header luiers van pampers met 50% korting
Peuter

Buikgriep bij een peuter! Hoe overleef je dat?

Helaas ik heb ik dit onlangs nog meegemaakt en met mij half Nederland, als ik Instagram mag geloven; buikgriep. Ik vind het echt een van de meest vervelende ‘griepjes’ die je kunt krijgen en misschien nog wel erger, die je kind kan krijgen. En dan heb ik het nog niet over dat je hele huis naar kots ruikt en je maar blijft wassen. Buikgriep bij een peuter, hoe overleef je het?

beste babyfoon bol.com

Wat is buikgriep?

Buikgriep is een virus wat vaak over gaat binnen een week. Bij de buikgriep is de binnenkant (het slijmvlies) van de maag en darmen ontstoken. Vaak krijgen kinderen het via andere kinderen. In poep, braaksel en speeksel van iemand met buikgriep zitten namelijk virussen en bacteriën.

Maar als je kindje dit aan zijn handen krijgt, kan het virus via de mond in maag en darmen terecht komen. Dit kan ook gebeuren door druppeltjes speeksel uit de lucht die in de mond terechtkomen, bijvoorbeeld als iemand met buikgriep niest of hoest.

Wat zijn de symptomen van buikgriep bij een peuter?

Als je peuter buikgriep heeft, kan hij last hebben van de volgende symptomen: buikpijn, (waterdunne) diarree, hoofdpijn, koorts, misselijkheid en overgeven.
Wat kan je doen als je peuter last heeft van buikgriep?

Aan buikgriep is niet heel veel te doen. Zo heeft het weinig zin om medicijnen te geven, al kan een zetpil altijd, als je baby of peuter last heeft van buikpijn.

Verder is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je peuter goed blijft drinken. Geef dus vaker kleine slokjes drinken, ook als je kindje over moet geven. Je kunt ORS junior (een oplossing van zout en glucose) geven om te voorkomen dat je kindje uitdroogt.

Is buikgriep besmettelijk?

Buikgriep is heel erg besmettelijk! Als je meer toiletten in huis hebt, is het handig om er een te reserveren voor diegene met buikgriep. Goed handen wassen na toiletbezoek, vaak wc schoonmaken. Goed handen wassen voor koken, eten en drinken. Was borden en bestek en bekers goed af. Maak speelgoed vaker schoon.

luiers met korting banner

Tips om buikgriep met een peuter te overleven

 1. Neem een gladde vloer!

  Mijn man en ik hebben nog tegen elkaar gezegd hoe blij we zijn met onze laminaat vloer boven. Als we hoogpolig tapijt hadden gehad, hadden we dat nu dus kunnen weggooien. Ik snap wel dat je niet even snel je vloer gaat veranderen als je peuter buikgriep heeft.

  Je kunt ervoor kiezen om een handdoek, of vuilniszakken op de vloer naast het bedje te leggen. Als je kindje dan zijn hoofd uitsteekt om te spugen ruimt dat een stuk gemakkelijker op. Vaak zijn ze nog te klein, of niet snel genoeg, om in een emmer te spugen.

 2. Was direct!

  Ik dacht na de eerste spuug-sessie: “ach, ik zet het in de week en ik was morgen wel.” Ik had beter moeten weten. Na een uur had ik geen schoon beddengoed meer over. Dus zet meteen die wasmachine aan op een kort programma en zorg sowieso voor een kast vol reserve beddengoed.

 3. Hanteer het “waar jij zin in hebt dieet”

  Ga je alsjeblieft niet druk maken over wat gezond en ongezond is. Als je peuter buikgriep heeft, wil hij vaak amper eten. En vraagt hij dan om een stroopwafel als ontbijt? Geef hem dan!

  Toen onze dochter op punt van uitdroging stond zei de huisarts letterlijk: “Al wijst ze naar de cola, geef haar cola”. Onze dochter is nog geen twee! Kortom: gezond boeit even niet. Als het maar vult en vooral: vocht bevat.

Wanneer de huisarts bellen?

Er zijn een aantal momenten waarop je toch echt contact op moet nemen met een huisarts, als je peuter last heeft van buikgriep. Namelijk als:

 • Jouw peuter ontroostbaar is;
 • Hij al 3 dagen lang meer dan 6x per dag waterdunne diarree heeft;
 • Er al 3 dagen lang koorts gemeten is;
 • Je kindje bloed of slijm bij de ontlasting heeft;
 • Als je kindje 24 uur niet geplast heeft;
 • De buikpijn maar niet over gaat en als je kindje na 1 week nog steeds diarree heeft.

Is je kindje jonger dan twee jaar? Dan mag je al bellen na 1 dag diarree met 6x waterdunne ontlasting, of na 1 dag diarree met koorts. Ook als je kindje 8 uur geen plasluier heeft gehad, wordt het tijd om aan de bel te trekken.
Onthoud! Dat als je het niet vertrouwt of twijfelt, je altijd de huisarts moet bellen!

Buikgriep bij een peuter is gewoon een drama. Je hebt de hele dag de wasmachine vol, maar je blije en levendige peuter die als een dood vogeltje tegen je aan hangt, dat is nog veel erger. Ik was echt blij toen onze dochter na 4 dagen hangen en huilen weer zelf op haar eigen beentjes stond. Alleen een beetje jammer dat ik het daarna zelf kreeg, toch niet vaak genoeg mijn handen gewassen waarschijnlijk? 😉

Lees ook: De meest voorkomende kwaaltjes waar een peuter last van kan hebben!Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!