blije doos banner
Babykwaaltjes

Je schrikt je rot als de baby een ALTE krijgt! Wat moet je doen?

Als je een baby krijgt, is het onbezorgde van jouw leven wel een beetje weg. Hoe eng dat ook klinkt. Je zult je snel zorgen maken, of de baby wel genoeg drinkt, goed poept en genoeg slaapt. Maar al die zorgen lijken niks als je een ALTE hebt meegemaakt. Deze enge gebeurtenis komt gelukkig niet vaak voor, weet jij wat je moet doen als de baby een ALTE krijgt?

cheezzbaby banner

Wat is een ALTE bij een baby?

ALTE is een afkorting van “Apparent Life Threatening Event”. In Nederland wordt dit door artsen omschreven als “een plotseling optredende schijnbaar levensbedreigende situatie bij een gezond kind van nul tot twee jaar.”

De meeste kindjes die een ALTE krijgen zijn rond de 3 maanden oud, met een piek rond de 8 weken. Dit hele enge verschijnsel duurt maar één tot enkele minuten en heeft geen medische oorzaak.




Hoe herken je het?

Bij een ALTE stopt de baby vanuit het niets met ademen en wordt slap. Een paar seconden geleden leek er nog helemaal niets aan de hand, dit kan dus zomaar optreden. En natuurlijk is dit voor ouders een hele enge situatie, zeker als je geen idee hebt dat er zoiets als een ALTE bestaat!

Wat moet je doen?

Het is heel erg belangrijk om direct te handelen als de baby een ALTE krijgt. Bel dan ook direct 112, zet je telefoon op speaker en pak je kindje op. Probeer een reactie op te wekken. Ondertussen vertel je aan de telefoon dat je vermoedt dat je baby een ALTE heeft.

Een reactie bij de baby opwekken kan je op verschillende manieren doen. Wrijf over de rug van de baby, of houd de baby desnoods ondersteboven. Probeer rustig te blijven, want een baby is natuurlijk erg breekbaar, ga dan ook niet te hard schudden met je baby.

Ook kan je de baby met zijn buik op jouw onderarm leggen en op het ruggetje kloppen. Als je ziet dat je kindje blauw aan loopt is het belangrijk om direct te beginnen met de baby te reanimeren.
baby dragen op onderarm

aerosleep babymatras veilig slapen

Hoe vaak komt een ALTE voor?

Gelukkig komt een ALTE maar erg weinig voor, helaas zijn er daarom ook veel ouders die hier nog nooit van gehoord hebben. En ook al wil je er helemaal niet over nadenken, het is belangrijk om te weten wat je kunt en móet doen als je kindje dit overkomt. Ongeveer 1 op de 1600 baby’s krijgt een ALTE en het lijkt vaker voor te komen bij kinderen die te vroeg geboren zijn.

Kan je het voorkomen?

Nee, een ALTE is niet medisch te verklaren. Er zijn wel een aantal mogelijke oorzaken aan te wijzen, zoals apneu, reflux, stofwisselingsstoornis, epilepsie, infecties een luchtwegen (zoals RS-virus of kinkhoest) of hartritmestoornissen.

Wat gebeurt er na een ALTE?

Het vreemde aan een ALTE is dat er nadat de baby dit heeft gehad niets meer aan de hand lijkt. De kans dat je na een ALTE met je kindje in het ziekenhuis komt en de baby er prima en gezond uit ziet is heel groot.

Sterker nog, waarschijnlijk hebben jullie als ouders meer zorg nodig dan je baby. Het meemaken van een ALTE is enorm schrikken, het is een bijna-doodervaring die je meemaakt. En het is dan ook helemaal niet gek dat je even nodig hebt om dit te verwerken. Gelukkig houden baby’s niets over aan een ALTE en komt het ook nagenoeg nooit twee keer voor.

Hopelijk ga je nooit meemaken dat jouw baby een ALTE krijgt. Maar de meeste baby’s herstellen gelukkig weer heel snel na zo’n aanval. Probeer rustig te blijven en zo snel mogelijk te handelen.



prenatal extra korting banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019