header banner hema
Slapen

Mijn kindje heeft last van hoofdbonken! Wat kan je ertegen doen?

Kleine kinderen kunnen rare dingen doen, maar soms ook dingen waar je als ouders erg van kan schrikken. Zoals hoofdbonken. Wat het is? En wat je ertegen kan doen? Dat lees je nu.

prenatal extra korting banner

Wat is hoofdbonken?

Hoofdbonken is het ongecontroleerd bewegen met het hoofd tijdens de slaap. Het komt voornamelijk voor bij kleine kinderen tussen de 9 maanden en 5 jaar oud. Het gebeurt vaak tijdens het inslapen of midden in de nacht. Je kindje bonkt dan met zijn hoofd tegen de bedrand aan om rustig te worden of in slaap te vallen. De officiële benaming van hoofdbonken is Jactatio Capitis, capitis betekent hoofd, jactatio knikken.

Tijdens het hoofdbonken beweegt je kindje zijn hoofd langzaam, ritmisch op en neer, van voor naar achter of van links naar rechts. Veel kinderen maken ondertussen geluiden, zoals neuriën of brommen. Vaak duurt hoofdbonken enkele minuten tot een kwartier, maar het kan ook soms uren duren. Je kindje kan zich hier niets meer van herinneren.

De oorzaak van hoofdbonken is niet echt bekend. Wel weten we dat het voorste deel van de hersenen een rol speelt en dat het verdwijnt als je kindje in zijn diepe slaap zit.




Tot welke leeftijd komt hoofdbonken voor bij kinderen?

Hoofdbonken is iets wat voornamelijk bij kleine kinderen voorkomt. Het precieze aantal is niet bekend, maar er wordt geschat dat 1 op de 5 kinderen er last van heeft. Jongens hebben er vaker last van dan meisjes en meestal begint het hoofdbonken als je kindje rond de 9 maanden oud is. Vaak gaat het vanzelf over op een leeftijd van 4 à 5 jaar.

Het komt vaker voor bij kinderen met AD(H)D, een verstandelijke beperking, blindheid of autistische kenmerken. Zo ook bij kinderen die gevoelig zijn voor prikkels en signalen.

Is hoofdbonken gevaarlijk?

Hoewel je het niet zou denken verwonden kinderen zich eigenlijk bijna nooit tijdens het hoofdbonken. Zeker bij kinderen die het maar even doen. En als het gebeurt dan moet je denken aan lichte verwondingen, zoals kneuzingen, schaafwonden of een kale plek op het hoofd. Bij kleine kinderen die echt hard en langdurig hoofdbonken kan in uitzonderlijke gevallen een breuk in schedel of bloeding tussen de hersenen ontstaan.

lAlles voor je baby banner

Wat kan je doen tegen hoofdbonken?

Er wordt gedacht dat hoofdbonken erger is als je kindje meer stress heeft. Voor hoofdbonken is geen behandeling, omdat het op zich niet gevaarlijk is en vanzelf weer over gaat.

Wel zijn er een aantal tips waarmee je het hoofdbonken zou kunnen verminderen,

  1. Ontspanning: Zorg ervoor dat je kindje iedere dag een moment van ontspanning heeft. Zowel voor het slapen als overdag.
  2. Slaapritueel: Als je kindje een vast ritueel heeft voor het slapen gaan, dan brengt dat rust met zich mee.
  3. Geen straf: Je kindje doet het niet expres, ga daarom niet straffen.
  4. Bescherm: Zorg ervoor dat je je kindje beschermd tegen verwondingen. Zo kan je bedranden bekleden met zacht materiaal. Ook tijdelijk slapen in een campingbedje of een slaaptentje is een mogelijkheid. In extreme gevallen is een zachte helm een optie.
  5. Medicatie: In zeer ernstige vorm kan een arts een lage dosering Imipraminde of Clonazepam voorschrijven.

Andere vormen van bewegingsstoornissen tijdens de slaap

Er zijn twee soorten slaap, de REM-slaap en de niet REM-slaap. Tijdens de REM slaap kunnen kleine kinderen last krijgen van nachtmerries, maar ook rare dingen doen zoals periodieke beenbewegingen.
Maar ook tijdens de niet-REM-slaap kan je kindje last hebben van slaapwandelen, nachtschrik, tijdens de slaap praten, bedplassen of tandenknarsen.

Hoofdbonken kan voor de ouders best eng zijn. Je wilt niet dat je kindje zich verwondt, daarom kan je het beste voor goede bescherming kiezen. Verder is er helaas weinig aan te doen, behalve wachten tot het vanzelf weer over gaat.

Lees ook: Je schrikt je rot als de baby een ALTE krijgt! Wat moet je doen?



Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019