. Maar wist je dat het helemaal niet erg is om ruzie met je peuter te hebben?

Volgens hoogleraar orthopedagogiek Susan Bögels is ruziemaken heel gezond, maar dan is het wel van belang dat je het weer goedmaakt met je kind. Wees daarom niet bang om sorry te zeggen, je zal merken dat je kind dat moment aangrijpt om ook sorry te zeggen. Volgens Bögels is het de taak van de ouders om een ruzie weer te repareren.

luiers met korting banner

Veel voorkomende onderwerpen waarover je ruzie met je peuter of kleuter krijgt

Waarover heb jij wel eens ruzie met je kind? Verrassend genoeg zal het regelmatig gaan over bekende onderwerpen waarover veel ouders en kinderen met elkaar botsen. Welke herken jij?

 1. Naar bed gaan

  Jaaahh, deze herkennen heel veel ouders wel. De ruzie met je peuter als het bedtijd is. Want ook al zijn ze super moe, toch willen ze nog lekker beneden tv kijken of nog een spelletje spelen. Erg frustrerend soms.

 2. Eten

  ‘Ik lust geen spruitjes, bloemkool etc.’ Wie kent deze uitspraak niet? En jij maar gezond proberen te koken voor je kleintje. Of misschien is het bij jullie altijd strijd om er überhaupt wat eten in te krijgen. Lees hier wat tips om je kind meer groente en fruit te laten eten.

 3. Opruimen

  Elke keer als je kind aan het spelen is geweest is er een bom ontploft in huis en wie moet dat opruimen? Uhhh jij toch niet zeker? Maar je kind zover krijgen om alles netjes op te ruimen, is best een enorme klus. Want opruimen is natuurlijk totaal niet leuk. Alhoewel, je kunt het natuurlijk wel leuker maken door het te veranderen in een spel.

 4. prenatal extra korting banner
 5. Nee je mag geen….

  ‘Mama, mag ik een bestuurbare auto, dat poppenhuis van 500 euro of een nieuwe fiets…’ Tja kinderen willen heel veel hebben, zeker als hun vrienden er al dagen mee lopen te pronken. Lastig soms hoor.

 6. Snoep

  Het avondeten gaat er misschien niet in, maar een lading snoep wel. In ieder geval: als het aan je kind ligt. Want snoep en chocolade vindt elk kind lekker, en het is jouw taak om hierin een balans te vinden als je kind niet wil eten maar wel snoepen. Gelukkig zijn veel kinderen deze ruzies snel weer vergeten.

 7. Niet aantrekken wat jij wil dat ze aantrekken

  Opeens wil je kind geen jas meer aan, zijn die schoenen niet meer leuk en vindt je kind het sowieso overbodig om kleding aan te doen. Ja, er komt een fase dat je jouw kind niet meer zomaar alles kunt aantrekken en dat het een dagelijkse strijd wordt.

 8. Schermtijd

  Zodra de tablet of ipad is geïntroduceerd is er een nieuw onderwerp waarover je ruzie met je kind kan maken: schermtijd. Want het liefst zit je kind urenlang achter dat ding. Enige voordeel: het is dan wel lekker rustig.

 9. Niet opschieten

  Jij hebt lichtelijke haast om te vertrekken en nadat je 3 keer je kind hebt geroepen zie je dat hij of zij nog steeds vrolijk zit te spelen. Waarschijnlijk met iets dat hij onderweg is tegengekomen. Of ze moeten toch nog even naar de wc, of de knuffel is kwijt… je kent het wel.

 10. Ruzie met broertjes of zusjes

  Wist je dat broers en zussen het ongeveer elk uur met elkaar aan de stok krijgen? Kleine ruzies, vaak om helemaal niets. Erg vermoeiend soms!

Herken jij als ouder deze onderwerpen waarover je ruzie hebt met je peuter of kleuter? Zijn we nog wat vergeten?

Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019