header banner hema
Verzorging

Wasbare luiers of wegwerpluiers! Wat ga jij kiezen?

Denk je bij wasbare luiers aan van die grote lappen die je met een veiligheidsspeld moet vastpinnen? Think again! Tegenwoordig zijn ook de wasbare luiers behoorlijk ‘gepimpt’ en makkelijker in gebruik. Toch kiest het overgrote gedeelte van de ouders nog steeds voor wegwerpluiers en worden de wasbare varianten eigenlijk niet eens overwogen. Maar wasbare luiers zijn zeker de moeite waard, of in ieder geval een overweging waard. En daar ga ik je bij helpen door de voor- en nadelen op een rij te zetten. Dan weet je straks wat je gaat kiezen: wasbare luiers of wegwerpluiers?

banner winkelpromo

Wasbare luiers ouderwets? Nee joh!

Tegenwoordig zijn wasbare luiers super hip en modern en kun je ze krijgen met klittenband sluiting, knoopjes of als handig luierbroekje. Het zijn dus allang niet meer die grote lappen. Ook in het materiaal zit er meer variatie. Zo heb je wasbare luiers van katoen, bamboe, hennep, polyester en rayon. De wasbare luiers anno nu zijn waterdicht en kunnen gedragen worden met een overbroekje van ademende stof.
En nog een hele fijne bijkomstigheid: wasbare luiers zijn in super leuke varianten te verkrijgen zoals kekke printjes en vrolijke kleurtjes! Alleen dat is al een reden om ze te overwegen!
Het argument dat velen hebben om geen wasbare luiers te nemen is dat het onhygiënisch is, maar dat is zeker niet waar. Als de luiers gewassen worden zijn ze gewoon weer brandschoon. Wassen op 40 graden is voldoende voor plasluiers.

Heeft je baby gepoept? Denk dan niet dat heel de luier met poep en al in de wasmachine moet of dat je eerst alles moet weken.

In de wasbare luiers zitten inleggers die de ontlasting opvangen. De inleggers gooi je altijd weg. Mocht er nog een beetje poep achtergebleven zijn dan kun je dat ‘wegwassen’ op 60 graden. Lees hier meer over de werking van wasbare luiers.
Wasbare luiers of wegwerpluiers voordelen nadelen

Welke wasbare luier?

Welke wasbare luier je moet kiezen ligt grotendeels aan je eigen voorkeur. Probeer daarom wat verschillende luiers en bekijk welke stof, een luier met motief, sluiting en vorm je het fijnste vindt voor je baby. Qua maat verschilt het per merk welke maat je kunt pakken.

Kijk hier voor de leukste wasbare luiers!

Veel merken hebben 1 maat die dus elke baby past en je kunt het bijstellen door knoopjes of een elastiek. Zo kun je heel lang met de luiers doen. Sommige merken hebben 2 of 3 maten luiers. Ook deze zijn te verstellen met knoopjes. Deze luiers passen doorgaans wel iets beter dan de ‘one size fits all’.

luiers met korting banner

Wasbare luiers of wegwerpluiers: voordelen en nadelen

Om een goede keuze te maken tussen wasbare luiers of wegwerp luiers is het handig om de voordelen en nadelen op een rijtje te zetten. Eigenlijk heeft het te maken met wat jij het belangrijkste vindt.
Ga je voor gemak of milieu? Dat is de belangrijkste vraag of je kiest voor wasbare luiers of wegwerpluiers. Onderstaand benoem ik per onderwerp welke luier de beste keuze is.

 1. Vind je gemak belangrijk? Kies voor de wegwerpluier

  Het grootste voordeel van een wegwerpluiers is het gemak. De vieze luier gooi je weg en je doet een nieuwe luier om. Simpeler kan het niet. Een wasbare luier moet je schoonmaken dus wassen en laten drogen. Tevens moet je ook een inlegger hebben (om de ontlasting op te vangen) en heb je een overbroekje nodig.

  Per week zal je in het begin ongeveer 1,5 wasjes extra hebben en als je baby wat ouder is heb je 1 was extra per week. Dit is minimaal, er zijn ouders die 2 wasjes en soms wel 3 extra wasjes hebben.

 2. verzwaringsdeken banner
 3. Vind je het milieu belangrijk? Ga voor de wasbare luiers!

  Wil jij jouw kinderen een groenere toekomst geven? Kies dan voor de wasbare luiers. Deze zijn beter voor het milieu en ja, ook als je ze wast in de wasmachine en zelfs nog als je ze daarna in de droger doet vallen de energiekosten mee. Als je de luiers wast op 60 graden (wat alleen nodig is als er poep aanwezig is, anders is 40 graden voldoende) en ze daarna in de droger doet, is de uitstoot van broeikasgassen 1,5 keer lager dan van wegwerpluiers. Maar er zijn meer duurzame voordelen van deze luiers.

  Als je de luiers niet in de droger doet dan is de uitstoot 2,5 keer lager. Die ‘handige’ wegwerpluiers zijn maandelijks goed voor 22 kilo afval en dat lieve dames, is echt belastend voor het milieu.

 4. Wil je geld besparen op langere termijn? Wasbare luiers zijn het antwoord!

  Kosten kunnen een grote rol spelen in je keuze voor wasbare luiers of wegwerp luiers. Op langere termijn kun je met wasbare luiers een paar honderd euro besparen. Het nadeel is wel dat je bij wasbare luiers in één keer een investering moet doen van €400,- om alles aan te schaffen, maar op langere termijn zijn ze zeker goedkoper. Zeker wanneer je meerdere kinderen hebt.

  Volgens Milieu Centraal is het kostenoverzicht voor wasbare luiers en wegwerpluiers over de gemiddelde luierperiode van 3 jaar en 2 maanden als volgt:

  • Kosten Wasbare luier

   Gemiddeld: €830,- maar ergens tussen de €490 – €1190

  • Kosten Wegwerpluier

   Gemiddeld: €1310 maar ergens tussen de €680 – €1940 kosten wegwerpluiers.

  Mogelijk zijn wasbare luiers ook nog voordeliger om een andere reden: doorgaans zijn kinderen die wasbare luiers dragen eerder zindelijk dan kinderen met een wegwerpluiers!

 5. Wil je met wegwerpluiers zo voordelig mogelijk uit zijn? Houd dan onze luiervergelijker in de gaten en je mist geen enkele aanbieding!

  luiers met korting banner
 6. Vind je het draagcomfort van je baby belangrijk? Twijfelachtig

  Qua draagcomfort is er geen duidelijke winnaar en ligt het dus aan je baby of je kiest voor wasbare luiers of wegwerpluiers. Sommige baby’s schijnen uitslag te krijgen van wegwerpluiers door de chemische stoffen. Andere ouders vinden dat wasbare luiers te veel lekken en dat de billetjes van hun baby veel natter blijven waardoor er luieruitslag ontstaat.

  Het is waar dat de wasbare varianten wat natter zijn voor de billetjes omdat ze minder absorberen. Het voordeel is wel dat oudere kindjes dit niet fijn vinden en daardoor sneller zindelijk worden.

Wasbare luiers proefpakket

Als je echt een goede keuze wilt maken over wasbare luiers of wegwerpluiers is het goed om ze beide te proberen. Nu is het zeer begrijpelijk dat je niet eerst een flink bedrag wilt gaan neerleggen. Gelukkig kun je op diverse websites voordelig een proefpakket kopen.
Zoals bol.com, pandababy.nl of wasbare-luier.nl.
Heb jij ervaring met wasbare luiers of wegwerpluiers? Deel ze! Ik ben heel benieuwd!banner vitamine-D kind

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019