“header
Peuter

Hoe kan je je peuter stimuleren om te bewegen?

Sommige kinderen zitten nooit stil. Zijn altijd druk en in beweging. Maar andere kinderen hangen het liefst de hele dag voor de televisie. Is jouw kind net zo’n druktemaker als die van mij? Of juist niet en moet je echt je peuter stimuleren om te bewegen? Lees onze tips hoe je dit aanpakt!

Wanneer weet je of een kind genoeg beweegt?

Er is geen officiële beweegrichtlijn voor kinderen tot vier jaar. Het advies is om zoveel mogelijk te bewegen. Ook voor kinderen die nog niet kunnen lopen. Leg speeltjes voor je baby net iets te ver weg, zodat je baby uitgedaagd wordt tot rollen, draaien of kruipen.

Voor kinderen van vier tot 18 jaar kennen de we Nederlandse beweegrichtlijn. Minimaal 1 uur intensief bewegen is de norm, maar ook drie keer per week sport activiteiten. Als kinderen van jongs af aan genoeg bewegen hebben ze op latere leeftijd minder kans op overgewicht. Jong geleerd is immers oud gedaan. Dus leer je kindje nu alvast aan om de trap te nemen, in plaats van de lift.

top 5 beste babyfoons banner

Tips om je peuter te stimuleren om te bewegen!

Door je dagelijkse activiteiten bewegend te doen, kom je al snel aan genoeg beweging. Zo staat mijn wasmachine op zolder. Die trappen moet ik dus wel een paar keer per dag op en af. Ook je kind kan aan beweging komen als jij daarvoor zorgt.

Probeer bijvoorbeeld op de fiets naar school of de opvang te gaan. Natuurlijk, als je ver weg woont, of door moet naar je werk is dat niet praktisch. Maar er zijn vast wel dagen waarop het wel kan. Ik haal op mijn vrije dag onze dochter wel eens lopend van school, dat is een half uur lopen. Dan neem ik een boterham mee die ze onderweg op kan eten. Of we gaan picknicken in het park waar we doorheen komen. Al met al zijn we zo een uur onderweg. Maar dat geeft niks, we hebben geen haast en we zijn in beweging.

Wil je ergens naartoe wandelen maar ben je bang dat het te ver is voor je kind? Zoek een leuke route! Als ik naar de winkel wandel vanaf ons huis is dat zo’n 20 minuten lopen, in mijn tempo. Maar voor die kleine kleuterbenen is dat best ver. Toevallig weet ik op de route drie speeltuinen. En ook al is dat ook actie en geen rustpunt, het is toch anders dan lopen. Ze mag 4 keer van de glijbaan en we lopen weer verder. Nee, het gaat niet zo snel als met de auto, maar leuk is het wel.

Wat ik ook wel eens doe is half fietsen, half lopen. Dan ga ik met Yinthe achterop de fiets naar de plaats van bestemming, maar parkeer ik mijn fiets halverwege. We lopen de rest en op de terugweg net zo. Leuk voor de afwisseling, goed voor de beweging.
Tips met leuke spelletjes of speelgoed om actief bezig te zijn

Tips met leuke spelletjes of speelgoed om actief bezig te zijn!

 • Twister

  Linker voet op rood! Rechterhand op blauw. Je kent het vast nog wel van vroeger. Dat grote kleed met die gekleurde stippen erop. Draaien aan de klok en proberen om niet om te vallen. Twister is een heel leuk spel met veel beweging.

  Tip: Bij de Action is een goedkopere variant te koop, met dobbelstenen. Mijn kleuter vindt het prachtig, vooral de “neus op groen” en “elleboog op paars,” die verzinnen we overigens zelf. Geen zin meer om mee te doen? Je kindje kan dit ook met poppen of knuffels spelen. Dikkie Dik moet op rood, en Peppa Big op groen.

 • Toch de tablet of televisie aan?

  Zet muziek op en ga dansen! Ook zijn er op YouTube speciale kinderworkouts te vinden, zoals ouder en kind Yoga. Hartstikke leuk om eens samen te doen. Goed voor je kindje, maar ook goed voor jezelf.

 • Evenwicht oefenen

  Lopen op de rand van de stoep, balanceren op een boomstam. Of teken met stoepkrijt lijnen om over te lopen.

 • Stoepkrijt

  De manier om in beweging te komen. Maak een hinkelpad! Of teken een parcours om over te springen/lopen/fietsen/steppen.

 • Samen

  Is je kind niet zo goed in alleen spelen? Neem af en toe even de tijd om samen iets te doen. Een potje voetballen, rondje wandelen of even naar de speeltuin.

 • ”Ouderwetse spelletjes”

  Deze zijn nog steeds hartstikke leuk. Tikkertje, Schipper mag ik overvaren, Annemarie Koekoek of Eitje leggen. Ken jij ze nog?

 • Spelen in de tuin

  Zorg ervoor dat je kind in de tuin iets te doen heeft. Zodat hij ook zelf de ruimte heeft om te bewegen. Een trampoline of schommel is perfect. Maar ook een springtouw of een bal dagen uit tot beweging.

  Woon je in een buurt waar je kind zelf naar buiten kan? Rondjes fietsen door de straat is vaak erg spannend als ze net leren fietsen, zeker als ze helemaal alleen mogen. Ook steppen of skeeleren is leuk om in de buurt te doen.

 • Sportles

  Je kunt er ook voor kiezen om met je kind naar een sportles te gaan. Bijvoorbeeld peutergym of peuterdans. Of als je kind groter is voor een echte sport te kiezen. Veel ouders wachten hiermee tot na zwemles, omdat het anders wel erg druk wordt. En, zwemles is ook bewegen!

Je peuter stimuleren om te bewegen kan dus best op veel manieren. Het belangrijkste is wel dat je kind ziet wat jij doet. Jij bent het grote voorbeeld. Goed voorbeeld doet goed volgen, dat geldt zeker in dit geval. Dus probeer zelf ook genoeg te bewegen, daar heeft je kind later alleen maar profijt van.

de beste drogisterij aanbiedingen banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!