“deonlinedrogist
Baby

De leukste wasbare luiers!

Zeg vaarwel tegen volle afvalbakbakken met stinkende wegwerpluiers en zeg hallo tegen wasbare luiers! Ze zijn beter voor het milieu en op langere termijn nog goedkoper ook. En niet geheel onbelangrijk: ze zijn hartstikke mooi, schattig of juist een beetje stoer! Benieuwd naar de leukste wasbare luiers? Je vindt ze hier!

beste babyfoon bol.com

Wasbare luier! Hoe werkt het?

Als je echt milieubewust bent, dan kies je voor wasbare luiers in plaats van wegwerpluiers. Wasbare luiers zijn luiers die je kunt wassen en dus niet hoeft weg te gooien als je kindje zijn of haar behoefte erin heeft gedaan. Je moet misschien wel wat vaker een wasje draaien, maar zelfs dan zijn wasbare luiers nog steeds meer ecologisch dan wegwerpluiers, zelfs als je wast op 60°C! Het is soms even een investering, maar die haal je er op langere termijn uit, zeker als je meerdere kinderen hebt of graag wilt. De luiers gaan namelijk jaren mee 😉 .

In principe is het gebruik van wasbare luiers simpel: na het verschonen gaat de gehele luier in de was, of alleen de absorberende laagjes die je los in de luier kunt doen. Wat je precies moet wassen is afhankelijk van het soort luier.

banner billendoekjes waterwipes

Welke soorten wasbare luiers zijn er allemaal?

De ontwikkeling van wasbare luiers heeft zeker niet stilgestaan, moest je een paar decennia geleden nog een soort van zakdoek om je kind knopen, heb je nu minstens 5 verschillende soorten luiers voorzien van meer gemak en niet te vergeten: leuke kleurtjes en stijlen.

Er zijn zelfs zoveel verschillende soorten luiers, dat het soms lastig is om te kiezen. Sommige luiers moet je in het geheel in de wasmachine doen, anderen hebben absorberende laagjes (boosters genoemd) die je los in de luier moet leggen en apart kunt wassen. Hieronder zal ik een paar soorten behandelen:

 • All-in-one, ga voor gemak:

  Dit is een luier die vooral heel eenvoudig is in gebruik en het meest vergelijkbaar is met een wegwerpluier. Hij bestaat uit één deel en kan na ‘gebruik’ in zijn geheel de was in. De luiers zijn vooral geschikt voor overdag als de tijd tussen het verschonen kort is, ze zijn namelijk lekgevoelig en daarom niet geschikt voor de nacht.

 • Pocket luiers:

  Deze luiers hebben een soort vakje aan de achterkant waarin je boosters (absorberende laagjes) kunt leggen. De hoeveelheid boosters kan je aanpassen. Je kunt na het poepje of plasje de pocket luier in zijn geheel in de was doen, je hoeft de boosters er dus niet uit te halen. Wat je ook kunt doen, is een losse booster in de luier leggen (dus niet in het vakje). Als je kind maar een klein plasje heeft gedaan, hoef je alleen de booster eruit te halen en te wassen. De pocket luiers zijn verstelbaar in diverse maten zodat ze lang meegaan.

 • Snap-in-one, twee losse luiers:

  De snap-in-one of all-in-two bestaat uit twee delen/luiers. Eén gedeelte bestaat uit absorberende laagjes die je aan elkaar kunt vast klikken. Het andere gedeelte bestaat uit een waterdicht overbroekje (in leuke printjes!). Bij sommige versies kan je de absorberende laagjes aan het overbroekje klikken zodat alles mooi vast zit.

 • Tweedelige luiers:

  Deze luiers bestaan uit twee losse delen: een waterdicht overbroekje en een absorberend gedeelte die kan bestaan uit een prefold, hydrofiele luier, strikluier of voorgevormde luier. Bij alle opties moet je eerst het absorberend gedeelte om doen en daar overheen het broekje. Deze luiers zijn relatief goedkoop. De versie met een voorgevormde luier absorbeert het beste en geeft de minste kans op doorlekken./li>

pakket leuke wasbare luiers

De leukste wasbare luiers op dit moment

Duurzaam bezig zijn luiers hoeft absoluut niet saai te zijn, want de leukste wasbare luiers bevatten mooie kleuren en prints. Ze zijn zelfs nog mooier dan wegwerpluiers! De prints en kleuren waaruit je kunt kiezen lopen zeer uiteen. Van bloemetjes tot ankers, krabjes, zeilbootjes, ruitjes, wolkjes of schattige hertjes. Geloof me: als je deze leukste wasbare luiers eens hebt bekeken, wil je echt geen wegwerp variant meer.

zwitsal 50p korting banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!