bannerbolsale
Peuter

Ademhalingsproblemen of astma bij een peuter!

Veel kleine kinderen hebben of krijgen er last van, ademhalingsproblemen of astma. Ongeveer 1 op de 10 kinderen piept regelmatig bij een verkoudheid. Maar gelukkig groeien de meeste kleine kinderen er ook weer over heen en hebben ze er na hun jeugd nagenoeg geen last meer van. Maar astma bij een peuter kan heel vervelend zijn. Hoe ontstaat astma eigenlijk? En hoe kan je er mee om gaan?

verzwaringsdeken banner

Hoe herken je astma bij je peuter of kind

Kleine kinderen zijn vaak verkouden, gemiddeld zo’n 12 keer per jaar. Dat komt dus neer op elke maand, of eigenlijk altijd. Je zult het wel herkennen, de eerste herfstdag is geweest en je kunt de zakdoeken en neusspray weer tevoorschijn toveren. De ‘r’ zit weer in de maand en het snotteren is weer begonnen. Als het bij je ene kind weer over is begint de volgende, of jijzelf of je partner, en zo gaat het de rest van de koude maanden gestaag verder.

Een verkoudheid bij een baby of peuter is vervelend, maar niet onoverkomelijk. Maar wat nou als je kindje bij elke verkoudheid meer moeite krijgt met ademhalen? Of kortademig wordt en het serieus benauwd heeft? Dan zou het best zo kunnen zijn dat je peuter last heeft van astmaklachten.
Kenmerken van astma bij je peuter zijn:

 • Piepende ademhaling;
 • Benauwdheid, soms zelfs zo erg dat je ziet dat je kind moeite heeft met ademhalen. Bij kleine kinderen uit zich dit soms in ‘neusvleugelen’. Je ziet de neusvleugels bewegen bij het ademhalen;
 • Hoesten of ‘vol’ zitten;
 • Kortademig;
 • Snelle ademhaling.

Een allergieonderzoek, bloedonderzoek of huidpriktesten kunnen uitwijzen of je kind astma heeft.

baby kleertjes banner

Wat is de kans dat je peuter astma krijgt?

Het krijgen van astma heb je niet zelf in de hand. Wel is bewezen dat kinderen waarvan de moeder heeft gerookt tijdens de zwangerschap een grotere kans op astma, of astmaklachten hebben. De aanleg van de longetjes hebben namelijk te lijden onder de sigarettenrook. Maar ook kinderen die met sigarettenrook in aanraking komen (zelfs buiten!) hebben vaker last van ademhalingsproblemen.

Roken tijdens de zwangerschap kan er ook voor zorgen dat je baby bij de geboorte een laag geboortegewicht heeft, net zoals bij een vroeggeboorte. Dit kan ook weer leiden tot astmaklachten. Ook is de kans groter wanneer de vader of moeder astma hebben. Maar ook andere allergieën (zoals voedselallergie, of huisdierenallergie) vergroten de kans op peuterastma.

banner beste luchtreiniger babykamer

Hoe ontstaan ademhalingsproblemen of astma?

Een vernauwing van de luchtwegen is de oorzaak van de meeste ademhalingsproblemen. Vaak komt dit door een virusinfectie van de luchtwegen. Een keel- of neusverkoudheid kan simpelweg de aanstichter zijn.
We onderscheiden ‘dit gepiep’ grofweg in twee soorten:

 • Episodisch viraal piepen:
  De meest onschuldige, en gelukkig ook meest voorkomende variant. Tijdens een verkoudheid heeft je kindje last van piepklachten. Maar als de verkoudheid over is zijn de klachten ook weer weg en is er niets meer aan de hand.
 • Piepen door multiple prikkels:
  Je peuter piept niet alleen als hij verkouden is, maar bij het minste of geringste. Bijvoorbeeld als het mistig is buiten, als hij moet huilen of juist lachen. Bij inspanning of in de buurt van rook. Ook kan je peuter gaat piepen door een allergische reactie op bijvoorbeeld de hond van de buurman.

Tips om astmatische klachten bij peuter verminderen

Tips om de astmatische klachten bij een peuter te verminderen

Kinderen die naar een kinderdagverblijf gaan zijn vaker verkouden, omdat ze dit van andere kinderen oppikken. Maar om je kind nou thuis te houden? Dat gaat ook wat ver. Wel is het van belang om je kind weg te houden bij sigarettenrook, ook buiten. Een arts kan een pufje of andere medicatie voorschrijven als dit nodig is.

Astma bij een peuter is erg vervelend. Het is als ouder moeilijk om te zien dat je kind het benauwd heeft. Wel is het erg belangrijk om rustig te blijven, paniek zorgt alleen maar voor meer ademnood. Twijfel je of je kind astma heeft? Ga dan eens langs bij de huisarts of kijk voor meer informatie op de website van het longfonds.

luierkorting op pampers banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019