luieraanbiedingen header
Baby

Alles over verzekeringen als je een baby krijgt!

Er zijn diverse verzekeringen belangrijk als je een baby krijgt, want met een kleine baby in huis, zijn er meer kosten en meer risico’s. Zo wil je natuurlijk dat de kosten van huisarts, ziekenhuis of consultatiebureau worden vergoed. Je wilt niet dat je duizenden euro’s moet betalen als je kind een ongelukje maakt en misschien is het ook fijn als al jouw dure babyspullen verzekerd zijn. Kortom: check even deze verzekeringen als je een baby krijgt!

baby kleertjes banner

Zorgverzekering als je een baby krijgt of hebt

Eén van de belangrijkste verzekeringen als je een baby krijgt is de ziektekostenverzekering. Want jouw baby heeft zorg nodig en dan is het wel zo prettig dat dit wordt vergoed.
Als je dit jaar zwanger wilt worden dan heb je als het goed is al nagedacht over de zorgverzekering. Zo kan je bv bij FBTO handig de module gezinsplanning aanzetten (wel vóór 1 januari doen) en dan worden veel aanvullende kosten voor tijdens de zwangerschap en geboorte vergoed. Denk dan aan bijvoorbeeld anticonceptie, kraampakket of kraamzorg.

Je baby hoeft na de geboorte geen eigen zorgverzekering, maar kan bij één van de ouders bijgeschreven worden. Het slimste is om je baby bij de meest uitgebreide verzekering bij te schrijven. Is één van jullie dus aanvullend verzekerd, schrijf je baby dan bij bij die verzekering. In de meeste gevallen is je baby dan ook aanvullend verzekerd. Check dit trouwens wel voor de zekerheid, want bij sommige verzekeraars is dit niet het geval.

Het is heel eenvoudig om jouw baby op de polis bij te schrijven, je hoeft namelijk alleen maar even te bellen met je zorgverzekeraar of online je baby bij te schrijven. Zorg ervoor dat je het Burgerservicenummer van je baby en jouw polisnummer bij de hand hebt.
zorgverzekering als je een baby hebt

Wat dekt de basiszorgverzekering

Alle standaardzorg voor je kind wordt vergoed door de basisverzekering. Denk bijvoorbeeld aan bezoekjes aan de huisarts, consultatiebureau, tandarts, ziekenhuis en apotheek. Je kind blijft gratis meeverzekerd totdat hij of zij 18 jaar is. Tot de 18de hoef je nooit eigen risico te betalen. Kinderen die fysiotherapie krijgen hoeven de eerste 18 behandelingen niet te betalen, dit zit dus ook in de basisverzekering.

Lees ook deze blog:Wat kost een baby per jaar!

pasgeboren baby verzekeringen aanpassen

Verzekeringen als je een baby krijgt: Hier moet je op letten!

Naast een zorgverzekering zijn er nog een paar andere verzekeringen die aandacht vragen als binnenkort je baby wordt geboren. Bijvoorbeeld:

 • Aansprakelijkheidsverzekering

  Je hoeft je kind niet aan te melden voor de aansprakelijkheidsverzekering. Kinderen zijn altijd automatisch meeverzekerd. Het is wel handig om te kijken of de verzekering een gezinsdekking heeft.

  Wat is een aansprakelijkheidsverzekering ook alweer?
  Het is de verzekering die de kosten denkt als jij de spullen van een ander per ongeluk kapot maakt. Misschien begrijp je wel, dat dit met kinderen vaker zal voorkomen. Denk aan dure vazen die van tafels worden gestoten of een bal door de nieuwe ruiten van je buurvrouw. Best handig dus deze verzekering. Als je het nog niet hebt: zeker afsluiten!

 • libido banner
 • Inboedelverzekering

  Heb je een inboedelverzekering, dan zijn de babyspullen automatisch meeverzekerd. Maar mocht je erg veel dure babyspullen gekocht hebben, check dan even of het bedrag dat je verzekerd hebt wel overeenkomt met de waarde van je spullen.

 • Rechtsbijstandverzekering

  Mocht je een keer in een situatie terechtkomen waarbij je juridisch advies nodig hebt, dan worden deze kosten (grotendeels) vergoed. Met een baby in huis is de kans dat je in een dergelijke situatie terechtkomt iets groter. Heb je een rechtsbijstandverzekering, check dan of deze een gezinsdekking heeft. Heb je ‘m niet, misschien een goed idee om deze af te sluiten.

 • Reisverzekering

  Heb je een reisverzekering, meldt je kind dan ook hier aan! Heb je geen kinderen, maar wil je wel verre en avontuurlijke reizen maken, dan is zo’n verzekering best handig!

 • Uitvaartverzekering

  Wanneer jij en/of je partner overlijdt dan komen alle kosten van jullie uitvaart bij je kind terecht. Deze kosten bedragen al snel meer dan €5000,-.
  Met een uitvaartverzekering worden deze kosten betaald zodat je kind het niet hoeft op te hoesten. Wel zo prettig. Je kunt bij veel verzekeringen je kind gratis bijschrijven tot 18 jaar. Hebben jullie een hoog inkomen en spaargeld genoeg om de uitvaart zelf te bekostigen, dan is een uitvaartverzekering niet nodig.

Overlijdensrisicoverzekering afsluiten baby

Overlijdensrisicoverzekering afsluiten als je een baby krijgt

De laatste belangrijke verzekering als je een baby krijgt is de overlijdensrisicoverzekering.
Stel dat jij of je partner overlijdt en jullie hypotheek is nog niet afgelost, dan zou jullie kind en diegene die overblijft met deze kosten komen te zitten. Een overlijdensrisicoverzekering keert na het overlijden een bedrag uit. Hiermee kan de hypotheek (gedeeltelijk) worden afgelost. Voor partners kan dit een fijne gedachte zijn, want op deze manier kan het gezin gewoon in het huis blijven wonen.

Ook als je geen hypotheek hebt is het verstandig om een overlijdensrisico verzekering af te sluiten als er kinderen zijn. Na het overlijden van een van de partners moet de overgebleven partner voor het kind zorgen en misschien wel minder gaan werken. De uitkering van deze verzekering kan dan het lagere inkomen opvangen zodat er geld overblijft om te leven zoals je nu doet.

Alle financiële gevolgen na het overlijden van één van de ouders, wordt (grotendeels) opgevangen door deze verzekering. Je weet dus altijd dat je jouw gezin goed achterlaat, mocht er iets gebeuren, en dat is zeker wat waard.
Zo’n verzekering is goedkoper dan je denkt. Als je 30 jaar bent en je verzekert €100.000, 20 jaar lang, dan bedraagt je premie gemiddeld €6,13 per maand. En het mooie is je kan de verzekering stoppen wanneer je wilt.Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019