luieraanbiedingen header
Baby

Welke maat luiers voor mijn baby?

Luiers, je hebt ze in veel soorten, maten en merken. Maar welke vind je het fijnst? Toen onze dochter een baby was, heb ik heel wat verschillende soorten versleten. Ze was vrij klein bij haar geboorte en de eerste week verbleven we in het ziekenhuis. Daar kreeg ze de kleinste maat Pampers. Naarmate ze ouder werd, heb ik ongeveer alle merken geprobeerd. Veel luiers vond ik niet goed zitten, ze zaten te strak om haar buik of sneden in haar benen. Maar welke soorten luiers zijn er eigenlijk? En welke maat luiers heb je nodig voor je baby? Ik neem je mee in de wereld van de luiers.

cheezzbaby banner

Waarom is de juiste maat luier belangrijk?

Luiers zijn er dus, net als kleren, in verschillende maten. Dit gaat op gewicht en staat duidelijk op de verpakking. Een veelgemaakte ‘fout’ bij nieuwe ouders is je baby een te kleine luier aan trekken!
Meestal kom je er pas te laat achter, als bijvoorbeeld alles onder de babypoep zit. Of als je baby wel erg vaak doorlekt de laatste tijd.
Bij onze dochter kwam ik er ook gaandeweg achter. Ik weet nog precies dat ik haar uit haar autostoeltje haalde en een rare ‘glibber’ voelde. Bleek ze helemaal -van boven tot onder- onder de poep te zitten. Waarschijnlijk herkenbaar, volgens mij overkomt dit iedere ouder wel eens. Ik was toen heel blij dat ik de truc van de romper uittrekken kende.

Lees ook: 13 Tips tegen doorlekken van de luier bij de baby!

luiers met korting banner

Welke maat luiers voor de pasgeboren baby?

Maatje 1 is geschikt voor kindjes tussen de 2 en 5 kilo, en de kans is vrij groot dat jouw pasgeboren baby daarin past.
Is je kindje te vroeg geboren? Of gewoon behoorlijk klein en licht? Dan zijn er ook luiers in maat 0, speciaal voor kindjes tussen de 1 en 2,5 kilo. Luiers in de kleinste maatjes zijn gemaakt van extra zacht materiaal, wat perfect geschikt is voor het tere huidje van de baby te beschermen.

Ook zorgt de extra lange absorptiestrook ervoor dat ook de achterkant van je kindje goed beschermd wordt. Zo wordt ook minder harde ontlasting en vocht snel geabsorbeerd.
wanneer grotere maat luier nodig

Welke maat luiers voor mijn baby?

Luiers zijn qua maat ingedeeld in gewicht, al overlappen deze elkaar wel een beetje. Ook staat er een leeftijdsindicatie bij, maar het gewicht is doorslaggevend. Niet ieder kind van elke leeftijd is even zwaar.

En al zijn ze dat wel, dan kan het nog zo zijn dat twee kindjes met hetzelfde gewicht toch een andere maat luier aan hebben. Het verschilt ook qua postuur, de ene pasform past nu eenmaal beter bij de ene baby dan bij de andere. Zie het als een skinny of een baggy broek. Voor iedereen een perfect model.
In de tabel hieronder zie je welke maat voor welk gewicht wordt aanbevolen.
welke maat luier tabel

Lees ook: De goedkoopste luiers online! Waar vind je die?

Wanneer heb je een grotere maat luier nodig?

Doorlekken is dus een veel voorkomende reden om over te stappen naar een grotere maat. Het is niet altijd zo dat je kindje qua gewicht precies ‘in het rijtje’ moet passen.
Als je kind ouder wordt, of bijvoorbeeld langer slapen met een luier, moet de luier meer urine of ontlasting kunnen absorberen. Daarom is het op een gegeven moment ook tijd om een maatje groter te nemen.

prenatal banner weekaanbiedingen

Sommige luiers zijn ook in + maten te krijgen. Dit houdt in dat de grootte van de luier hetzelfde is, maar het absorptievermogen een stuk hoger. Ook luierbroekjes kunnen naarmate je kindje groter wordt een uitkomst zijn. Voor ’s nachts heb je ook speciale nachtluiers. Deze zijn zacht en lijken een beetje op een onderbroek. Ideaal als je kindje overdag al wel zindelijk is maar ’s nachts nog niet.

Het zal dus altijd een beetje passen en meten blijven. Als je de perfecte luier gevonden hebt is je baby weer gegroeid en kan je weer verder zoeken. Sommige moeders zweren bij een merk, bijvoorbeeld Pampers, of een huismerk zoals Kruidvat, en andere moeders blijven zoeken.
Je weet nu in ieder geval waar je op kunt letten bij het beslissen welke maat luiers je nodig hebt voor je baby.

Lees ook: Tips bij het kiezen van de luier welke het beste is voor de baby!tips baby fotoboek maken eerste jaar albelli

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019