“waterwipes
Slapen

Hoeveel slaap heeft de baby nodig?

Slapen is ontzettend belangrijk voor baby’s, peuters, kleuters, pubers en zelfs volwassenen. We doen onszelf een groot plezier als we ervoor zorgen dat we allemaal voldoende slapen. Als volwassenen heb je het zelf in de hand, maar als kind heb je sturing nodig van de ouders. Hoeveel slaap heeft jouw baby nodig? Lees hier meer over de richtlijnen, maar onthoud: ieder kind is anders!

prenatal extra korting banner

Hoeveel slaapt een baby?

In de eerste maanden na de geboorte slapen pasgeboren baby’s ontzettend veel. Eigenlijk lijkt het erop alsof jouw baby alleen maar aan het slapen is. Dat komt omdat slaap ontzettend belangrijk is voor de ontwikkeling van de baby, maar het blijft ook op latere leeftijd essentieel.

Baby’s kunnen gemiddeld in 24 uur ongeveer 14 tot 18 uur per dag slapen! Vanaf 4 maanden oud is dit 14 tot 18 uur en vanaf 7 maanden oud is het rond de 14 uur per dag (dit is inclusief middagslaapjes).
Zodra de baby 1 jaar oud is, neemt het slapen overdag iets af en slaapt een kind ongeveer 13 uur in totaal. Van die 13 uur slaapt een baby ongeveer 2 uurtjes overdag.
Als je kind ouder wordt zal hij nog een lange tijd ’s avonds een ruk maken van 12 tot 10 uur. Dit blijft zelfs tot je kind 9 jaar is. Maar ondanks dat het wel gemiddelden zijn, is het lastig te zeggen hoeveel slaap jouw baby daadwerkelijk nodig heeft.

Lees ook: Hoeveel uur slaap heeft een peuter nodig?

Sommige kinderen hebben meer slaap nodig en andere kunnen met minder perfect functioneren. Het is dus maatwerk. De getallen in deze blog zijn vooral gemiddelden, het is heel normaal als jouw kind daar een uurtje of twee vanaf wijkt.

Voor alle kinderen geldt dat slapen heel belangrijk is. Want tijdens de slaap kan het lichaam goed herstellen, worden afvalstoffen afgebroken en kunnen belangrijke hersenverbindingen zich vormen.

Hoeveel slaapt een baby overdag?

Voordat de baby 1 jaar wordt, heeft hij nog een paar slaapjes nodig overdag. De ene baby heeft er genoeg aan twee, een ander kind moet er 3 hebben. Gemiddeld slaapt een baby van 10 tot 12 maanden oud 2,5 tot 3 uur overdag verdeeld over ongeveer 2 slaapjes.

Vanaf 1 jaar oud zullen de meeste kinderen overdag 1 middagslaapje doen. De meeste baby’s van 18 maanden slapen overdag tussen de 1 tot 2 uur.

verzwaringsdeken banner

Checklist om te bepalen of je kind genoeg slaap krijgt

Als je echt goed wilt weten hoeveel slaap de baby nodig heeft, dan is het belangrijk om goed naar je kind te kijken. Breng daarom jouw baby naar bed als je ziet dat je kind moe is.

Begin hier al mee als je kind nog een baby is. Wacht dus niet met het naar bed brengen als de baby al slaapt. Het is namelijk goed dat je kind leert om zelf in het bedje in slaap te vallen. Vermoeidheidssignalen zijn: in de oogjes wrijven, huilerig zijn, staren, gapen of afwezig zijn.

Daarnaast is het belangrijk dat je kijkt naar het gedrag van je kind. Een baby die voldoende slaap heeft gehad die:

  1. Is overdag vrolijk en energiek.
  2. Is NIET snel geïrriteerd en hangerig.
  3. Wordt ’s ochtends vaak rond dezelfde tijd uit zichzelf wakker (ook in het weekend). Gaat je kind naar school, dan heeft je kind voldoende geslapen als hij ’s ochtends voor de wekker spontaan wakker wordt.
  4. Klaagt overdag niet dat hij/zij moe is.
  5. Valt niet regelmatig in slaap in de auto.

Lees ook: Waarom wordt een baby ’s nachts wakker?Meer lezen

vadersschapsverlof 2019