“header
Menstruatiecyclus

Last van menstruatieklachten?

Elke maand kan je er de klok op gelijk zetten: menstruatieklachten. Sommige vrouwen hebben er veel last van, anderen bijna niet. Hoewel menstruatieklachten in principe niet gevaarlijk zijn, zijn ze allesbehalve prettig. Lees hier alles over menstruatieklachten, hoe ze ontstaan, wat je kan doen om de pijn te verlichten en wat het betekent als je wel klachten hebt maar niet ongesteld wordt.

clearblue testen of je zwanger bent banner

Wat zijn menstruatieklachten?

Menstruatieklachten zijn klachten die optreden vlak voor de menstruatie tot en met de eerste paar dagen van de menstruatie. De pijn houdt een paar uur tot enkele dagen aan. De pijn kan stekend zijn of aanvoelen als krampen. Meestal bevindt het zich in het midden van de onderbuik en straalt het uit naar de rug, heupen en mogelijk ook bovenbenen. Andere klachten kunnen zijn: duizeligheid, stemmingswisselingen, hoofdpijn, prikkelbaarheid, slapeloosheid en vermoeidheid.

Waarom heb je menstruatiepijn?

Elke maand vindt er een eisprong plaats. Nadat het eitje is vrijgekomen wordt je baarmoederslijmvlies dikker onder invloed van hormonen. Op deze manier wordt het baarmoederslijmvlies voorbereid op een eventuele innesteling van het bevruchte eitje.

davitamon mamavitaal banner

Is het eitje niet bevrucht dan wordt het baarmoederslijmvlies afgestoten. Je krijgt dan last van bloedverlies: je menstruatie. Tijdens het afstoten van het baarmoederslijmvlies komen er stoffen vrij die ervoor zorgen dat de baarmoeder gaat samentrekken. Deze samentrekkingen veroorzaken de krampen en buikpijn.

Sommige vrouwen hebben erge menstruatieklachten en andere dames nagenoeg niet. Waarom dit per vrouw verschilt is niet duidelijk. Mogelijk nemen de klachten af naarmate je ouder wordt. Een spiraaltje kan ook menstruatieklachten verminderen.

menstruatiepijn verlichten

Menstruatieklachten duizelig

Er zijn diverse soorten menstruatieklachten, duizeligheid kan één van die klachten zijn. De duizeligheid kan voor, tijdens en na de menstruatie optreden. Vaak gaat de duizeligheid gepaard met andere menstruatieklachten zoals hoofdpijn, rugpijn en buikpijn. Als je erg duizelig bent voor of tijdens de menstruatie is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts. Zeker als je hevig bloedverlies hebt. Misschien heb je last van ijzertekort of is je bloeddruk te laag.

Mocht je vaak duizelig zijn voor je menstruatie dan kan dit wijzen op PMS. Maar nogmaals: bespreek het altijd met je huisarts en blijf er niet mee rondlopen. Als je duizelig bent is het niet altijd verstandig om pijnstillers te slikken, sommige pijnstillers werken de duizeligheid namelijk in de hand. Vraag aan je huisarts of in de apotheek welke pijnstillers wel geschikt zijn.

de beste drogisterij aanbiedingen banner

Menstruatieklachten maar niet ongesteld

Voel je typische menstruatieklachten maar ben je niet ongesteld dan kan dit verschillende oorzaken hebben. Allereerst is het belangrijk te achterhalen in welk gedeelte van je cyclus je bevindt. Als je menstruatieklachten hebt maar niet ongesteld bent terwijl je dit wel had moeten zijn of bijna moet zijn, dan kan dit de onderstaande oorzaken hebben:

 1. Zwangerschap

  Had je ongesteld moeten worden maar ben je het niet terwijl je wel klachten hebt, dan kan het zijn dat je zwanger bent. In het begin van je zwangerschap kun je last hebben van buikkrampen of buikpijn. Heb je een regelmatige cyclus en blijft de menstruatie twee tot 3 dagen uit, dan is het verstandig om een zwangerschapstest te halen.

 2. Miskraam

  Het kan zijn dat er sprake is van een miskraam. Een miskraam kan beginnen met buikkrampen zonder dat je last hebt van bloedverlies. Dit bloedverlies volgt echter uiteindelijk wel en is dikwijls heviger dan een normale ongesteldheid.

 3. Endometriose

  Dit is een aandoening waarbij er weefsel van de baarmoeder op andere plekken in het lichaam gaat zitten. Dit weefsel verandert mee onder invloed van je hormonen en dus je menstruatiecyclus. De klachten die dit geeft is buikpijn en pijn in de onderbuik, meestal een aantal dagen voor je menstruatie begint. Je menstruatie komt een aantal dagen erna. Lees hier meer over endometriose.

 4. Buitenbaarmoederlijke zwangerschap

  In hele zeldzame gevallen kan er sprake zijn van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Je menstruatie blijft uit omdat je zwanger bent, maar omdat het vruchtje niet in de baarmoeder, maar op een andere plek zit (meestal eileider) kan dit klachten geven naarmate het vruchtje gaat groeien. Dit zal na een aantal weken zijn. Blijf je dus een paar weken klachten houden neem dan snel contact op met je huisarts.

 5. Verlate menstruatie

  Soms kan het ook zijn dat je menstruatie wat later is dan normaal en dat je daarom wel de klachten hebt, maar nog geen bloedverlies. Je menstruatie kan iets verlaat zijn omdat je eisprong later was. Oorzaken hiervan zijn stress, veel afvallen of juist aankomen of intensief sporten.

Klachten week voor menstruatie

Klachten week voor menstruatie

Het kan voorkomen dat je menstruatieklachten een week voor de menstruatie al beginnen zonder dat er iets aan de hand is. Dit kan per persoon verschillen. Als de klachten ongeveer 2 tot 3 dagen nadat je menstruatie is begonnen weer afnemen dan is dat vrij normaal.

Heb je voordat je menstruatie begint, bijvoorbeeld een week ervoor, last van menstruatieklachten en houden deze klachten soms wel 3 weken aan? Misschien heb je dan last van PMS, het premenstrueel syndroom. Vrouwen met PMS hebben iedere maand dezelfde menstruatieklachten die langer aanhouden dan een week. Bij PMS kan het voorkomen dat je elke maand maar 1 week vrij bent van klachten.

de online drogist alles voor moeder en baby banner

Na deze week begint de cyclus weer opnieuw waarbij je dus bijna 3 weken met pijn rondloopt. Wat je kunt voelen is buikpijn, pijnlijke borsten, buikkrampen, rugpijn en hoofdpijn. Herken je de symptomen van PMS neem dan alsjeblieft contact op met je huisarts. Je hoeft hier echt niet mee rond te blijven lopen. Zeker niet omdat het een behoorlijke impact kan hebben op je dagelijks leven.

Klachten menstruatie of zwanger

Soms geeft een prille zwangerschap dezelfde buikkrampen als voor of tijdens je menstruatie. Dit kan een teken zijn van innesteling, maar de buikkrampen kunnen ook andere oorzaken hebben. Om te bepalen of je zwanger bent of niet is het goed te achterhalen hoe je menstruatiecyclus verloopt en of je al ongesteld had moeten worden. Ben je 2 of 3 dagen over tijd, haal dan hier een zwangerschapstest. Wie weet!

Menstruatieklachten verminderen

De meeste menstruatieklachten kunnen verminderen door rust nemen, afleiding te zoeken, een lekkere warme kruik op je buik leggen of een warm bad. Ibuprofen, paracetamol of andere pijnstillers kunnen ook helpen om de pijn te verminderen.

Ga naar je huisarts als je het volgende opmerkt:

 • Andere klachten zoals misselijkheid, overgeven en vermoeidheid.
 • Je had voorheen geen pijnklachten voor of tijdens de menstruatie en nu wel.
 • De pijn is anders dan je gewend bent.

Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder about you
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!