luieraanbiedingen header
Peuter

Hoe kan je een peuter leren delen?

“Samen spelen samen delen, samen spelen is pas fijn.” Dat kinderliedje kent iedereen wel geloof ik. Maar hoe fijn is delen eigenlijk? Loopt dat bij kleine kinderen niet altijd op ruzie uit? En waarom is dat eigenlijk zo? Moet je je peuter leren delen? En hoe doe je dat dan?

libido banner

Waarom is delen belangrijk?

In de wereld van een peuter is veel belangrijk, maar leren delen hoort daar absoluut niet bij. Toch willen wij graag dat onze peuters delen. Dat hoort nu eenmaal zo, toch? Mensen die iets met ons delen vinden we leuk en aardig, dus daarom moet je delen. We willen ons kind nu eenmaal laten opgroeien naar een leuk mens, die sociaal is en dus ook kan delen met anderen.




Waarom vinden peuters delen moeilijk?

  1. Ikke, ikke, ikke

    Jonge kinderen zijn op zijn zachtst gezegd nogal egoïstisch. Ze zijn erg op zichzelf gericht. Als je kleine kinderen hebt zal je: “is mij!!” vaak horen. Een peuter denkt ook echt dat dit van hem is, ook als dit niet zo is. In zijn hoofd is het op dat moment echt van hem.

    Mijn dochter van drie was met haar opa en oma naar de kinderboerderij. Ze kwam een meisje tegen waarop ze meteen: “das MIJN opa!” zei. Dat hij ook de opa van haar zus is, snapt ze niet.

  2. Samen spelen?

    Hoezo samen spelen, samen delen? Peuters spelen naast elkaar, niet met elkaar. Lees ook deze tips hoe je een peuter kan leren samen te spelen.

  3. Hechten aan spullen

    Jonge kinderen hechten zich aan spullen, hoort bij hen en niet bij een ander kindje. Die Duplo die jouw peuter voor zijn verjaardag kreeg? Die is van hem. Niet zo gek dat hij die niet wil afstaan.

  4. Delen is geen geven

    Je kindje snapt nog niet dat hij speelgoed dat hij deelt ook weer terugkrijgt. Delen is geen geven, maar dat moet een peuter nog leren.

babyvoeding laag geprijsd banner

Tips: Hoe kan je je peuter leren delen?

  1. Lenen

    Begin af en toe iets van je peuter te lenen. Is hij aan het kleuren? Ga mee kleuren en vraag af en toe of je een stift mag lenen. Die je daarna weer netjes teruggeeft. Zo leert een peuter dat hij spulletjes weer terugkrijgt. Hierdoor kweek je vertrouwen en zal je kindje sneller gaan delen.

  2. Houd het leuk

    Dwing je kind niet om te delen, dan wordt het iets negatiefs, geef geen straf als jouw peuter niet wil delen. Door er een negatieve draai aan te geven zal je peuter juist minder willen delen.

    Maak van delen iets leuks. Ga samen bouwen en pak om beurten een blokje. Of deel samen een ijsje. Laat je kindje hapjes of snoepjes uitdelen en natuurlijk zelf ook eentje pakken.

  3. Geef het goede voorbeeld

    Een peuter doet je nu eenmaal graag na.

  4. Ga samen speelgoed opruimen

    En geef dan wat je niet meer gebruikt aan een ander kindje. Als je peuter ziet dat een kindje daar blij van wordt wordt delen steeds leuker. Zo leert een peuter meteen om vriendjes te maken.

Vergeet niet dat als een peuter moeite heeft met leren delen, dat bij de leeftijd hoort. Het is echt niet gek als een peuter het moeilijk vindt. Krijgt je kindje ruzie met een ander kindje? Laat ze het lekker eerst eens zelf uitzoeken, wij zijn geneigd overal snel tussen te springen. Kijk eerst op een afstandje toe hoe ze het gaan oplossen. En dat leren delen, dat komt echt wel.



de online drogist alles voor moeder en baby banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019