sale kleertjes header
Baby

Baby buiten laten slapen in Scandinavië

Voor negen maanden heb je je baby warm en veilig bij je gedragen. Maar dan lees je ineens in nieuwsberichten dat mensen hun baby buiten laten slapen in Scandinavië, zelfs als het vriest! Deze trend lijkt langzaam over te waaien naar Nederland en ik ben me gaan verdiepen in je baby buiten laten slapen.

kleertjes sale 70

Waarom buiten slapen?

In Zweden en andere landen in Scandinavië is het bij een kinderdagverblijf maar ook in de thuissituatie heel normaal om de baby’s overdag buiten te laten slapen. Misschien heb je, toen je op vakantie was, al eens een rijtje kinderwagens voor het raam bij een restaurant zien staan met de baby’s er nog in.

Dit komt vooral doordat er in Scandinavië veel plek is en er relatief weinig mensen wonen. Mensen voelen zich hierdoor veilig en laten dus met een gerust hart hun baby buiten slapen in de kinderwagen.
De voordelen die genoemd worden van een baby buiten laten slapen zijn dat de baby:

  • Overdag, maar ook ’s nachts, beter slaapt.
  • langer en dieper slaapt.
  • opgewekter wakker wordt.
  • een betere weerstand opbouwt.

baby buiten laten slapen slaaphuisje

Door een Finse universiteit is het enige onderzoek naar een baby buiten laten slapen verricht en dit onderzoek toont aan dat baby’s die buiten slapen, langer slapen. Een betere weerstand wordt opgebouwd doordat een baby die buiten slaapt meer vitamine D opneemt. En het langer en dieper slapen kan worden verklaard doordat kinderen enkel geluiden horen uit de natuur, de wind, vogeltjes en vallen hierdoor heel natuurlijk in een slaap die ze voor een aantal uren vasthouden.

Is buiten slapen gezond?

Niet alleen buiten slapen maar het hele buitenleven is gezond. Dan denk ik aan hoe ik mezelf voel als ik bijvoorbeeld ga kamperen. Je bent buiten bezig, je kookt je eten buiten, maakt een vuurtje en dan om 20.00 denk ik: ‘Jeetje, ik zou wel kunnen slapen.’ Waarop mijn man heel simpel antwoordt: ‘Dan doen we dat toch.’

En zo is het heel vaak gegaan, heerlijk in mijn warme slaapzak in onze tent of onder een tarp (enkel een zeil) en we worden pas wakker van het licht of de vogels die fluiten. Ik voel me echt uitgerust en opgewekt en heb voor mijn gevoel hartstikke diep geslapen.

beste babyfoon bol.com

Door de overheid is reeds onderzocht en aangetoond dat de luchtkwaliteit op scholen van matige kwaliteit is. Het zelfde onderzoek voor kinderdagverblijven is nog niet afgerond maar het is waarschijnlijk van hetzelfde niveau of wie weet nog slechter.

Basisschoolleerlingen zijn ouder en hebben al iets meer weerstand opgebouwd tegen de gezondheidseffecten die ontstaan door slechte ventilatie dan de kinderen op een kinderdagverblijf. Een slechte luchtkwaliteit kan verschillende klachten veroorzaken zoals vermoeidheid, hoofdpijn en sufheid. Ook kan het luchtwegproblemen en allergieën verergeren.

Luchtkwaliteit op kinderdagverblijven

Ook worden kinderdagverblijven soms gevestigd in gebouwen die oorspronkelijk niet gebouwd zijn om er grote groepen in te huisvesten. De steeds betere isolatie zorgt ervoor dat er minder goed geventileerd kan worden in deze gebouwen.

Hier in Zweden hebben we veel bos, een zuivere en schone lucht dat wellicht in veel gebieden in Nederland anders is. Maar niets is minder waar, zelfs bij een kinderdagverblijf ergens in de stad met weinig gemotoriseerd verkeer is de lucht schoon genoeg om je baby buiten te laten slapen. Snelwegen, provinciale wegen of een drukke stadsweg hebben een negatieve invloed op de luchtkwaliteit. Een baby buiten laten slapen bij deze kinderdagverblijven zou een minder geschikte locatie zijn.

Baby buiten laten slapen in Scandinavië

Hier in Zweden bijvoorbeeld wordt er vanaf jongs af aan al heel anders om gegaan met het buiten zijn, het hoort bij je dag. Ook bij een dag op een dagis (kinderdagverblijf). Voor elke peuter is er regenkleding beschikbaar of er wordt verwacht dat dit standaard wordt meegenomen. Want ook met regen gaan de kindjes hier gewoon naar buiten.


In Nederland is het Lutje Potje, een baby buitenslaaphuisje of buitenbedje, nu in opkomst. Maar deze is al in de jaren 30 van de vorige eeuw ontworpen door de Groningse huisarts Jitse Posthumus. Deze worden nog steeds volgens het oorspronkelijke concept gemaakt maar aangepast aan de huidige normen.

In Scandinavië slapen de baby’s vaak gewoon buiten in hun kinderwagen, in niet te warme kleding en een slaapzak. De ideale slaaptemperatuur is 16-18 graden Celsius en dit kun je makkelijk controleren door naast een babyfoon een thermometer in de wagen te leggen. Ook is het belangrijk dat de bodem van de kinderwagen geheel plat is.

Een baby buiten laten slapen in Scandinavië en dus in Zweden is al heel lang, heel gewoon en het begint met een zacht briesje over te waaien naar het vaste land van Europa. Misschien wordt het al toegepast op het kinderdagverblijf waar jouw kind naartoe gaat.

Ben je van plan het eens te proberen en je kindje in de kinderwagen in je achtertuin te laten slapen? Deel je ervaringen met ons. We horen graag van je.

Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious
vadersschapsverlof 2019