banner cheezzbaby 728x200
Babykwaaltjes

Het RS-virus bij een baby

Het RS-virus is een veelvoorkomend virus waarmee kinderen vaak besmet raken. Het RS-virus bij een baby hoeft geen grote gevolgen te hebben, soms wordt de baby alleen wat verkouden. Maar een baby kan er ook erg benauwd van worden en dan is het goed om actie te ondernemen om te voorkomen dat jouw baby in het ziekenhuis beland.

Neusreiniger Nosefrida banner

Wat is het RS-virus?

RS-virus is een afkorting van Respiratoir Syncytieel virus. Het is een virus dat een infectie van de luchtwegen veroorzaakt. De klachten van een infectie lopen een beetje uiteen omdat het afhankelijk is van de ernst. Sommige baby’s hebben alleen een verkoudheid, anderen kampen met een ernstige benauwdheid.

Het RS-virus komt vaak bij een baby voor omdat bij kleine kinderen het afweersysteem nog niet optimaal is. Dit geldt met name voor kinderen onder de 1 jaar. Zij kunnen door het virus behoorlijk ziek worden en een longontsteking krijgen. Hierbij raken de kleinste luchtbuisjes ontstoken die in de longen zitten. Als de luchtbuisjes ontstoken zijn, zwellen ze op en produceren ze slijm. Dit kan benauwdheid veroorzaken.




In Nederland worden elk jaar tussen de 1500 en 2000 kinderen opgenomen in het ziekenhuis door een besmetting met het RS-virus. Ongeveer 95% van de kinderen op tweejarige leeftijd heeft antistoffen tegen het RS-virus ontwikkeld, wat dus aangeeft dat ze het hebben gehad.

Infecties met het virus komen met name in de maanden oktober tot en met maart voor.

Wat zijn de symptomen als je baby besmet is met het RS-virus?

Een RS-virus besmetting bij een baby heeft als eerste symptoom: verkoudheid. De baby gaat snotteren of de baby heeft een loopneus en gaat hoesten. Ongeveer 1 of 2 dagen nadat je baby verkouden is geworden, kan het RS-virus bij een baby longproblemen veroorzaken. Wat het eerste merkbaar is, is dat je baby gaat hoesten en wat benauwd is.

Andere symptomen van het RS-virus zijn:

  1. Koorts of lichte verhoging van ongeveer 38°C.
  2. Piepende en mogelijk snellere ademhaling.
  3. Je ziet dat de huid bij de ribben tijdens het inademen naar binnen trekt.
  4. Bij het ademen spert je baby de neusvleugels (dit wordt neusvleugelen genoemd).
  5. Het drinken gaat niet meer goed.
  6. Soms stopt je baby een paar seconden met ademen.
  7. Je baby is suf, slaperig en moeilijk te wekken.
  8. Rond de mond en onder de nagels is de huid een beetje blauw/grijs.

Mocht je één van deze symptomen opmerken bij je baby (dus vanaf het moment dat je merkt dat je baby het benauwd heeft) neem dan direct contact op met de huisarts! Een arts kan achterhalen of er sprake is van het RS-virus bij de baby door het snot van je kindje te laten onderzoeken in een laboratorium. Het snot wordt door middel van een slangetje uit het neusje gezogen.

huggies banner voordeel

Is het RS-virus bij een baby gevaarlijk?

RS-virus kan gevaarlijk zijn voor de baby als hij een ernstige ontsteking heeft van de kleinste luchtbuisjes. Het gevolg is dat je baby het enorm benauwd krijgt en daardoor minder goed kan drinken of niet in staat is voldoende zuurstof uit het bloed op te nemen. In veel gevallen wordt je baby dan opgenomen in het ziekenhuis. In het ziekenhuis krijgt je baby zuurstof en zo nodig ook een infuus met vocht om uitdroging te voorkomen. Helaas is er geen antibiotica tegen het RS-virus.

Neem altijd meteen contact op met je huisarts als je merkt dat je baby het benauwd heeft. Dit merk je door een piepende en snelle ademhaling, neusvleugels die meebewegen met het ademen, sufheid, de mond kleurt blauw/grijs en de huid tussen de ribben trekt naar binnen tijdens het ademen.

Kinderen die extra risico lopen zijn baby’s die te vroeg geboren zijn (voor de 37ste week van de zwangerschap) en baby’s die jonger dan 6 weken oud zijn. Kinderen met een aangeboren hartafwijking, chronische longziekte zoals astma of een afweerstoornis moeten ook heel goed in de gaten gehouden worden als ze verkouden zijn. Want een verkoudheid kan een eerste signaal zijn van besmetting met het RS-virus.

de online drogist alles voor moeder en baby banner

Hoe vindt besmetting plaats?

Als er sprake is van het RS-virus bij de baby, dan is je baby besmet door andere mensen. Het is heel besmettelijk en wordt, net zoals vele andere virussen, overgedragen van mens tot mens via de lucht (door niezen, hoesten of praten) en via de handen of objecten die in aanraking zijn geweest met de handen of snot van iemand die al besmet is met het virus.

Wanneer je kind het virus inademt of er belanden wat druppeltjes besmet speeksel in het mondje, neus of oogje, dan is je kind besmet. Na ongeveer 2 tot 8 dagen kunnen de eerste klachten ontstaan. Als je baby het virus heeft, is je baby zelf natuurlijk ook besmettelijk voor anderen. Dit duurt ongeveer een week. Kinderen jonger dan 4 jaar kunnen soms zelfs 4 weken besmettelijk blijven. Dus mocht je een ouder kind onder de 4 jaar hebben die het virus heeft, let dan op met je baby.

Lees ook: De zesde ziekte bij een baby of kind?

Besmetting van het RS-virus bij een baby voorkomen

Het is helaas heel erg moeilijk om het RS-virus bij een baby te voorkomen. Veel kinderen komen in aanraking met het virus, vooral als ze op de kinderopvang of peuterspeelzaal zitten. Op zich is dat niet erg, want meestal is het RS-virus onschuldig.

Heb je een kleine baby in huis, probeer dan zelf en je oudere kinderen aan te leren om vaker de handen te wassen, zeker na het hoesten of niezen. Maak het speelgoed regelmatig schoon en mocht een ouder kind ziek zijn, houd die dan een beetje uit de buurt van je baby.

Tips zodat jouw baby zich weer snel beter voelt!

Heeft jouw peuter of baby het RS-virus, dan kun je een paar dingen doen om de klachten bij je kind zoveel mogelijk te verlichten:

  1. Veel knuffelen en liefde geven is altijd een heel goede pijnstiller!
  2. Zorg ervoor dat je baby voldoende drinkt. Baby’s tot 6 maanden moeten 150 ml drinken per kilo lichaamsgewicht. Oudere baby’s hebben minimaal 100 ml per kilo lichaamsgewicht nodig. Als het drinken lastig gaat kan het soms helpen om lauwe thee, diksap of dunne pap te geven. Denk je dat je baby te weinig drinkt, neem dan contact op met de huisarts.
  3. Rust! Zorg dat je baby voldoende rust heeft. Leg hem of haar te slapen als je ziet dat je baby moe is. Wil je baby niet alleen slapen, leg hem dan in de box of campingbedje in de woonkamer als het daar rustig genoeg is.
  4. Trek je baby dunne kleding van katoen aan die losjes om het lichaam heen zitten. Als je baby ziek is, moet het lichaam de warmte goed kwijt kunnen. Als het redelijk warm is buiten, dan kun je jouw baby onder een lakentje in bed leggen. Heeft je baby het koud, pak er dan een dekentje bij om je baby extra toe te dekken.
  5. Je mag je baby paracetamol geven als je denkt dat je baby pijn of koorts heeft. Dit kan in de vorm van een zetpil. Meestal merk je na een half uurtje al verschil.
  6. Niet roken! Bij het RS-virus bij een baby moet je nooit gaan roken in de buurt van je kind. Eigenlijk moet je dat sowieso nooit doen!

Lees ook: Tips hoe je een peuter kan voorbereiden op een ziekenhuisopname of operatie!

hema rompers

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019