sale kleertjes header
Verzorging

Tips bij het kiezen welke soort luiers het beste is voor de baby!

Als je eenmaal een beetje ronddwaalt in luierland ga je je verbazen hoeveel soorten luiers er zijn. De meest bekende soort luier is natuurlijk de wegwerpluier. Die luiers waar luiertaarten mee gemaakt worden voor op een babyshower. Als ze in de aanbieding zijn, zie je moeders pakken van die luiers in de kofferbak gooien en terecht! Want luiers kosten best veel geld.

cheezzbaby banner

Welke soorten luiers zijn er?

In principe zijn er 4 soorten luiers die je weer kunt onderverdelen. Naast de wegwerpluier heb je ook wasbare luiers, die zijn herbruikbaar en gebruik je gewoon opnieuw. En opnieuw, en opnieuw. Daarnaast zijn er ook nog luierbroekjes en om het af te sluiten de zwemluier. Die is bedoeld om, je raad het al, in te zwemmen.

Soorten wasbare luiers

Bij wasbare luiers denk je misschien aan een heleboel gedoe en viezigheid. Sommige mensen denken nog steeds dat je een wasbare luier zo met poep en al in de wasmachine gooit. Niets is gelukkig minder waar. Bij billenboetiek.nl kan je in duidelijke filmpjes zien hoe het gebruik van een wasbare luier in zijn werk gaat.

Ook wasbare luiers heb je namelijk in verschillende varianten. De eendelige luier, waarbij het waterafstotende overbroekje vast zit aan de absorberende binnenkant. En de tweedelige luier, waarbij deze dus aan elkaar vast zitten.
Bij beide soorten luiers gebruik je een inlegvel. En ook voor het inlegvel kun je kiezen uit een wasbare of een wegwerpvariant. Dat vel vangt dus de ontlasting op. Dit inlegvel gooi je weg, of je schudt het leeg in het toilet voor je het inlegvel gaat wassen. Lees hier meer over de werking van wasbare luiers.

zwitsal 50p korting banner

Soorten wegwerpluiers

Bijna alle winkels verkopen tegenwoordig een eigen merk luier. Denk aan drogisterijen als Etos, DA, Kruidvat en Trekpleister. Ook het meest bekende ‘babymerk’ Zwitsal heeft eigen luiers op de markt gebracht. Maar het meest bekende luiermerk is toch wel:

 • Pampers:

  Dit merk heeft heel veel verschillende wegwerpluiers ontworpen. Voor elke baby een luier, zou je kunnen zeggen. Van active fit, tot newborn sensitive. En van baby dry pants tot premium protection.

 • Eco luiers:

  Werken hetzelfde als ‘gewone’ wegwerpluiers. Maar deze luiers bevatten geen plakranden. Doordat er alleen gebruik wordt gemaakt van natuurlijke stoffen zijn de luiers meer luchtdoorlatend, maar ook iets duurder dan de huismerk luiers. Wat fijn is voor de huid van je kindje is dat er in deze luiers geen chloor, optische witmakers, lotions, parfum en GMO mais zitten.

 • Zwemluiers:

  Een zwemluier zorgt ervoor dat de ontlasting er niet uit kan, dus niet in het water terecht komt. Let er wel op dat deze luiers niet absorberen. Dus maak niet de fout om je kindje thuis alvast zijn zwemluier aan te doen en dan in de auto te stappen naar het zwembad. Geheid dat je dan een zwembad in de auto hebt. Zwemluiers heb je trouwens ook in wasbare varianten.

Wanneer kiezen ouders voor wasbare luiers en wanneer voor de wegwerpluier?

Duurzaamheid is hip, dus ook in luierland. Wasbare luiers zijn beter voor het milieu en ook beter voor je portemonnee. Je kunt ze vaak zelfs tweedehands kopen en dus ook weer verkopen. Dus wil je iets meer moeite doen met het verschonen en wassen? Dan ga je voor wasbare luiers. Wil je snel verschonen en het de oppas niet extra moeilijk maken? Dan kies je waarschijnlijk sneller voor wegwerpluiers. Nog niet overtuigd? In deze blog lees je nog meer tips om je helpen kiezen tussen wasbare luiers en wegwerp luiers.
Tips bij het kiezen welke soort luiers het beste is voor de baby

4 Tips bij het kiezen welke soort luiers het beste is voor de baby!

 1. Denk er over na
  Gaat je kindje naar de crèche en willen ze daar meewerken aan wasbare luiers? Of willen ze daar alleen wegwerpluiers gebruiken? Ben je veel op pad en wil je onderweg niet al te veel moeite doen met verschonen? Denk goed na over hoe je dagelijks leven met een baby er uit gaat zien. Jij kunt wel graag wasbare luiers willen gebruiken, maar je bent niet de enige die je baby gaat verzorgen. Hoe ga je dat doen?
 2. Probeer verschillende soorten luiers
  Koop niet meteen een maandvoorraad van een bepaald merk als ze in de aanbieding zijn. Misschien reageert het huidje van je baby wel op die luier, of zit de pasvorm helemaal niet goed. Koop eerst een pak om te testen voor je losgaat met je voorraad!
 3. Blijf rondkijken
  Je baby groeit en daarmee kan het zijn dat je ‘vaste merk’ niet meer fijn is. Probeer dan eens een ander merk luier of een andere soort luier. Misschien heb je kennissen of vrienden met kleine kinderen en mag je een luier proberen? Zo hoef je niet een heel pak aan te schaffen.
 4. Luier testen? Doe dat ’s nachts!
  Dat is het moment dat je kindje hem het langst aan heeft. Overdag verschoon je vaak sneller en wordt de luier dus niet maximaal gebruikt.

Er zijn heel veel soorten luiers. Ga voor de (wasbare) luier die jou aanspreekt en wissel als het tegenvalt. Je omgeving kan wel zweren bij een bepaald merk of een bepaalde luier, maar dat zegt niet alles. Iedere baby is anders en iedere ouder ook.

libido banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019