header luiers van pampers met 50% korting
Slapen

Slaapritme van een baby

Hoeveel slaapt een pasgeboren baby? Hoeveel slaapt een baby eigenlijk overdag? En vanaf wanneer hoef je er niet twee tot drie keer per nacht uit om je baby te voeden? Herkenbare vragen voor veel ouders. In deze blog vertellen we je meer over het slaapritme van een baby.

prenatal extra korting banner

Hoeveel slaap heeft een baby nodig?

Hoeveel slaap een baby nodig heeft is afhankelijk van de leeftijd en van de baby zelf. Sommige baby’s hebben meer slaap nodig dan anderen. Meestal geeft jouw baby zelf aan wanneer hij of zij weer toe is aan een dutje.

De eerste maanden is dit voornamelijk afhankelijk van honger. Hierna gaat een goed slaapritme van een baby een steeds grotere rol spelen. Zorg daarom voor een goede dagindeling met rust en regelmaat. Hier een klein schema over de hoeveelheid slaap die je baby nodig heeft:

 • 0 tot 6 weken oud:

  De baby slaapt 14 tot 18 uur per dag. In de eerste 6 weken slaapt je baby slechts 2 tot 3 uur achter elkaar (ook ’s nachts), is je baby een klein uurtje wakker en slaapt daarna weer. Je baby kent geen verschil tussen dag en nacht. Probeer dit erin te brengen door ’s nachts geen tot weinig licht aan te doen en weinig geluid te maken.

 • 6 weken tot 3 maanden oud:

  Na 6 weken kan een baby iets langer slapen dan 2 tot 3 uurtjes en kan jouw baby dus ook ’s nachts langer doorslapen.

 • 4 tot 6 maanden oud:

  Het aantal uurtjes slapen neemt af. De baby slaapt nu 14 tot 15 uur per dag en heeft een redelijk nachtritme. Sommige baby’s kunnen al 8 uur doorslapen. Begin vanaf nu ook met een slaapritueel zoals een boekje lezen.

 • 7 tot 9 maanden oud:

  Jouw baby slaapt ongeveer 14 uur per dag. ’s Nachts kunnen sommige baby’s al 9 uur achter elkaar slapen (dat geldt jammer genoeg niet voor alle baby’s).

 • 10 maanden tot 1 jaar:

  De baby slaapt overdag steeds minder en ’s avonds en ’s nachts steeds langer. In totaal slaapt je kindje rond de 14 uur, waarvan tussen de 9 of 10 uur ’s avonds.
Hoeveel slaapt een baby overdag?

Ook de hoeveelheid slaap van een baby overdag is geheel afhankelijk van de leeftijd en de slaapbehoefte van je kind. Onderstaand weer een klein schema van het slaapritme en de leeftijd per maand:

 • tot 3 maanden:

  Telkens twee tot drie uur slapen, tussendoor een uurtje wakker.

 • 4 tot 6 maanden:

  Overdag slaapt je baby in totaal tussen de 3 tot 4 uur verdeeld over drie tot vier dutjes.

 • 7 tot 9 maanden:

  Overdag doet je baby nog twee tot drie dutjes. In totaal zijn dit ongeveer 3 slaap uurtjes.

 • 10 maanden tot 1 jaar:

  Overdag heeft je baby nog 2 slaapjes nodig van 1 tot 2 uur. De slaap uurtjes zullen nu tussen de 2,5 tot 3 uur liggen.

 • 1,5 jaar:

  Wanneer je kind 1,5 jaar is, is 1 middagslaapje van 1,5 tot 2 uur voldoende.

verzwaringsdeken banner

Vind je dat de baby teveel slaapt?

Het slaapritme van een baby is geheel naar de behoefte van de baby. Het komt niet vaak voor dat een baby te veel slaapt. Dus mocht je baby meer slapen dan de genoemde uren, dan is het goed mogelijk dat je baby gewoon een heerlijke dromer is.

Let wel goed op jouw baby tijdens de uurtjes dat hij of zij wakker is. Als je baby dan alert overkomt en vrolijk is, is er niets aan de hand. Wanneer je baby sloom blijft en je het gevoel hebt dat je baby er niet helemaal bij is, dan kun je beter even contact opnemen met de arts.

Bij pasgeboren baby’s mag er niet meer dan 10 uur tussen de volgende voeding zitten. Is je baby na 10 uur nog steeds in dromenland, dan kun je hem of haar beter even wakker maken om te voeden.

beste babyfoon bol.com

Goed slaapritme van een baby opbouwen

Het is belangrijk om al snel een goed slaapritme van een baby op te bouwen. Hier kun je al meteen mee beginnen. Wanneer je baby jonger is dan 6 weken zal hij of zij nog niet het verschil weten tussen dag en nacht. Probeer hier wat duidelijkheid in te scheppen door de nachtelijke voedingen te geven in een donkere en stille kamer.

Wanneer je baby ouder is dan 6 weken gaat hij of zij een avondritme ontwikkelen en wat sneller doorslapen. Overdag zal je baby ongeveer 3 uur slapen verdeeld over 3 tot 4 slaapjes. Probeer hierin langzaamaan een goed schema in te bouwen en kies voor vaste slaapmomenten. Begin ook alvast met een slaapritueel zodat je de dag voelbaar afsluit en je baby weet dat het tijd is om te slapen. Sta er overigens niet van te kijken als je baby de eerste maanden ’s nachts nog wakker wordt.Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019