luieraanbiedingen header
Verzorging

Wasbare luiers zo werkt dat!

Wasbare luiers zijn toch echt beter voor het milieu dan wegwerpluiers. Zelfs wanneer je ze wast op 60 graden en daarna vrolijk in de droger gooit. Daarnaast zijn ze op langere termijn ook goedkoper. Alle milieu- en geldbewuste moeders kunnen dus kiezen voor wasbare luiers. Maar hoe werkt het eigenlijk met die luiers? Lees het in deze blog!

baby kleertjes banner

Soorten wasbare luiers

Wasbare luiers hebben een flinke metamorfose ondergaan de laatste jaren. Het zijn dus niet meer de hydrofiele doeken die je met veiligheidsspelden moet vastzetten. Tegenwoordig heb je meerdere soorten wasbare luiers, de ene nog makkelijker dan de andere. Zo heb je meegroeiluiers en wasbare luiers in verschillende maten.

korting pampers aanbieding

Het voordeel van meegroeiluiers is dat je minder luiers hoeft te kopen omdat deze met je kind meegroeien. Door middel van verstelbaar klittenband of knoopjes kun je de luiers in de juiste maat verstellen. Het nadeel is wel dat ze toch kunnen gaan lekken. Dat heb je bij ‘sized’ wasbare luiers niet omdat je deze in verschillende maten kunt aanschaffen. De maten lopen van S (de allerkleinste) tot XL (dreumes). Je hebt er dan wel meer nodig waardoor je dus ook meer kosten kwijt bent.

de online drogist alles voor moeder en baby banner

Eendelige luiers en tweedelige luiers

Als je een besluit hebt gemaakt of je gaat voor meegroeiluiers of wasbare luiers in diverse maten, sta je voor een nieuwe keuze: eendelige luiers of tweedelige luiers?

  • Eendelige luier

    Een eendelige luier bestaat uit één deel. Je kunt deze in het geheel (zonder inlegger) in de was gooien. Zorg ervoor dat je altijd een inlegger in de luier legt. Een inlegger laat wel vocht door maar vangt de ontlasting op zodat dit niet in de luier komt. De inlegger kun je weggooien of doorspoelen.

  • Tweedelige luier

    Een tweedelige luier bestaat uit twee delen: een overbroekje en een luier (met inlegger). De inlegger kun je in een speciaal vakje ‘pocket’ leggen (bij de pocketluier) of je klikt de inlegger erin (bij de all-in-two). De luier kun je wassen, het overbroekje was je alleen wanneer het nodig is. Het overbroekje moet alles waterdicht houden.

wasbare luiers hoe werkt het

Wasbare luiers, hoe werkt het?

Hoe kan je nu verschonen? Dat ligt helemaal aan het type luier dat je hebt. Het verschonen van een eendelige luier is een beetje vergelijkbaar met een wegwerpluier. Als je een all-in-one luier hebt kan deze bij een plasluier gewoon in het geheel de was in. Heb je een luier met inlegger dan haal je deze er eerst uit. Sommige inleggers moet je meteen weggooien, anderen kunnen een paar keer gebruikt worden. Deze kun je dus gewoon wassen als je baby alleen maar geplast heeft.

Bij een tweedelige luier leg je eerst een schone inlegger in de luier. Dan trek je de luier aan en vervolgens het overbroekje over de luier heen zodat alles waterdicht blijft. De luier was je na elke verschoning. Overbroekjes hoef je alleen te wassen wanneer deze vies zijn.

Wasbare luier of wegwerpluier? Welke ga jij kiezen?

Wat te doen bij een poepluier?

De reden dat veel mensen wasbare luiers niet zien zitten is de gedachte aan poep in de wasmachine. Maar dat hoeft echt niet! Dankzij de inlegvliesjes wordt de ontlasting netjes opgevangen. Het vliesje kun je makkelijk uit de wasbare luier halen en weggooien. Sommige kun je ook doorspoelen in het toilet, controleer dit wel even goed. Als het goed is vangt een inlegger alle ontlasting op en komt er niets in de wasbare luier terecht en dus ook niet in je was.
hoeveel wasbare luiers heb je nodig

Hoeveel wasbare luiers heb je nodig?

In principe zou je met 24 wasbare luiers moeten toekomen als je rekening houdt met 6 verschoningen per dag. Je kunt de luiers dan om de 3 dagen wassen. Koop je eendelige luiers dan is 24 dus in principe genoeg. Heb je een tweedelig systeem dan kom je toe aan 24 inleggers en 5 overbroekjes.

Wasbare luiers wassen

Je kunt de luiers wassen met wasnet en al op 40 graden. Heeft je baby last van diarree of zitten er hardnekkige vlekken in de luier dan kun je op 60 graden wassen. De moeders die heel milieubewust bezig willen zijn hangen de luiers te drogen in plaats van ze te drogen in de droger.

Wasbare luiers inlegvellen

De inlegvellen in wasbare luiers zijn erg belangrijk omdat ze de ontlasting opvangen. Sommige inlegvellen kunnen ook de urine absorberen waardoor je dus niet de luiers in de was moet doen, maar enkel de inlegvellen. De inlegvellen zijn verkrijgbaar in verschillende materialen. Denk aan katoen, fleece of bamboe. Het ligt ook een beetje aan jouw eigen voorkeur welk materiaal je het fijnste vindt.

Goedkope wasbare luiers

Ook bij wasbare luiers zijn er geregeld aanbiedingen. Bijvoorbeeld bij Bol.com of Bababoe.
Voordat je een hele voorraad inslaat is het misschien goed om eerst een proefpakket te bestellen zodat je het kunt proberen. Deze proefpakketten en voordeelpakketten kun je verkrijgen bij onder andere Kidzstore, Bababoe, Nappys en bol.com.

proefpakker wasbare luiers bestellen

Bestel hier een proefpakket wasbare luiers.

Heb jij ervaring met wasbare luiers en wat goede tips voor ons? We zijn erg benieuwd!

Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious
vadersschapsverlof 2019