luieraanbiedingen header
Peuter

Waarom het goed is als je peuter ondeugend is!

“Daar krijg je nog wat mee te stellen.” “De ondeugendheid straalt ervan af.” “Wat een boevenkop!” Onze dochter van 3 heeft nogal een uitstraling. Kleine pretoogjes, ondeugende blik en altijd grappen en grollen. Met haar in de buurt heb ik altijd aanspraak en ook best veel lol. Maar wist je dat het heel goed is als je peuter ondeugend is?

cheezzbaby banner

Welke goede eigenschappen heeft een ondeugende peuter?

 1. Ambitieus

  Ondeugende peuters zijn goed in het opzoeken van hun eigen grens, maar ook de grens van anderen. Dit zal je later ook zien als je kind een studie gaat doen. Denkt iemand anders dat hij het niet kan? Dan zal hij het tegendeel bewijzen. Opgeven is geen optie!

 2. Energiek

  De meeste peuters zijn energiek, maar met een ondeugende peuter in huis blijf je waarschijnlijk aan het vangen. Klimmen op de bank, zelf de trap op, via de stoel op het aanrecht.

  Een energiek kind is leuk, maar ook een uitdaging. Wat een geluk voor je kind is wel dat die energie blijft. Doe je kind op een leuke sport om die energie kwijt te kunnen.

 3. Onrechtvaardigheidsgevoel

  Jouw peuter houdt er niet van als jij hem terechtwijst? Of als hij iets moet doen wat hij niet wil? Dan is de kans groot dat hij een groot gevoel van onrechtvaardigheid heeft. En grote kans dat hij daar later veel vrienden mee gaat maken.
 4. Oplossingsgericht

  Als je kindje ondeugend is, zal hij wel eens iets doen wat niet mag. Daardoor zal hij ook wel eens iets moeten oplossen, of iets moeten goedmaken. Ondeugende kinderen zijn vaak heel goed in gekke spelletjes bedenken en nieuwe dingen bedenken.

  Op latere leeftijd zal dit zeker van pas komen, oplossingsgericht kunnen denken is echt een hele goede en handige eigenschap.

 5. Overtuigend

  omdat je kind een groot gevoel heeft voor rechtvaardigheid en zelfverzekerd is zal hij ook goed kunnen overtuigen. Wat ook een hele fijne eigenschap is als je kind later een studie gaat volgen of een baan gaat zoeken.

 6. babyvoeding laag geprijsd banner
 7. Snelle leerling

  Jouw peuter is goed in grapjes maken en gek doen, maar pikt ook heel snel alles op. Kleuren leren, cijfers, letters, laat het je kindje een paar keer zien en de kans is groot dat hij het kent. Ondeugende kinderen zijn vaak heel goed in kopiëren en zichzelf dingen aanleren.

 8. Uitgesproken

  Veel mensen zeggen niet wat ze denken, draaien er omheen of durven hun mening niet te geven uit angst anderen te kwetsen. Kinderen hebben daar over het algemeen nog geen last van, maar als we ouder worden leren we dat we ons moeten gedragen.

  Is jouw peuter een ondeugend aapje? Dan is de kans groter dat hij later lekker blijft zeggen wat hij denkt. Misschien niet altijd erg handig, maar wel lekker eerlijk en transparant.

 9. Zelfverzekerd

  Hoe ondeugender jouw peuter is, hoe rooskleuriger zijn toekomst eruit kan komen te zien. Ondeugende kinderen hebben vaak een vrij sterke eigen wil. Ze weten precies wat ze willen en vooral wat ze niet willen en daar wijken ze niet snel van af.

  Dat kan voor als je peuter groot is heel handig zijn, je kind zal zijn eigen pad bewandelen en zich niet snel laten beïnvloeden door anderen.
Je kind stimuleren om ondeugend te zijn?

Dit klinkt natuurlijk helemaal niet als opvoeden en mijn systeem moet ook even schakelen. Maar soms is het goed om je kind te stimuleren om ondeugend te zijn. Misschien is stimuleren niet helemaal het juiste woord.

Het is soms goed om je kindje even te laten. Om niet meteen erbovenop te springen en te zeggen dat iets niet mag.

“Choose your battles” en kijk eens wat er gebeurt. Is het nu echt zo erg wat je kindje doet? En hoe lost hij het weer op? Dit is ook erg leerzaam voor je peuter.

Met een ondeugende peuter in huis moet ik soms echt mijn best doen om niet te lachen als ik mijn dochter wil aanspreken. Die blik, dat ondeugende koppie en die kraaloogjes maken het soms onmogelijk om boos op haar te worden. Maar het is soms ook gewoon heel erg vermoeiend als jouw peuter niet luistert. Heb jij ook zo’n ondeugende stuiterbal? Bedenk je dan maar snel dat het later vast een enorm leuke en sterke volwassene gaat worden!Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019