“header
Peuter

Voogdij van je kind regelen! Heb jij het al gedaan?

Je wilt er eigenlijk helemaal niet aan denken. Aan waar je kind, of kinderen, naar toe moeten als er iets met jou en jouw partner gebeurt. Maar het is wel verstandig om er bij stil te staan en de voogdij van je kind goed te regelen. Want jij wilt het liefst je kind zien opgroeien, oma worden en lang en gelukkig leven. Maar toch loopt het leven soms anders, en dan wil je dat je kind op een goede plek terecht komt. Lees daarom deze tips waar je aan moet denken als je de voogdij voor je kind wilt regelen.

cheezzbaby banner

Wat is een voogd?

Een voogd is iemand die de zorg van je kind op zich neemt als jij dit niet meer kunt. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat je komt te overlijden. Als jij iemand hebt toegewezen als voogd is hij vanaf dat moment verantwoordelijk voor het welzijn van jouw kind. Je mag ook twee personen als voogd aanwijzen, bijvoorbeeld een stel dat al kinderen heeft. Zodat jouw kind in een warm nest komt mocht dat om welke reden dan ook nodig zijn.

Maar het kan ook anders, de rechtbank kan ook een voogd kiezen, als je dit zelf niet gedaan hebt. Dit doen ze uit het gezagsregister van de rechtbank. Het kan ook zijn dat jij of je partner het ouderlijk gezag verliezen. Ook dan komt je kind onder toezicht van een voogd.

Wil je zelf een voogd voor je kind kiezen? Dat kan ook in het gezagsregister of je laat een testament opstellen en legt daarin jouw wensen vast bij de notaris. Iedereen die boven de 18 jaar is, niet onder curatele staat en geestelijk gezond is kan voogd worden.

Je kan ook in het testament een financieel voogd aanwijzen die de financiën voor je kind beheert. Eigenlijk kunnen al je wensen worden vastgelegd. Een testament opstellen om onder andere de voogdij van je kind vast te leggen hoeft niet duur te zijn. Kijk eens op de goedkoopste notaris en je zal zien dat je alles geregeld hebt voor €336.

luiers met korting banner

Waarom moet je de voogdij van je kind regelen?

Stel je voor; jij en je partner zijn samen een avondje weg. Op de terugweg in de auto ziet een vrachtwagen jullie over het hoofd en worden jullie van de snelweg gereden. Jullie auto vliegt over de kop en jullie overleven het beiden niet. Dit wens je niemand toe, maar het kan gebeuren.

Sterker nog, er gebeuren iedere dag tientallen ongelukken waarbij mensen overlijden. Mensen met kinderen. Jullie twee kinderen zijn die desbetreffende avond aan het logeren bij je zus, die al drie kinderen heeft.
Zo’n nachtje logeren is natuurlijk een feestje, maar wil je zus voor altijd twee ‘extra’ kinderen willen om voor te zorgen? Misschien wel, misschien niet. En als zij het wel wil, maar de broer van je man ook, hoe moeten ze dat dan oplossen? Het zal niet de eerste familie ruzie worden over het onderwerp voogdij.

Als niemand uit de familie- of kennissenkring zich aanbiedt voor de voogdij gaat de rechter verder zoeken. Je kinderen komen dan terecht in een pleeggezin, of worden uit elkaar gehaald en komen terecht in meerdere pleeggezinnen. Hoewel hier, gelukkig, niet de voorkeur naar uitgaat en kinderen zoveel mogelijk bij elkaar blijven.

Dit is dus precies waarom je moet nadenken over de voogdij van je kind. Wil je het risico lopen dat ze bij vreemden terecht komen? Terwijl ze al zoiets traumatisch moeten meemaken, als het verliezen van hun beide ouders?

Verzekeringen als je kinderen hebt

Waar je ook over na moet denken zijn de verzekeringen als je kinderen krijgt. Laat jij jouw kind financieel goed verzorgd achter? Een uitvaartverzekering of misschien nog beter een overlijdensrisico verzekering op jullie beider leven is kan al voor een paar tientjes per maand.

monuta banner sponsored

Moet een voogd voor jouw kind nog ergens aan voldoen?

In principe kan iedereen boven de 18 jaar voogd worden. Mits je geestelijk gezond bent en niet onder curatele staat. Als je er voor kiest om een persoon als voogd aan te wijzen mag deze persoon het geld van de erfenis gebruiken voor de verzorging van je kind. Hij moet wel jaarlijks verantwoording afleggen voor de gemaakte kosten. Kies je ervoor om een stel te kiezen als voogd? Dan draaien deze mensen zelf voor de kosten op.

Lees ook: Ga je trouwen met een baby? Lees onze tips!

tips waar aan denken regelen voogdij kinderen

Tips waar je aan moet denken bij het regelen van de voogdij

De eerlijkheid bied mij te zeggen dat wij het nog steeds niet geregeld hebben voor onze kinderen. Yinthe is inmiddels vier en we hebben het er al vaak over gehad. Het is een lastig onderwerp. Stiekem gaan wij ervan uit dat onze familie het ‘intern’ op zou lossen. We hebben een grote familie, en iedereen kent elkaar. Iedereen heeft kinderen dus dat zou vast goed komen. Hopen we, denken we.

Ik zou het zelf nooit laten gebeuren dan onze neefjes of nichtjes bij vreemden terecht zouden komen. Dan maar twee, of drie monden meer om te voeden. En we denken dat onze familie daar net zo over denkt.
Ga jij er over nadenken wie je als voogd wilt voor je kinderen? Houd dan rekening met het volgende:

 • Opvoeding

  Hoe wil jij dat je kind opgevoed wordt? En wie voldoet er aan die ‘eisen’?

 • Kosten

  Als je een stel uitkiest draaien zij dus zelf op voor de kosten, tenzij je dit op een andere manier laat vastleggen in je testament. Houd er rekening mee dat een (paar) extra kind(eren) best in de papieren kan lopen. Kan het gezin wat jij in je hoofd hebt dit opbrengen? En willen ze dat?

 • Nee

  Houd rekening met een afwijzing, en word daar niet boos over. Geef eerlijk toe, zou jij ‘ja’ zeggen?

 • Scheve gezichten

  Het kan best zijn dat andere mensen in je omgeving raar reageren op je keuze. Misschien omdat zij hadden bedacht dat je hen zou vragen als voogd voor je kind. Ga geen mensen vragen omdat je je verplicht voelt. Kies alleen mensen waar jij en vooral je kinderen zich goed bij voelen.

 • Geef ze de tijd

  Heb je de grote vraag gesteld? Geef ze even rustig de tijd om erover na te denken. Het is niet niks!

Het is een onderwerp waar je liever niet over nadenkt. Waar je misschien al best vaak aan gedacht hebt, maar nog nooit de tijd hebt genomen om de knoop door te hakken, net als ik. Toch is het belangrijk om de voogdij van je kind goed te regelen! Laat dit artikel de aanleiding zijn om er weer met je partner over te praten.

de beste drogisterij aanbiedingen banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!