“waterwipes
Peuter

Hoe stimuleer je de autonomie van een peuter?

Ineens is het daar. Van je kleine dreumes die alles nog goed vind, die je alle kleding aan kan trekken die jij mooi vind is niets meer over. Ineens heb je een peuter met een eigen wil. Een peuter die geen dingen meer wil doen die hij niet wil. Deze peuter is zijn autonomie aan het ontwikkelen. Maar hoe stimuleer je dat?

verzwaringsdeken banner

Wat is autonomie en waarom is het belangrijk?

Heel kort door de bocht is autonomie zelfstandigheid. Je peuter krijgt ineens behoefte aan zelfstandigheid, hij wil zelf keuzes maken en opeens willen ze alles zelluf doen. Heel normaal en ook heel goed. Door de autonomie van je peuter te stimuleren, laat je hem opgroeien tot een zelfstandig en zelfredzaam kind. En later dus ook tot een zelfstandige volwassene die zijn eigen keuzes kan maken.




Waarom wil een peuter zijn autonomie ontwikkelen?

Peuters vinden zichzelf al heel wat. Als ze een baby zien, vinden zie die klein. Op de peuterleeftijd ontstaat bij je kindje de drang om zichzelf te ontwikkelen. Ze willen verantwoordelijkheid nemen en krijgen, natuurlijk niet met zoveel woorden.

Maar ze vinden het geweldig om een taak uit te voeren, om je te helpen en dat dan ook nog eens goed te doen. Ze willen zelf een plan bedenken, het op hun eigen manier doen en ook het vertrouwen krijgen om dat te kunnen doen. En natuurlijk willen ze zelf alles beslissen: leren om keuzes te maken dus.

babyvoeding laag geprijsd banner

Tips om de autonomie van je peuter te stimuleren.

Wij ouders vinden het maar lastig, zo’n eigenwijze peuter die alles zelf wil doen. Die a zegt wanneer jij b zegt en linksaf wil wanneer jij rechtsaf wilt. Toch is het goed om de autonomie van je peuter te stimuleren en daar de tijd voor te nemen. Dus: adem in, adem uit.

  1. Help wanneer nodig, maar laat eerst zelf proberen

    Geef ze dat vertrouwen dat ze zo graag willen. Laat ze zoveel mogelijk zelf doen. Zelf schoenen of jas kiezen (wees slim en voorkom peuterdrama’s; zet alleen schoenen in de gang die geschikt zijn voor het seizoen, hang alleen zomerjassen aan de kapstok in de zomer).

    Neem de tijd: haasten werkt alleen maar averechts. Moedig je kindje aan: “soms helpt het als je dit of dat doet” en voelt het niet als falen. Het geeft je kindje zoveel vertrouwen als iets moeilijks uiteindelijk wel lukt.

  2. Keuzevrijheid

    Niet de volledige vrijheid natuurlijk, “Wil je die of die?” is vaak al genoeg. Gele of rode paprika? Eerst de pyjama aan doen of eerst tandenpoetsen?”

  3. Zeg niet te vaak nee!

    We zijn zo vaak geneigd om nee te zeggen. Misschien wel te vaak. Bedenk eerst waarom je nee zegt. Wat is er zo erg aan? Probeer je antwoord anders te formuleren.
    Wil je peuter een ijsje vlak voor het eten? Zeg dan: “Nu niet, maar als je goed eet mag je een ijsje als toetje.” Als je non stop nee zegt, heeft nee geen betekenis meer. Heb je al eens een ja dag voor de kinderen gedaan?

  4. Laat het los, laat het gaan

    Geef je kind de vrijheid om iets op zijn manier te doen. Brood smeren, de kast opruimen. Bijt op je tanden als je commentaar wilt leveren, niet alleen jouw manier is de manier.

De autonomie van je peuter stimuleren is een klusje waarbij veel geduld komt kijken. Neem de tijd, zet de wekker een kwartiertje eerder zodat je niet chagrijnig en oververhit op je bestemming aankomt. Hoe meer peuters stimuleert, hoe meer profijt je daar uiteindelijk zelf van gaat hebben!

Lees ook: Hoe kan je een peuter stimuleren om te bewegen?



Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019