“header
Peuter

Waarom buiten spelen goed is voor je peuter!

Als het een paar dagen echt slecht weer is, lopen we hier in huis tegen de muren op. Onze kinderen (en ikzelf) moeten gewoon iedere dag minimaal een keer naar buiten. Buitenlucht is gezond en buiten spelen dus ook. Maar weet je eigenlijk wel waarom buiten spelen zo goed is voor je peuter?

banner algemeen fietsvoordeel

10 Redenen waarom buiten spelen goed is voor een peuter!

 1. Sociaal

  Als je peuter veel buiten speelt, wordt hij daar socialer van! Buiten kom je andere kinderen tegen. Of dat nu in de speeltuin om de hoek is, in het park of gewoon op de stoep voor jouw huis. Kinderen leren contact maken met elkaar en samen spelen. Maar soms leren ze ook ruzie maken en voor zichzelf op komen. Allemaal heel belangrijk!

 2. Goed voor de motoriek

  Buiten kan je kindje ongestoord bewegen. Binnen zal je al snel roepen dat hij voorzichtig moet doen, dat de bank niet is om op te klimmen. Maar buiten mag dat ineens allemaal wel!

  Klimmen, klauteren, balanceren op de stoeprand, springen over de putdeksels. Je kind traint van alles, evenwicht, uithoudingsvermogen en coördinatie. Doordat hij dat leert heeft hij later minder kans op ongelukken.

 3. Lees ook: Waarom vallen goed is voor het evenwichtsgevoel van een peuter!
 4. Goed voor de ogen

  Buiten spelen is goed voor de ogen van je peuter. Dat klinkt heel raar, ik weet het. Maar als je kind buiten speelt zit hij niet achter een scherm. En omdat onze kinderen vaker dan goed voor ze is achter een scherm zitten, hebben ze steeds vaker last van bijziendheid.

  Als je peuter veel naar een scherm tuurt, kijkt hij dus alleen dichtbij en hierdoor groeit de oogbal langer en worden de spieren ontlast. Wat er weer voor kan zorgen dat je peuter onscherp ziet als hij in de verte kijkt. Lees hier wat tips hoe je kan omgaan met schermtijd bij een peuter.

 5. prenatal banner weekaanbiedingen
 6. Beweging

  In Nederland hebben steeds meer kinderen en ook peuters last van overgewicht. Vaak komt dit omdat kinderen te weinig bewegen en steeds meer achter een schermpje zitten. Door buiten te spelen beweegt je kindje veel en is de kans op overgewicht kleiner.

 7. Moe

  Van buiten spelen worden kinderen moe en slapen ze beter! Ze raken hun energie beter kwijt dan binnen en hebben simpelweg meer ruimte om zich helemaal uit te leven. Door de buitenlucht slapen kinderen vaak ook beter en langer.

 8. Zelfvertrouwen

  Zelf op de schommel gaan zitten, of toch in zijn eentje van die hoge glijbaan? Na 100 keer oefenen lukt het eindelijk om die koprol op het klimrek te maken. Je peuter bouwt zelfvertrouwen op door buiten te spelen. Hij leert steeds iets meer en jij als moeder ook: namelijk loslaten!

 9. Slimmer

  Door buiten te spelen ontwikkelen de hersenen van je kind beter. Dit kan zorgen voor een betere concentratie en een groter leervermogen. Johan Cruijff zei ooit: “Buiten spelen zou een vak op school moeten zijn.” En daar heeft hij helemaal gelijk in.

 10. buiten spelen voor kind is goed voor weerstand en ogen

 11. Weerstand

  Buitenlucht is letterlijk gezond. En door het zonlicht buiten krijgt je kindje extra vitamine D binnen. Dit hebben jonge kinderen onder andere nodig voor hun botten, gebit en weerstand. En omdat we in Nederland niet altijd veel zon hebben geven we kinderen tot vier jaar iedere dag deze extra vitamine D (als het goed is).

 12. Lees ook: Vitamine D voor de baby! Waarom, hoe en wat als je het niet doet!

 13. Gezonder

  Kinderen die vaak buiten spelen zijn minder vaak verkouden. Tegenwoordig kiezen veel ouders en kinderdagverblijven er voor om kleine kinderen buiten te laten slapen in een speciaal babybedje. In Scandinavië doen ze dit al jaren, zelfs als het koud is. De buitenlucht is goed voor de kindjes en ze slapen buiten een stuk beter (dieper en langer) dan binnen.

 14. Vrolijker

  Kinderen die vaak de kans krijgen om buiten te spelen zijn vrolijker dan kinderen die weinig buiten komen.

Naast al deze voordelen van buiten spelen leert je kindje ook de natuur kennen. Veel kinderen weten niet dat melk uit een koe komt en appels aan een boom groeien.

Ga eens een rondje fietsen met je kind op jouw mamafiets en kijk wat je onderweg allemaal tegen komt. Dieren, planten en allerlei leuks wat er te vinden is. Schelpen op de paadjes, mooie stenen, vlinders, eendjes en mussen. Paddenstoelen, lieveheersbeestjes of mooie blaadjes. Naar buiten gaan met je peuter is gewoon een groot avontuur!luierkorting op pampers banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!